意見反饋
義工

自由講場 今日: 5042|主題: 1023467

點教囝囝認字分b & d ,p & q 好呢???好頭痛!!!

大宅

國民生產總值:2827

點教囝囝認字分b & d ,p & q 好呢???好頭痛!!!

囝囝7mos開始用DWE,英文生字好細就識幾百個,但宜家大咗3.5仍依賴認圖,俾幅圖片佢可以用英文完整句子形容!
但你叫佢認字佢唔多願law!!!
但未夠1yr已識A-Z,a-z到宜家我才發覺佢將b,d調轉咗!!教極佢轉頭又係撈亂!!!好勞氣!!!
正常ma?????

珊瑚宮

國民生產總值:104655

Re: 點教囝囝認字分b & d ,p & q 好呢???好頭痛!!!

有可能係讀寫障礙
<唔係一定,不過曾經有人咁講過>

男爵府

國民生產總值:9658

Re: 點教囝囝認字分b & d ,p & q 好呢???好頭痛!!!

我又唔知佢呢個年齡是否正常,不過我個女現在3歲3個月就識得分bd&pq,我都有比佢睇dwe,但唔係成日睇因佢其實麻麻地,只係鐘意睇某幾隻碟,一係你試下重新將呢4個字教過佢,唔好一次過要佢分,咁可能會好d。

大宅

"讀寫障礙"
我剛才都有擔心過但係諗返佢好多其他字都識分,如中文字天,大,太,佢都解釋我聽個分別你多一點多一橫law!!!

男爵府

國民生產總值:7848

醒目開學勳章

Bluecat 寫道:
囝囝7mos開始用DWE,英文生字好細就識幾百個,但宜家大咗3.5仍依賴認圖,俾幅圖片佢可以用英文完整句子形容!
但你叫佢認字佢唔多願law!!!
但未夠1yr已識A-Z,a-z到宜家我才發覺佢將b,d調轉咗!!教極佢轉頭又係撈亂!!!好勞氣!!!
正常ma?????

我囡囡小時都有這情況, 不過當時有老師教佢, b 是 排先過 d, 所以 b 字第一劃 是寫 個 " I "先, 代表它排第一, d 字是排第二, 所以個 " I " 寫第二劃, p 和 q 都是一樣.

珊瑚宮

國民生產總值:104655

咁你可以試下用玩耍的方法同佢認下啦
例如係一張a4 paper到寫上b,d,p,q,
叫佢先搵曬啲b字出來,跟住就用第二個colour pen,搵d字,如似類推,同佢玩多啲,可能會學識有咩分別
(最初可能你要提下佢先喎)
呢個方法另我的孖女可以分到呢4個英文字

大宅

Actually,He only can't 分b & d,p& q he said little p is same as capital P!!!
Mimi_Ma,phoebelamlam

Goog suggestion!!!Thank you so much!!!!
I'll try to play with him!!!

禁止訪問

國民生產總值:3143

男爵府

國民生產總值:9807

我女都係未入學就識字母,反而讀幼稚園真係拎住本書學就會記錯添,,,但我覺得真係唔洗太擔心,小朋友有時真係因興趣去記野,在幼稚園咁多野好玩可能真係讀字反而無咁上心,但慢慢佢會有所改善的啊,,,,
我個女而家小一嘞,呢個年紀真係識認到,但到佢呢個年紀又變得粗心大意,間中個口串緊r-a-b-b-i-t,但寫左raddit,不過叫一叫佢又知喎,,,hehehe,,,,,
不過都真係可以試吓d媽咪提供的認字方法,我相信只要小朋友在開心氣氛下去學,一定好上心o架,但就真係要自己花好多小心思,,hehe

大宅

國民生產總值:2980

貓狗褓姆

以前有個教會的朋友教過我一個方法 ,
我小朋友細個時都分唔清 b 同 d 的小楷 ,
個方法係將食指同大姆指做成一個圓形,
其餘三隻手指伸直 , 手指形狀就會像個 b 字 ,
再同小朋友講 BB 仔係唔識寫字 ,
所以左手就是 b 字, 如果分唔清楚時可以拿自已隻手仔睇下 ,
講完後我小朋友就慢慢分到 ,
到現在八歲了 , 都再無撈亂了 ,
我可能表達得唔清楚 , 希望妳

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.