自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

急急求教--石(純)魚

各位媽媽,有冇聽過石(純)魚呢?是什麼魚?
又可在那裏買到呢?
我住屯門區,thx..
該用戶已被刪除

Re: 石(純)魚

民房

不是毒魚,我有長輩開完刀要用佢煲藥湯,
搵極都搵唔到,急用.

複式洋房

I see this at UNY super market two days ago, you can also buy this from Shau Kei Wan wet market. :lol:

洋房

Re: 急急求教--石(純)魚

亞B靚媽,

石(純)魚是可加快傷口癒合 , 比較圓身 , 魚"旗"很尖 , 好容易刺親 , 所以擋時要好小心 !

我記得早排 , 我99話新墟街市有得買 , 現在唔知重有冇 , 因好少地方有得買!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我響上水好大果個街市買過$6/兩(游水架)~~不過好似唔係成日有所以咁貴

複式洋房

石崇魚係非常有益, 同牛秋魚比有過之而無不及, 通常我用淮山,連子肇實乾白合加豬展煲, 可多放一個紅羅白, 對小朋友氣管特別有益, 又可增強低抗力, 不過石祟幾難買, 唔係成日都有,個樣好似石九公, 不過顏色鮮艷d, 我多數去quarry bay 太平街市買, 不過對於你來講會好遠!

precious glory

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有時百街都有,雖然無咁好,你可問下d相熟既魚販睇下可否留比你.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

煲魚湯都係用兩片薑起獲, 兩邊煎下, 可以放落魚袋煲, 藥材
要浸一陣水, 然後等水滾一同放入, 煲2.5小時ok架喇,
我煲粉葛側魚/鯪魚(這個湯一定要4-5小時)係唔會煎,
只係用滾水拖下, 都唔覺得好"腥"! :-P

preciousglory

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就用淮山紀子+薑無煎就咁煲3個鐘

首頁

尾頁

跳至