親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期去完沙巴返黎,以下小小心得同各mommy分享:

-搭港龍,早璣11 am 到, 8 pm 走, 玩足五日。住兩日STAR, 兩日Le Meridian. 去過Kiulu Rafting, Manukan,
, Sabah Museum, Mari Mari 文化村, 食過旺旺,富源,華興,Little Italy.

STAR Hotel: ******六星級享受

- 11 點半check in, book Kinabalu Seaview, 因為overbook 無房俾我地, 所以upgraded 上7th Top club floor Kinabalu 無敵海景 ( 見圖 ) 800 sq ft suite, 中間有slide door分開, 阿仔有自己張sofabed 及自成一角,

超級的意外驚喜 !!

-Tanjung Aru 是舊翼,得四層高, 房大D,貴D,但大都被 D 密密palm tree 擋晒D景, 唔值。

-STAR breakfast & lunch buffet ( 65 RM for adult, kids eat free ) is good but dinner buffet Adult @ RM110 , 就有D失望,香港好多酒店buffet 好食過佢.

-係CHI Spa 做 50% promotion, 2 hours for RM400 inclusive, 不要錯過 !

-地下GYM 旁邊有幾間房俾下午机走的住客可以沖涼,仲有免費Sauna, Steam and swirl bath tub 任揀, free towel, coffee,, juice and cookie and seating area, 一流服務。

-自已出島,連來回的士 及入島費,兩大一小RM150 包晒.

Last day, 晚机 8PM ,遇上一個講廣東話的士司机,book 佢朝10 晚6, 去以下地方,連小費都唔駛RM 200, 很老實,藉得推介.

-Le Meridien 去Sabah Museum ( 有全鯨魚骨, 獵頭族武器, Sabah 動物標本,Sabah 歷史,Malaysian土著部屋,好值得參觀.)

-Sabah Museum back to hotel check out, put all luggage in taxi.
-Lunch at 旺旺 -清真寺- 跟住去看 2PM Mari Mari 文化村表演-去Little Italy買外賣-最後去Airport.

伯爵府

版主 的帖子

你好,想請問做spa既地方係邊? 同埋仲有冇的士司機既聯絡方法。文化村有咩玩哦? 謝謝

唔知可以包佢車,車我地四圍去? 點計錢

boncy  已PM 司機資料。  發表於 12-7-21 09:50

男爵府

boncy 發表於 12-7-19 16:36

-搭港龍,早璣11 am 到, 8 pm 走, 玩足五日。住兩日STAR, ...

複式洋房

回覆 ilovedancendanc 的帖子

CHI SPA 係STAR酒店入面,沙灘隔離. 最好早一日book. 可以send 的士司机資料俾你.

伯爵府

回覆+ilovedancendanc+的帖子 CHI+SPA+係S

原帖由 boncy 於 12-07-19 發表

請問唔係住客可以book嗎?

搭8:00pm機,t1仲有冇雪條賣,間舖唔知收未呢? 如果係之前係市區買定急凍海鮮,去到機場有冇得攞? 謝謝解答

boncy  我無買任何雪條及急凍海鮮,因為響香港食新鮮好過,又費事去搵.  發表於 12-7-19 22:12

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+boncy+於+12-7-19+16:59+編輯+

原帖由 boncy 於 12-07-19 發表

Yr room super super great

侯爵府

回覆 boncy 的帖子

請問係STAR自己出島, 方便嗎? 碼頭係咪好近酒店?

boncy  我係Downtown Le Meridien 出島, RM12一程,STAR遠D,不過RM 20 一程左右,不大肯定.  發表於 12-7-19 22:08

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

boncy 發表於 12-7-19 16:36

-搭港龍,早璣11 am 到, 8 pm 走, 玩足五日。住兩日STAR, ...
我之前都係早機去晚機返, 想late check out, 個receiption都係比多一個鐘我地, 不過佢都有提議我地可以用gym既地方沖涼, 不過小朋友太細, 所以無去到, 估唔到原來果度都幾多野provide喎, 唔錯唔錯!
放下自在

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:回覆+boncy+的帖子 請問係STAR自己出島,+

原帖由 Joshua_BB 於 12-07-19 發表
回覆 boncy 的帖子

請問係STAR自己出島, 方便嗎? 碼頭係咪好近酒店?
TaxI 去jesselton point (公眾碼頭 )$15-$20 左右 , 碼頭近 Gaya street , hotel 63 個堆

子爵府

回覆:五日沙巴自由行返黎啦! STAR Hotel review

旺旺大約離STAR幾遠呢? 可否PM司機info俾我? Thanks!!

唔知道 CHI Spa promotion 做到幾時呢? 50%超抵!!

boncy  旺旺由Downtown Le Meridien 去都要半小時一程,酒店的士quote我RM 80來回。  發表於 12-7-21 10:52

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:旺旺大約離STAR幾遠呢?+可否PM司機info俾我

原帖由 Mei721 於 12-07-20 發表
旺旺大約離STAR幾遠呢? 可否PM司機info俾我? Thanks!!

唔知道 CHI Spa promotion 做到幾時呢? 50%超抵! ...
Taxi 15-20 mins , 係 star 上次搵 taxi $50 去,食完係旺旺叫 taxi 番 $30 咋

子爵府

牛年勳章

boncy 發表於 12-7-19 17:02

CHI SPA 係STAR酒店入面,沙灘隔離. 最好早一日book. 可以send 的士司机資料 ...

可否send司機資料給我, 唔該晒!!!

boncy  已send司机資料。  發表於 12-7-21 09:49

大宅

回覆:五日沙巴自由行返黎啦! STAR Hotel review

你跟边個local tour 可否pm D資料我 thx

複式洋房

回覆 Mei721 的帖子

CHI spa 提拱很多不同massage package供選擇, 但平均是RM 330 一小時, 他們揀了其中一個 兩小時的package " Royal Pampering " 做 promotion, including body scrub, milk bath, Asian blend full body massage & facial. 我唔要facial, massage 時間由40 mins extended to 1 full hour. Hotel bill 埋單RM 400. 另我再俾小費給按摩師,因為佢手勢一流。

Chi Spa is built 5 years ago, every client has an independent villa for spa services, some villas are for 2 people. Excellent setting & service for the price. 平過澳門好多。

上圖: 左邊是浴室及更衣室,右邊是按摩房, 前面是一個小庭園。

-我唔知promotion 做幾耐, 可以問翻酒店。

-已PM 司機資料。

複式洋房

回覆 HappyJacky 的帖子

我跟特優去激流,但我地得三個人,結果被send 去同一團講國語的大陸團一齊,有 D失望,不過導遊唔錯,英文,國、粵語都OK, 他告訴了我們很多的沙巴當地人及生活資料。沙巴五星酒店human resources manager 不連bonus, 只有RM 2000 一個月!! 香港D菲傭連外快一定好搵過佢地。

大宅

回覆:boncy 的帖子

我想問下現在RM對換幾多

boncy  中環百年換,2.51港元兌1 RM. Best rate so far I know.  發表於 12-7-21 21:24

子爵府

回覆:boncy 的帖子

boncy, thanks ^^
可否告知where and how could I join local tour with 特優? Did you book and pay in HK?

boncy  http://www.excellenceecotours.com, 到步後先俾錢.我俾RM20叫佢接机去STAR,好過call TAXI.  發表於 12-7-21 21:29
boncy  http://www.excellenceecotours.com, 到步後先俾錢.我俾RM20叫佢接机去STAR,好過call TAXI.  發表於 12-7-21 21:28

侯爵府

STAR附近係咪有個tanjung aru plaza, 其實近唔近hotel? 步行去近嗎? 多唔多野食?

boncy  冇去過,答唔到你.  發表於 12-7-21 21:31

侯爵府

畀面勳章

I am now at Star, Is 旺旺 a fish ball noodle shop? Has anyone been to 隆美餐廳 for 東星魚片魚旦麵、白倉魚片魚旦河?  The taxi price for going to 隆美 is rm 60 one way, so I wanna hire a driver. Furthermore, anyone been to souvenir shop for cocoa products, chocolate? Which shop you recommend and it's address?

Thanks

boncy  You can ask the taxi driver I pm to you earlier, he will know where to buy.  發表於 12-7-22 00:19

複式洋房

回覆 daisy17772 的帖子

隆美及旺旺都係同一區,我只去過旺旺,吃過七星斑魚旦麵,好好味, RM 50 for 3 persons. Well worth the trip.

首頁

尾頁

跳至