意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 16|主題: 77876

bb 呢排好辛苦咁,點解?

別墅

國民生產總值:549

bb 呢排好辛苦咁,點解?

呀b54日大,呢排成日都好似谷大便咁,

大宅

國民生產總值:3819

Re: bb 呢排好辛苦咁,點解?

係咪有肚風,所以佢肚仔痛呀?

大宅

國民生產總值:1021

你個bb幾大呀?我呀仔約三個月大開始飲開奶茶,
每次飲完第二日便便就比較多及軟。係我個中醫
教我,佢話bb一星期飲一次開奶茶會無咁容易生
病,佢兩個仔女約一個月大就開始飲,因為可以
無咁熱氣及可以排毒,我每次都係個中醫幫我 "執"
開奶茶,因為佢會幫我因應bb近況而有所調教份
量及所用中藥。

我bb都試過鼻窒,我就用 "曼秀雷敦" (嬰兒專用)
幫bb茶鼻及頸,茶鼻就用少少就夠,因為說明書有
講如茶得太多會容易令bb窒息。

禁止訪問

國民生產總值:8013

別墅

國民生產總值:549

初油又試過,腸痛水又試過都好似冇乜用,仲有呢排唔係成日

禁止訪問

國民生產總值:10761

別墅

國民生產總值:999

sillybabyq,

我bb 有50日大, 同你亞b差唔多, 剛剛2天無"便便", 就成晚哭唔停, 抱佢都said no, 但佢好d, 奶照飲. 我試過同佢"on 麼" 肚肚, 都唔得, 最後我見佢好辛苦, 就用"甘油條"(半條好呀), 即時ok. 我想佢剛剛呵完bb糞, 轉綠色便便一下用唔到力. 現在等佢自己試試出唔出到便便. 別鼻塞, 你bb鼻鼻是否常常有聲响. 唔一定鼻塞, 因他們鼻管小, 吸氣時是會有聲出.
別有無人能告知初生bb (0-3mth), 想佢出便便好d 有咩方法, 唔該晒

洋房

國民生產總值:158

我bb 8星期大,同你個bb 一模一樣, 我估是有氣. 佢好想食的,但頂住頂住. 佢一停我burp一次,食好久才finish.

[quote]
sillybabyq 寫道:
佢算性急

複式洋房

國民生產總值:387

我用咗米水比BB 開奶後, 大便好咗好多.

用好多水, 好少米煲粥, 約半小時. 或煲滾後放真空煲 3-4小時. 米水好稀即可 用來開奶....每日3-4餐. :-P

複式洋房

國民生產總值:413

我個囝每次飲奶時突然頭擰擰就即係有風,
我要夾硬按住佢掃風,掃好耐掃到佢ur風出來,
佢先可以繼續再飲奶,
如果唔係佢就會嘔晒的奶出來
(佢之前係勁嘔奶BB).
我衣家會係佢飲奶之前同佢初初肚仔 (順時針方向)
然後換埋尿片再餵佢食奶(免餐後換片嘔奶),
啲奶會開得比較熱啲,
等佢可以谷反的風出來.

複式洋房

國民生產總值:130

Luyimama 寫道:
我用咗米水比BB 開奶後, 大便好咗好多.

用好多水, 好少米煲粥, 約半小時. 或煲滾後放真空煲 3-4小時. 米水好稀即可 用來開奶....每日3-4餐. :-P

唔該! 我想問bb是早產嬰現在巳1個半月大了, 有8磅幾重, 要不要用米水沖奶嗎? 而且bb這麼細可不可以用米水沖奶呢?
請以私人訊息回覆, thank you!

複式洋房

國民生產總值:172

如果懷疑係肚風, 不如轉用奶樽試下啦. dr. brown / b-free都係可以減少肚風同肚痛架...

複式洋房

國民生產總值:153

我都估是肚風
食那隻奶粉?
有沒有用奶咀
在飲奶前哭會入風, 用奶咀可以減少

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.