嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早產嬰的媽咪來傾下

女兒是34週出世, 體重只有4磅7, 現在巳出世一個月零十日, 體重有8磅, 身長51cm, 理想嗎? 但她常常飲奶後都打c 益, 又成日睡和伸懶腰, 唔係食就睡至到幾多個月呢? 有時睡到一半時無端端哭樣子好辛苦地含住啖奶連痰想吐出來, 又點算呢? :-( :-(

大宅

Re: 早產嬰的媽咪來傾下

heheha ,
Hi! my girl also 34週出世 & her 體重只有4磅5 last time.
When she is出世 around一個月, her 體重有7磅, your bb is not bad at all. Don't worry!
As what u said "但她常常飲奶後都打c 益, 又成日睡和伸懶腰, 唔係食就睡至到幾多個月呢?" This is quite common for new born bb, even not a pre-mature bb will have the same... When they are bigger, they will sleep less than now.
And for "有時睡到一半時無端端哭樣子好辛苦地含住啖奶連痰想吐出來, 又點算呢?" , as I don't really understand what is the situtation....& seems u are quite worry about this.....how about u consulant a Dr. or nurse, even though might not be really necessary.... but if this could make u not so worry & understand why it happen.....it's worth!
Of course, take care a pre-mature bb is more difficult,tired than the ordinary bb. But bb grow up & keep on improving much more faster than what u imagine.....don't worry too much la!
Wish u & your bb will be healthy & happy all the time!

民房

飲完奶有無掃風呀

大宅

我bb35週出世,出世有5磅6,現在4個半月!!

heheha
唔好咁擔心啦,你bb都好正常,打c益大大下會少左架喇,同埋bb訓得好就會生肉,佢成日睡同食係好事!!
佢要吐出黎就抱起佢拍下個背,等佢舒服d law!我bb個時我會俾佢側身訓,咁佢就唔會瀆親!係佢背部放一條疊成條形o既大毛巾,增加安全感,咁佢會訓得定d,又可以俾佢側睡!!

男爵府

hi heheha,
我bb 27wks 出世, 出世時只有 1.02kg.
住左醫院將近3個月, 初初都會成日打c egg, 書話bb 打c egg 好正常, 而且無大人打咁辛苦, 唔使擔心呀.
你bb 訓得多咪好lor, 好似chriswanwan 話齋訓得多先長肉架, 大d 就會訓得少d 活動多d 架啦.

唔好咁擔心啦, 加油呀!!

大宅

all mums,
我早前開左個topics, gather左幾個早產bb既媽咪, 互相交換心得, 大家一齊入來傾啦!

早產bb既mame請進~

複式洋房

我BB35週出世,有6磅7安士,滿月有9磅,醫生話如果佢足月會有8磅,佢早產,我初初都好擔心架,不過現在已經3歲了

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

oh, 又有人再開post, 我女女係33週三日出世, 出世兩磅, 現在兩歲一個月啦

別墅

我個囝正35week出世,6磅2,而家2個幾月啦,放心啦~~
[quote] -------------------------------------

洋房

我仔仔34週出世,重5磅7。依家8週大,重大約11磅。又係唔係食就睡,好多風,多屁,痾一pat pat深綠色屎(水水的)。一日約有2餐食得好辛苦,一路食一路含住奶撙慘叫(應該係d氣),要食1安拍一次風。

你們的bb有冇呢d? 早產b係咪腸胃未成熟?

複式洋房

我對孖女34週出世各重2.1kg,3星期後只是5磅到. 現在體重都ok啦! 一個中大碼一個中細碼. 我兩個女仲係胃淺個隻都日日嘔奶,似我囉! 你講個d現象佢地都有, 應是正常, 不用担心. 如果阿b飲完奶可以抱佢15-30分鐘免d奶回流, 我個女就好難先掃到風, 掃唔到就讓她斜睡. 要好比心心機架! 加油!

別墅

我仔仔34週出世,6.1lb,初初頭10日唔肯飲奶,每餐只飲10ml,我好擔心~~不過之後佢好大食,而家7 weeks 飲5oz奶,重14lb喇,醫生都話佢大食,haa!!

而家

首頁

尾頁

跳至