意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 296|主題: 123240

[電腦] 重灌問題請幫忙

男爵府

國民生產總值:5784

重灌問題請幫忙

唔該我想問吓, 我重裝既時候裝到一半部電腦就會hand咗, 要restart過部機但係裝到嗰個位就係hand過,請問有咩方法解決?

男爵府

國民生產總值:7665

好媽媽勳章

Re: 重灌問題請幫忙

未重新裝過個陣部機有無甘樣架?
妳隻window碟有無問題?換過隻試下~~
個hd有無問題?有無bad sector?
妳重裝既步驟係點?有無format左先裝?
試下唔好用quick format....

洋房

國民生產總值:38

我都試過哩個問題,可能係個hand disc 有問題!

水晶宮

國民生產總值:64717

2019新春慶豚圓 2019勳章

我用ME,經驗如下:
1)磁區出問題,可在DOS下scandisk 一次,都唔得就殺埋個windows再重灌(DOS下:C:\smartdrv
C:\deltree C:\windows(淨殺windows)
再唔得就真係要format過再裝!
2)硬體問題,可以將暫時冇用之sound card/lan card抽出(ok再裝過)
3)記憶體唔match都有可能,可以抽剩一條(ok再裝過)

男爵府

國民生產總值:5784

好多謝大家的幫忙, 我試過個hd disk係無問題, 佢係可以boot到碟, 但我已經format c:之後再重裝, 但係都唔得, 我想問吓可有其他方法. :-(

禁止訪問

國民生產總值:1513

大宅

國民生產總值:1516

[quote]
well_being 寫道:
好多謝大家的幫忙, 我試過個hd disk係無問題, 佢係可以boot到碟, 但我已經format c:之後再重裝, 但係都唔得, 我想問

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.