跳至
[2005年] 學講野

首頁

尾頁

禁止發言

學講野

禁止發言

Re: 學講野

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

維維跟 TV 學唱歌 :
1. 亞視'豈有此理' - 佢一聽到"又 LAI 啦", 就唱 "LAI 啦"
2. 無線'紀曉南' - 佢又唱 "百無一用", 當然係 BB 話, 音唔準的, 但會跟住拖長咁囉.

另外, 問佢'維維幾多歲 ?' 佢答 '也...支!' 好得意 !!
問佢'好唔好味 ?' 佢答 '好味 !' 呢句幾準架 !

維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

禁止發言

複式洋房

我個 B 細細個就好鍾意聽國歌, 每日6:00 & 6:30pm, 都要準時聽, 最近重學唱添, 有動作

男爵府

我BB都講D單音..哥哥.包包.仲有好多但
D音會未講得完全正的.

複式洋房

我個仔識講爸爸.媽媽.婆婆.姐姐.奶奶.飽飽...等 :-P
但最鍾意講曳曳 我地一話佢曳...
佢就即刻指住我地 e起棚牙好肉緊咁連續講好多個"曳"
黎話返我地
仲有..佢一拎起個電話會話"矮矮"=(喂喂)...

火火

大宅

死la......我睇完你地講既野我好擔心.......我見你地d bb好多野都識講,但我bb好似咩都唔講咁,佢只係講"包包""baba"有時我都唔知佢講咩,佢連我都唔叫,咁樣會唔會有問題ga??
~I Love U~

禁止發言

大宅

我個女講o野都係幾慢,真係知道佢講o既只有mum mum(要o野食時),同ma ma(向我求救時先會講!!!),我都有成日同佢講o野,同等佢望下我個咀型之後講,但佢都係未得.佢爹地都唔開心呀,因為佢始終都未講有意思o既ba ba! :tongue:

複式洋房

我個b都已經識行勒, 仲好穩陣添。不過講野就完全唔掂... :cry:

至叻就係肚餓時叫"mum mum", 需要我時叫 "ma ma", 見到老豆叫"爹爹"。

其如佢果d發音就只有羅茲威爾外星人至明白勒........
晉熙媽咪

大宅

我都有同佢講好多野,但佢都係咁,我已經好努力教佢ga la :-( 有D人話我個仔行得好所以講野冇咁快,唔知關唔關是呢??
~I Love U~

複式洋房

Mandy1021 寫道:
我都有同佢講好多野,但佢都係咁,我已經好努力教佢ga la :-( 有D人話我個仔行得好所以講野冇咁快,唔知關唔關是呢??

我諗都關事 因我個仔雖然好鍾意學講野..
但仲未識行呀
唔好話行....連企都唔係好企到好耐同好穩咋
所以你唔駛擔心丫...一樣樣野學嘛

火火

大宅

聽你地咁講我都放心D,因為我見過有d小朋友2year都唔識講野,我先咁驚.....
係呀!!我個仔行得好穩,如果出街拖住佢,佢就好開心行,有時我唔比佢行,佢會整黎整去要落地
~I Love U~

禁止發言

大宅

哈哈....如果有得比你地選擇,你會想佢識行但講野唔叻or講野好叻但唔識行??
咁如果好似我仔仔咁識行唔識講野,咁佢幾大先講野ga??有冇媽咪知??
~I Love U~

別墅

MrsBunBun,

我個女都係唔識講野,只係成日係度EE AA,但佢已經識自己行啦,現在都唔知幾鐘意。不過我都冇
2005年2月1日於瑪麗醫院出生

別墅

我個仔仔都係咩都唔認講架,所以成日比爺爺,麻麻話無用,唔叻叻! 不過我都未心急住,因為我都相信每個bb有唔同發展... 霖霖而家好多野都明架,用key黎開門啦(not tall enough),用八達通同會所證"do do"啦! 幫我一齊買餸攞野啦啦! hehe...... 雖然佢連媽媽爸爸都唔認叫, 不過我都好滿足架啦!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Got to talk more to the BB gar....my daughter sometimes know when to say 好嘩, 帶, 爸爸, 伯伯, 媽媽, "marmar" (抹抹) etc....and got to teach the BB first gar mar.....the EE helping me (and us lar of course) has always persistently talking to my daughter, so she can learn and remember which is which lor....try it out lar !!!

野菜媽媽 寫道:
我個仔仔都係咩都唔認講架,所以成日比爺爺,麻麻話無用,唔叻叻! 不過我都未心急住,因為我都相信每個bb有唔同發展... 霖霖而家好多野都明架,用key黎開門啦(not tall enough),用八達通同會所證"do do"啦! 幫我一齊買餸攞野啦啦! hehe...... 雖然佢連媽媽爸爸都唔認叫, 不過我都好滿足架啦!
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至