母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

人奶媽媽, 小產了

我一直以為自已係M 到, 點知原來係昨小產直到前晚排出一D TISSUE 出呢先知係小產左.

我自已計一計, 由受精到昨小產只有7 DAYS, 到冇埋只有10 DAYS.

問醫生點解咁快, 醫生話可能同你餵人奶有關, 令我D "LUEN" 子QUALITY 差D. 叫我下次再想有時CONSIDER先介奶, 佢仲話其實熹樂都22.5個月啦

請問各位人奶媽, 你們有咩意見呢?

男爵府

Re: 人奶媽媽, 小產了

rabbitpiggy,

聽到你呢個消息, 真係唔開心, 但我又無聽人講話餵緊人奶無容易小產, 通常係再有左, d 人奶會停. 你不如問吓健康院或睇多個醫生問吓意見好d. 希望你再 '做人' 成功, 唔好傷心.

男爵府

sorry to hear about this, hope you can recover soon.
I have no idea about this topic, but suggest you consult more doctors first before stopping bf.
meantime, there are still a lot of moms breastfeeding their elder one when pregnant, so don't worry too much. take more rest first.

別墅

rabbipiggy:
其實好多人奶媽咪都未必會小產,但亦會有例外情況.同埋我地第一個冇事,第二個出事,有D醫生會話係喂人奶既關係.有D醫生就話係BB本身既問題.
不過因為衰佐,所以我都係介佐奶,養好身體,先至再懷孕.我幫大仔介奶時,佢都係22 個月左右.
rabbitpiggy 寫道:
我一直以為自已係M 到, 點知原來係昨小產直到前晚排出一D TISSUE 出呢先知係小產左.

我自已計一計, 由受精到昨小產只有7 DAYS, 到冇埋只有10 DAYS.

問醫生點解咁快, 醫生話可能同你餵人奶有關, 令我D "LUEN" 子QUALITY 差D. 叫我下次再想有時CONSIDER先介奶, 佢仲話其實熹樂都22.5個月啦

請問各位人奶媽, 你們有咩意見呢?

男爵府

每個媽咪的體質都不同, 有些可以邊餵邊懷孕, 有些不能, 或許你可以多看一個醫生拿意見, 或者等bb戒奶後才作計劃。

男爵府

rabbitpiggy
聽完你這個個案,我都有D擔心,因為我都想生多個又唔想
同阿女介奶住喎.....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me 2

你個女女幾大呀? 我想餵到佢六個月, 再休息幾個月先開工做人........睇完呢單 case 好難過呀!!

我個醫生知我餵人奶, 我無事無幹順產都叫我隔 9 個月先好再有, 唔知關唔關事.

潮流媽咪 寫道:
rabbitpiggy
聽完你這個個案,我都有D擔心,因為我都想生多個又唔想
同阿女介奶住喎.....

男爵府

Take good care!!!

Hayes mama :cry: :cry:
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!
該用戶已被刪除

珍珠宮

rabbitpiggy
take care!!
找個支持母乳o既醫生再問下啦!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

其實小產係好常見既事,大部份小產既原因係胎兒本身先天不足.即使冇餵人奶既孕婦都有可能小產.未必關餵人奶事.

生完bb,子宮需要時間去復完.如果兩胎時間相距太密,對子宮負荷會好大,所以兩胎之間隔9個月-年半會好d.完全唔關餵人奶事.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

餵人奶係會令子宮收縮,但唔可以話餵人奶的媽媽就唔可以有bb,這裡有好多媽媽都有孕期哺乳,亦有d媽媽有左後都有餵奶之後作小產﹙好似我咁﹚,所以唔可以話小產一定係同餵人奶有關,因為都有成功的例子!
不過有小產/作小產經驗就唔好想孕期哺乳了,始終危險性會提高!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!
該用戶已被刪除

男爵府

養好身體, 再努力做人啦

公爵府

各位媽媽

好多謝各位媽媽的問候, 意見和安慰.

好好彩, 我e+身體基本上冇咩大問題, 只係要等3 weeks 後再去覆診, 再睇一次子宮是否清了, 如未便要刮宮.

經過今次小產後, 我真係好怕會再有下次, 我會再一次好認真consider 醫生和各位媽媽的保貴意見幫熹樂介奶.

男爵府

Take care~

大宅

我認為養好身體再出發.
關唔關人奶事都好啦,身體健康才能有健康bb.

支持你呀!

樂樂好快就有個伴lu~
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

男爵府

rabbitpiggy :

小心身體!你的結果如何請告知!人奶&REGNANT!

子爵府

醒目開學勳章

take good care!

公爵府

多謝各位媽咪, 我會take care 架啦

當有結果時, 我會post 出呢架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊