自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

你地結婚時比幾多禮金呀?

今年好年,好多朋友想結婚,睇下大概比幾多,雖然係隨心,但想知一般比多少,參考下!
我個case比較複雜,果時老公比咗二萬,然後分五年比,每年約3萬8,供落銀行到,(供五年十年期果種!),計埋息,亞媽有$30萬ga!! :-( :-( :-( :-(
可唔可以分享下?

已刪除用户

Re: 你地結婚時比幾多禮金呀?

大宅

$10萬

複式洋房

我果時比左六萬咋

侯爵府

我個好窮, 邊有咁多

禁止訪問

大宅

大眼肥妹
你真幸福父母處處為你倆著想!!!為咗呢$10萬差不多要反面!!!我老公冇咁多saving又要擺酒又好多洗費唯有借loan law!!!還到隻嘢咁 :-( :-( :-(

大宅

我身價係5萬蚊...好cheap~ :-(

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我十一年前結婚,個陣時老公俾

男爵府

7YRS前 10萬
waiyinmama

大宅

睛靈勳章

cheers_maggie

我唔覺得cheap,隋心麻!!因我只比了3萬8,因我每個月都會比家用比媽咪同老豆!!
知足常樂珍惜身邊人

公爵府

如果第2日我未來女婿有你個老公咁好, 我就發達law, 我有兩個女呀

侯爵府

咁我咪even cheaper囉... :cry:
cheers_maggie 寫道:

男爵府

我一個"崩"都冇, 除了cheap, 仲可以點型容? 但我地同父母住, 照顧父母生活起居, 生養死葬

cheers_maggie 寫道:

別墅

一萬,我阿媽話唔係賣女,加上D錢自己女有份比。所以話世上祗有媽媽好。

民房

Bluecat 寫道:
大眼肥妹
你真幸福父母處處為你倆著想!!!為咗呢$10萬差不多要反面!!!我老公冇咁多saving又要擺酒又好多洗費唯有借loan law!!!還到隻嘢咁 :-( :-( :-(

kam你還晒未ar?
我果五年期,仲有兩年未供,真命苦! :-( :-( :-(

民房

柏禧媽咪 寫道:
cheers_maggie

因我每個月都會比家用比媽咪同老豆!!

我都要比架,請問你地比得多唔多?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好少,得2萬8仟蚊 :-(

水晶宮

好媽媽勳章

3萬,另外兩家人同d熟朋友食飯,同bb滿月食飯就係老爺比.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

民房

patpat234 寫道:
3萬,另外兩家人同d熟朋友食飯,同bb滿月食飯就係老爺比.

你老爺好好ar!

首頁

尾頁

跳至