跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 學講野

芷晴同您地亞b剛剛相反,唔識行,不過就講到好多野.

可能因為家中成員眾多,她已經識叫嫲嫲,媽媽,爸爸,爺爺,婆婆,公公和督督(即uncle).

所以我永遠覺得上天是公平的
[img align=left]http://i7.photobucket.com/albums/y263/Momokoho/B2.jpg[/img]

大宅

薳然都識講好多野, 不過多數講英文. 佢同時都又識得行吓喎 .(touchwood x 無限).

我要非常十分感激同多謝上天 . 仲有我要多謝我個印印, 佢好有心機裁培薳然, 佢話佢以前揍d bb 一係識講野就唔識行. 佢個囝就識行唔識講野. 佢話我個囡好 蠢(反話), 兩樣都會一齊學識, 真係tum c我 .

查實我同老公從來都無expect薳然幾時要識咩咩咩, 都無刻意教佢, 只係想佢開心快樂, 可能係咁, 模仿同吸收都快d. 之前聽親子班姑娘話, 若果bb開心快樂, 學野會學得好快架.

禁止發言

大宅

letitbee,

hehe, 其實都唔係話兩樣都得, 只係可以話薳然兩邊既發展都差唔多進度咋 :lol: .

我記起您之前講話kobe依家食兩餐爛飯, 兩餐奶奶 (每餐7oz), 當時我唔得閒回應呀, 我想提提您... 12個月大既bb最好每日飲到17oz奶奶, 先至夠鈣架. kobe依家企得唔夠穩, 可能係飲奶奶唔夠多囉. 唔知係唔係喔, 想提吓您囉.

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章

我個女識講 "爸爸" "媽媽" "姐姐"(佢係叫工人姐姐...其他呢, 叫佢叫 "姐姐", 佢好似有點疑惑 ) "去街街" "奶奶" "乜野呀"...有時都無刻意教, 你會發覺佢無拉拉識講...唔知係咪開始留意大人的對話, 學講野
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

啱啱記起一樣好笑野........

話說年初二, 我地帶薳然坐西鐵去"Tuen門"同爺爺拜年, 係西鐵度, 有個婦人係樹化妝, 又搽粉底, 又搽胭脂, 又畫眉, 又畫眼線, 又搽唇膏, 薳然o係那個婦人化妝整個十分鐘過程, 不斷指著話 "靚靚, 靚靚". 話到個婦人落車.

其實我從來無o係佢面前化妝架, 真係唔知佢係邊樹學返黎 , 我家姐話薳然可能生成好貪靚, 所以好留意人地化妝

男爵府

好媽媽勳章

可能...你工人姐姐成日化妝呢
比你提一提, 我都醒唔起阿女識講 "靚靚"

[quote]
薳然媽媽 寫道:
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

我個女識講 爸爸, 爹爹, 亞爸, 媽媽, 姐姐, 嫲嫲, 爺爺, 伯伯 (新年 'tum' 得 d security 伯伯好開心), daai daai (街街), 奶奶, mum mum (food), 行行 (walk), 車車, neng neng (靚靚), 黑黑/小 (name of cat=小黑), key (=Mickey), 咩咩咩 (背著她行/走; 佢好鍾意玩; 日日都要玩), up & apple. 佢係這個星期先識講複音 Apple, 不過好耐以前已識講複音亞爸的了.

我覺得屋企有另一個小朋友或屋企有好多人都會快 d 講野 / 講多 d 野的. 我去了幾天旅行番來, 佢學識了

大宅

[quote]
施晴媽咪 寫道:
可能...你工人姐姐成日化妝呢
比你提一提, 我都醒唔起阿女識講 "靚靚"

[quote]
薳然媽媽 寫道:

大宅

好媽媽勳章

最近才發現原來維維識叫 '公公' & '哥哥' 架 ~ 原來佢發音唔正 : 公公講成 'dig da" 而哥哥是'da da'

真估佢唔到 !?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

首頁

尾頁

跳至