興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我主要係用黎影小朋友, 新手想買單反, 想問NIKON D3200或是CANON 650D較適合?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

兩部機差不多, 睇下身邊朋友用咩牌子

我兩部都試過, 真係揀, 我揀650D

男爵府

回覆:買NIKON D3200或CANON 650D?

好難揀!

男爵府

我尋日去買機, 打算會買D3200, 點知去到百老匯, 個SALES係咁SELL我 D5100, 佢話匯豐咭呢個優惠好抵, 5系好過3系. 佢話D3200只係像數高, 其他都差唔多. 請問各位高手, 如NIKON的會買D3200定D5100. 因為我係新手, 咩都唔識, 好難選擇.

男爵府

引用:我尋日去買機,+打算會買D3200,+點知去到百

原帖由 oktammy 於 12-07-19 發表
我尋日去買機, 打算會買D3200, 點知去到百老匯, 個SALES係咁SELL我 D5100, 佢話匯豐咭呢個優惠好抵, 5系好 ...
聽講,D5100嘅畫質較好,另外要留意佢係反芒,未必人人所愛。

男爵府

唔該晒你地. 不過到宜家我都係15,16咁, 因為D3200始終係新機, 但係D5100質數上好似好D.

洋房

我自己系canon友當然為650加分先
不過如果講body黎講應該N家會好D
其實可以考慮下身邊朋友系用開邊家多D咯!因為可以借鏡玩啊嗎

男爵府

我最後決定會買NIKON. 不過宜家係MODEL之選, D3200或是D5100. D5100宜家用匯豐有折, 4980, 個價錢好似好吸引. D3200就$6200左右, 所以想問你地多D專業意見, 我怕買錯機會後悔.

王國會長

王國會長

oktammy 發表於 12-7-19 16:12
我最後決定會買NIKON. 不過宜家係MODEL之選, D3200或是D5100. D5100宜家用匯豐有折, 4980, 個價錢好似好 ...
D5100宜家用匯豐有折, 4980, 係淨機定係kit ?

男爵府

引用:我最後決定會買NIKON.++不過宜家係MODEL之

我最後決定會買NIKON. 不過宜家係MODEL之選, D3200或是D5100. D5100宜家用匯豐有折, 4980, 個價錢好似好 ...
第一,我覺得D3200 kit with 18-55 未必要呢個價。

男爵府

引用:我最後決定會買NIKON.++不過宜家係MODEL之

第二,視乎你要咩嘢。要畫質,揀部畫質好嘅,要分唇,就可能要新機。你知吾知有咩新功能?

男爵府

D5100既KIT SET係$4980匯款咭價. 最後我都係買D3200.

多謝各位既意見.

王國會長

王國會長

oktammy 發表於 12-7-20 10:28
D5100既KIT SET係$4980匯款咭價. 最後我都係買D3200.

多謝各位既意見.
買那部都好, 最好不要買kit, 18-55支鏡唔多夠用, 考慮下買body + 支18-105

珍珠宮

chloepapa 發表於 12-7-18 17:40
兩部機差不多, 睇下身邊朋友用咩牌子

我兩部都試過, 真係揀, 我揀650D

650D個TOUCH MON真係好爽.

男爵府

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我買左佢SET KIT呀, 不過我要左55-108個個鏡. 希望影到理想效果啦, 始終我係新手. 最緊要希望唔好買錯機.

大宅

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

說的對, 我就係笨左

王國會長

王國會長

oktammy 發表於 12-7-20 13:40
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我買左佢SET KIT呀, 不過我要左55-108個個鏡. 希望影到理想效果啦, 始終我係新手. ...
55-108? 未聽過喎, 係唔係 55-200 ?

王國會長

王國會長

gdmama 發表於 12-7-20 13:44
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

說的對, 我就係笨左
可否退或換?
否則就賣左支鏡再買又或加一支55-200

男爵府

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我就係要左佢個KIT SET, AF-S DX 18-105mm VR鏡頭套裝. 質數可以嗎?

王國會長

王國會長

oktammy 發表於 12-7-20 16:15
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我就係要左佢個KIT SET, AF-S DX 18-105mm VR鏡頭套裝. 質數可以嗎? ...
呢支OK 架, 不要迷信一定要貴鏡

首頁

尾頁

跳至