自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位養大狗嘅人注意

我未來奶奶住係屯門碼頭附近, 佢毎早都去晨運, 有一日有隻冇綁繩嘅大狗飛撲向我未來奶奶, 佢係一個細細粒又非常心血少嘅人, 比隻特如奇來嘅大狗嚇到死死吓。 點知個狗主不單只冇say sorry, 反而係度笑, 又話佢隻狗唔會咬人 ...

請各位養大狗嘅人注意吓, 我覺得狗唔識control自己係好正常, 但係作為狗主應有反d公德心, 應該注意佢隻狗有冇影响其他人, 特別係老人家同小朋友, 因為好多人都怕狗。

子爵府

Re: 請各位養大狗嘅人注意

agree! 嚇親人就唔好啦.

珊瑚宮

我試過一次,因為細女好怕狗,有一個主人竟然拉佢隻狗過來(唔係太大隻狗)但我個女已經喊緊,個主人仲唔拉開佢隻狗,仲好似有心玩咁,叫佢隻狗同我個女玩(正常見到人地怕都會拉開啦)我唯有同阿囡行開,佢仲係到笑,個一刻幾想 佢,但因為阿囡仲係好怕,所以只可以一走了之啦

子爵府

Re: 請各位養大狗

我都係養大狗 (金毛)但係落街就一定要用狗帶,有時仲會帶埋口罩! 不過我屋企樓下車房養兩隻大狗 (大丹&馬氏提夫) 但有時係會放左佢地出黎行, 試過我隻狗差d畀佢隻大丹咬tim!!

大宅

me too
ALISON

複式洋房

住村屋就話養狗防盜,都可以接受;係人多的地方養狗,又唔用繩拖實,唔戴口罩出街,狗屙屎尿,又唔用水沖洗,就黑人僧到痺。
開心過每一天

大宅

shiraz 寫道:

請各位養大狗嘅人注意吓, 我覺得狗唔識control自己係好正常, 但係作為狗主應有反d公德心, 應該注意佢隻狗有冇影响其他人, 特別係老人家同小朋友, 因為好多人都怕狗。

, 重有狗主請唔好再成日話我隻狗好純"嫁"!唔會咬人, 其實狗咬主人屢見不鮮。何况怕狗嘅陌生人! 請為他人著想, 戴口罩啦!
p.s. 做個有公德心和負責任嘅狗主, 狗隻隨街大小便而不冲洗及清理, 確實令人討厭!

男爵府

我都係養大狗既人(雪橇)...而雪橇又係特別大力..佢又勁鐘意小朋友..一見到就會撲上去攬住人地(包括我D表弟妹)...所以我好驚嫁....我又住係旺角太子區喎~所以次次帶佢落街...我都用盡我9牛2虎之力去控制佢....(重要係夜晚先敢帶佢去)...所以我都好明白怕狗既人見到呢個情況會驚驚...因為我放狗果陣都見到好多人好遠已經避開我~

男爵府

環保接龍勳章

我住果度有人養左隻好大既狗,我都承認果d種類係好馴既.好多時朝早我返工,個主人就帶佢落街啦.果個主人真係幫佢帶好晒口罩,又有狗帶拖得好近佢自己既.但係一個唔覺意,就會俾呢隻狗嚇親,因為我地通常都冇預計到有隻咁既野會入來lift度.通常個狗主見到人地嚇親,佢亦唔會say sorry.
我亦見過有d狗主成日叫人唔洗怕,隻狗唔咬人,但係怕狗既人係怕就怕,冇得叫自己唔怕既,我連細狗仔都怕呀.真係好希望佢地明白到人地都唔想怕架,不過真係好驚呀麻.

洋房

clymama 寫道:
[quote]
shiraz 寫道:

, 重有狗主請唔好再成日話我隻狗好純"嫁"!唔會咬人, 其實狗咬主人屢見不鮮。何况怕狗嘅陌生人! 請為他人著想, 戴口罩啦!
p.s. 做個有公德心和負責任嘅狗主, 狗隻隨街大小便而不冲洗及清理, 確實令人討厭![/quote]

無錯, 帶狗出街一定要同佢帶口罩, 確保唔會傷倒人先得. 我阿仔3歲, 好鍾意走埋去d狗到, 我見到不之幾驚! 即刻抱阿仔走開. (我自己又係非常驚狗之人, 所以好怕如有意外, 真係唔知點樣保護阿仔!!!)

男爵府

Era 寫道:
我住果度有人養左隻好大既狗,我都承認果d種類係好馴既.好多時朝早我返工,個主人就帶佢落街啦.果個主人真係幫佢帶好晒口罩,又有狗帶拖得好近佢自己既.但係一個唔覺意,就會俾呢隻狗嚇親,因為我地通常都冇預計到有隻咁既野會入來lift度.通常個狗主見到人地嚇親,佢亦唔會say sorry.
我亦見過有d狗主成日叫人唔洗怕,隻狗唔咬人,但係怕狗既人係怕就怕,冇得叫自己唔怕既,我連細狗仔都怕呀.真係好希望佢地明白到人地都唔想怕架,不過真係好驚呀麻.

好啱呀, 我都係連細狗仔都好驚, (總之有牙我就驚喇), 好難克服心理障礙架, 由細到大都係咁. :-(

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實要睇返 D 狗的性格, 我阿肥都很怕人因為小落街, 如果同佢出街, 我都會拖實佢, 如果 D 人驚我就唔會搭 LIFT 住比人上先, 不過佢係細狗, 而且很多人都鐘意八哥, 所以多數都係 D 人黎攪阿肥, 阿肥仲驚到咩咁.....

不過如果 D 人無好好控制住隻狗, 係可以報警架..... 特別係大狗, 出街係要拖住佢同帶口罩.

男爵府

我覺得狗主帶狗出街要好好管理自己隻狗~我有養迷你牧羊狗..我隻狗話迷你又唔係好覺..但又唔係大,咁落街我會用狗帶一來可以唔使怕佢走出馬路..二來唔怕唔見..仲會帶一支水 (for佢尿尿時沖下地下)..仲有報紙 ( for佢去大時用)...同咪唔會同其他人同部電梯~但係有時見到其他狗主覺得佢地好似冇咩責任感...有次我同亞仔行過跟住有個人放臘腸狗..隻狗一見到細路就吠..仲要追...我心諗雖然佢隻係細狗可以唔使用狗帶..但明知隻狗會走去追人就好拉住佢la ...結果佢隻狗追住我架bb車吠...個主人就企係到同人地傾計..果陣真係好嬲...嬲到想上樓拉屋企隻牧羊落黎嚇下佢隻狗~

男爵府

catjeffcat 寫道:
其實要睇返 D 狗的性格, 我阿肥都很怕人因為小落街, 如果同佢出街, 我都會拖實佢, 如果 D 人驚我就唔會搭 LIFT 住比人上先, 不過佢係細狗, 而且很多人都鐘意八哥, 所以多數都係 D 人黎攪阿肥, 阿肥仲驚到咩咁.....

不過如果 D 人無好好控制住隻狗, 係可以報警架..... 特別係大狗, 出街係要拖住佢同帶口罩.
wo..我以前另一隻牧羊都好怕人ga...有次帶佢落街..見到7-8歲細路我以經行邊...點知係d小朋支追住我地 跟住我隻狗驚到坐係到震曬唔郁...跟住小朋友既然打我隻狗 :cry: ..跟住見到佢地媽媽叫唔好打狗仔la..但佢係冇行過黎只係坐係好遠到望...果一刻真係好心痛..想走又比小朋友整停左

男爵府

我個仔成日都話:「好驚大dog dog。」養大狗0既狗主,如果要搭升降機,若踫見

首頁

尾頁

跳至