意見反饋
義工
[2005年] 囝囝囡囡出了牙仔的媽咪們~請赐教!!!!

別墅

國民生產總值:780

囝囝囡囡出了牙仔的媽咪們~請赐教!!!!

到目前為止我的曳b仲未出牙呢? 但最近發覺佢時不時有超低燒(身體"興興"地), 而d便便又同平日不大分別, 又成日用個舌頭 lam d牙肉, 成日唔肯食奶, 每餐奶食得1-2oz, 唔知係唔係牙肉痛, 以至唔肯咬奶樽食奶呢? 但佢肯食奶咀喎, 而食粥仔又無問題喎, 今早同佢睇醫生, 醫生check鼻鼻、氣管、喉嚨都無問題, 係check牙肉時, 發覺佢d牙肉紅紅, 可能係出牙, 後來醫生開了三隻藥水, 1. 退燒 2. 開胃(因bb胃口) 3. 維他命, 比左開胃藥佢食, 果然係好開胃, 食了8oz奶。 但我真係唔知佢今次係唔係真係出牙仔, 咁多位媽咪你地d囝囝囡囡出牙時又係點呀?

大宅

國民生產總值:2079

Re: 囝囝囡囡出了牙仔的媽咪們~請赐教!!!!

我囝囝之前想出牙時touch wood無燒無疴. 不過好忟, 扭計同有少少厭奶. 勁多口水流. 成日想咬嘢. 但唔肯咬牙膠. 比牙仔餅佢咬.真的標牙見到後就明顯好好多. 不過聽過有媽媽話健康院姑娘話出牙同發燒無直接關係. 只係因為想出牙, 牙痕所以成日特別想食手或食玩具等等. 可能咁樣容易有細菌. 所以發燒.

男爵府

國民生產總值:8933

My girl also got 1. 退燒 2. 開胃 medicine today. However, she sweats a lot after taking the medicine.
Lately she prefers to have milk more than congee. Normally, she likes congee and cereal very much.
I also think my girl will have teeth soon because her gum has some "teeth" shape.

Nancykit 寫道:
到目前為止我的曳b仲未出牙呢? 但最近發覺佢時不時有超低燒(身體"興興"地), 而d便便又同平日不大分別, 又成日用個舌頭 lam d牙肉, 成日唔肯食奶, 每餐奶食得1-2oz, 唔知係唔係牙肉痛, 以至唔肯咬奶樽食奶呢? 但佢肯食奶咀喎, 而食粥仔又無問題喎, 今早同佢睇醫生, 醫生check鼻鼻、氣管、喉嚨都無問題, 係check牙肉時, 發覺佢d牙肉紅紅, 可能係出牙, 後來醫生開了三隻藥水, 1. 退燒 2. 開胃(因bb胃口) 3. 維他命, 比左開胃藥佢食, 果然係好開胃, 食了8oz奶。 但我真係唔知佢今次係唔係真係出牙仔, 咁多位媽咪你地d囝囝囡囡出牙時又係點呀?

公爵府

國民生產總值:28259

蝦仔出牙仔前, d 徵狀唔係一時一刻先會咁, 係比較長時間 keep 住係咁, 所以都唔知幾時先出牙.

蝦仔出牙仔前, 最明顯, 係比較厭奶, 睇過書話, 佢地飲奶時, 吸啜既動作, 會令到 d 牙肉唔舒服.

初初出牙, 都有吽牙屎既 (便便中混合一 d 好似白色西瓜核), 但唔係一痾完, 就出牙, 要過一段時間.

同埋好鐘意咬野, 蝦仔由細到大, 都 keep 住勁咬玩具, 奶咀殼等等 .. 到而家都係 (因佢 keep 住吽牙, 而家出左 8 隻喇), 所以都唔係有一個時間性囉, 個個 bb 都唔係好同

[/url]

公爵府

我諗唔駛食開胃藥啦, 厭奶期會持續一段時間, 蝦仔試過厭 1 個月, 最耐成 2 個月, 咁冇理由比藥佢食成 1 個月架 ?-(

bb 鐘意食其它比較固體既, 就比其它先囉, 厭奶期 d 奶實成日淨, 厭奶時, 體質都唔會有乜影響
[/url]

別墅

國民生產總值:854

我的bb近日都開始吽牙仔,佢半夜開始會輾轉反側訓唔著,仲會喊,我想請問各位媽咪,有無方法可以令佢舒服d無咁痛?Thanks

公爵府

半夜喊唔一定出牙仔唔舒服喎

蝦仔出世到而家, 晚晚半夜都會喊架, 而家算係好架喇, 一晚喊 2/3 次已經係好好.
[/url]

別墅

國民生產總值:854

蝦蝦:我的bb半夜絕少喊家,之多都係搵下奶咀﹗當然佢又其他跡象係顯示佢出牙仔,anyway 有無方法可以減輕佢的唔舒服?thanks!
你的bb晚晚喊,你有否check佢係咩問題呀?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.