跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔仲係好自我!

16個月啦, 都仲係叫極都唔應你, 叫佢俾野我又唔so, 一d服從性都冇, train到好灰心, 依家唔會特登train佢, 由得佢啦, 眼見同齡小朋友個個都精精靈靈真係好羨慕....有冇人可以安慰下我 :-( :-(

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 亞仔仲係好自我!

呢個年齡都係反叛期, Kevin返育嬰園, 理應好服從指令~~~ 不過我响屋企叫佢唔好, no, stop佢一樣唔聽... 要佢叫爸爸/媽媽佢就"拉鍊咀", 但係自己坐响度玩佢又會好似唱歌咁爸爸媽媽咁講到你暈 (應O左佢都唔會停)

過年叫佢請請佢硬係唔做, 突然佢又會對住空氣請請... 走O個陣叫佢拜拜佢就懶嗲伏响我膊頭, 出O左屋行幾步, 佢又會對住人O地個門口拜拜... 都唔知好嬲定好笑!!

所以都唔使擔心, 小朋友係明你講乜, 但係做唔做又係另一回事, 唔急得, 總有一日佢會開竅!!

大宅

謙謙媽,
唔好灰心啦! 係咁架啦! 阿4哥米又係成日都係咁, 叫佢唔好打打, 佢轉過頭say完sorry, 掹完耳仔又打過 , 不過佢唔啱, 一定要即時話佢知架, 講講下佢就會明架啦! 努力加油呀!

侯爵府

好媽媽勳章

我果個咪又係咁,總之佢冇興趣o既o野就叫極都唔聽,教極都唔曉,不過好多時我教佢做D動作,雖然佢冇即時做番出o黎,但過兩日我再講咁佢又無端端做到個喎.... ?-( 所以你千奇唔好放棄呀,佢o地依家雖然未識表達出o黎,但係就不斷收集緊o架....加油呀~~

大宅

原來大家都有個共通點....現在百份百係男仔黎喎! 唔通男仔真係難攪d?

不過....多謝你地呀, 原來唔係得我隻仔咁有性格, 希望我可以多d耐性啦!

別墅

garytai,
"唔通男仔真係難攪d?" of course NO lar.... man yin's character just like 小倩's son Kevin & 四哥. If you ask her to do, she will not listen, turn the face behind or run away. But sometimes she knows because she will perform or act it later when we do not ask her to do. If she act it, we should praise her more, clap hands and give her more courage. So, don't give up, add oil... him him is also a smart boy..

大宅

其實我個仔唔so 我我都算數啦, 但我最怕佢專做埋晒d 我唔比佢做既事. 佢係明知我唔鍾意架, 都偏偏要做. 例如坐巴士時佢要食餅, 我比佢食啦, 跟著佢渣住舊餅響我件衫到畫, 我唔比佢畫佢就大喊, 又典又叫, 全車人都望住我地呀. 不過我唔會因為咁而妥協架囉, 我覺得我生左質田後面皮都厚左幾吋. :-(

男爵府

我銘澤依家又係好有自己主意, 叫佢東, 佢就去西, 激到我cc下, 不過好彩佢知道某d野自己唔攪得, 佢都唔會攪, 不過就會捉你隻手去幫佢整, 好似要聽歌o甘, 係要捉你去同佢開機, 唔理佢, 佢就發脾四, 所以我依家忍耐能力一路一路要自己提高, 不過我都知lee個時間係佢地反判期, 所以唯有"忍"啦

小倩, 銘澤都係o甘wo

小倩 寫道:
走O個陣叫佢拜拜佢就懶嗲伏响我膊頭, 出O左屋行幾步, 佢又會對住人O地個門口拜拜... 都唔知好嬲定好笑!!

大宅

唔係男仔先係咁, 我呀女都係咁架, 你叫佢唔好掂唔好搞, 佢當你耳邊風, 最後你
該用戶已被刪除

大宅

pluie 寫道:
其實我個仔唔so 我我都算數啦, 但我最怕佢專做埋晒d 我唔比佢做既事. 佢係明知我唔鍾意架, 都偏偏要做. 例如坐巴士時佢要食餅, 我比佢食啦, 跟著佢渣住舊餅響我件衫到畫, 我唔比佢畫佢就大喊, 又典又叫, 全車人都望住我地呀. 不過我唔會因為咁而妥協架囉, 我覺得我生左質田後面皮都厚左幾吋. :-(

係..絕對係...河馬專係d公眾場所就同我發顛..例如 :坐地鐵就一定要落地 ; 行商場成日攞人地d野,唔俾佢or唔順佢意就又典又叫又喊....我都係唔理佢唔睬佢係咁捉住佢,d人望住哂我咪當睇唔到law,真係面皮厚到自己都唔信呀... :tongue: :tongue:

大宅

我諗我哋啲10日BB呢個時期都會係咁架,
柔柔都係一時時受控咋, 有時鬧佢, 佢會即刻趴喺地下典,
點都唔起身, 我鬧佢佢就典勁啲,
我就抱佢去塊鏡度指住佢, 話佢曳曳,
佢就唔敢喊, 垂低頭"bin"住個咀震震下咁,
問佢下次唔准知唔知, 佢就猛咁點頭話知知,
轉過頭咪又典過
我諗再大啲就會好啲架喇,
我都唔期望佢會百份百受控, 都係歲幾啫...
唯有咁諗啦...

首頁

尾頁

跳至