家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

現有 英國保誠 「運籌」智選保障計劃。

供咗十一年,現在Agent建議轉保或取消,因為保險成本每年增加,如果繼續下去,這份保險 會蠶食 投資中的 環球增值基金。

請指教!

子爵府

2020勳章 +3金熱血

引用:現有+英國保誠+「運籌」智選保障計劃。 供

原帖由 SS0303 於 12-07-18 發表

供咗十一年,現在Agent建議轉保或取消,因為保險成本每年增加,如 ...
你睇番起初proosal對下。

供左咁耐叫你轉保?個agent好無良下

複式洋房

回覆:SS0303 的帖子

供咗十一年先叫你取消或转保,当然no啦,再仔细睇下你份保单啦,千万冇乱来否则损失惨重

珍珠宮

回覆:zwinniew 的帖子

這是一份人壽和投資保險,Agent 話如繼續便 蠶食 投資中的 環球增值基金。睇來冇乜選擇!?

侯爵府

天下烏鴉啦
佢叫你再買一份, 呢個agent食高佣喎

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

SS0303 發表於 12-7-18 22:44

供咗十一年,現在Agent建議轉保或取消,因為保險成本每年增加,如 ...

壽險 Agent 十個有九個半都坤客, 淨有半個好快轉行 ~~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆:大力大力 的帖子

請教,可以點?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:應該 續保 或聽 Agent 建議䡛保險?

供佐十一年甘係唔轉啦,個agent擺到明昆你啦。因為頭一兩年agent食佣最勁。死都唔好取消,投資佐咁多年,就快有收成時,做乜要cut呢?等錢使另計

大宅

應該 續保 或聽 Agent 建議䡛保險?

死啦,我都買佐保誠呢隻,供佐4年度,係咪真係冇好結果,依家a/c結餘八百多美金,我想改細個額,agent叫我唔好改,用結餘供,我有D驚

伯爵府

SS0303 發表於 12-7-18 22:44

你呢份係投資相連單, 你每月既供款, 會先扣除保險成本, 餘額先會幫你投資基金. 當你年紀增長, 保險成本的確會每年增加, 變相會減少買基金. 如果保險成本增加至高於每月供款, 更加會從你現有基金中扣除, 亦即係你代理所講"蠶食投資中的基金".

珍珠宮

回覆:Hugo0804 的帖子

明白Agent 頭兩年 食佣最勁。

珍珠宮

引用:Quote:SS0303+發表於+12-7-18+22:44+現有+

原帖由 遙遙爸爸 於 12-07-19 發表
你呢份係投資相連單, 你每月既供款, 會先扣除保險成本, 餘額先會幫你投資基金. 當你年紀增長, 保險成本的 ...
請問最明智可以怎樣做 ,才可免收成不彼 "蠶食" ?

我唯一可見是留意每月 的基金結餘,有必要時便取消這份人壽投資保險單?!

珍珠宮

回覆:piggylily 的帖子

結餘最終,可能會彼 "蠶食"盡?!

我最終可能彼迫放棄人壽保單,但不知這是否上選。

伯爵府

SS0303 發表於 12-7-20 07:34
請問最明智可以怎樣做 ,才可免收成不彼 "蠶食" ?

我唯一可見是留意每月 的基金結餘,有必要時便取消這 ...
只要你供款額大於保險成本, 同埋現存基金有正增長的話, 你份單既價值就唔會減少.

子爵府

一D單供款先全數買左落基金, 然後先賣出黎付你的保障費用, 仲要蝕埋買賣差價
不是供款減保障費用後餘額買基金

珍珠宮

回覆:遙遙爸爸 的帖子

在網上和年結單都找不到 保險成本資料,:(

大宅

回覆:SS0303 的帖子

未聽過會有經紀叫客供咗十幾年以上保單唔供落去去轉單…呢個經紀炒得!真係有牌賊人!

伯爵府

SS0303 發表於 12-7-20 11:44
在網上和年結單都找不到 保險成本資料,
有無收到定期(每月, 每季等等)投資報告? 一般會列出所有開支詳情, 同埋基金買賣紀錄等等.

洋房

我都試過張單係咁,又係年年加價,長供唔知供到幾時,最後我都係CUT o左張單,不個間間公司既條款都唔同,你覺依家要做既就係搵一個可信任既AGENT,佢幫你睇清楚張單O的條款,再分析俾你聽~

洋房

我都試過張單係咁,又係年年加價,長供唔知供到幾時,最後我都係CUT o左張單,不個間間公司既條款都唔同,你覺依家要做既就係搵一個可信任既AGENT,佢幫你睇清楚張單O的條款,再分析俾你聽~

首頁

尾頁

跳至