婦女醫護

跳至

首頁
45678...39

尾頁

民房

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

kingmommy,
不過我都覺得睇多個醫生會好d!我都睇左三個醫生,三個都有不同既講法!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兔兔小貝寶

我都係睇多個醫生睇吓掂!
唔該哂!
兔兔小貝寶 寫道:
kingmommy,
不過我都覺得睇多個醫生會好d!我都睇左三個醫生,三個都有不同既講法!

jlmaz,

或者我向網到揾多的資料先。Thank you!

Kingmommy,

你唔洗驚GA~異常發炎細胞感染好小問題jei~~~只不過話你知發炎引起細胞有d異常~~~有d發炎肉眼可見~~有d係細胞檢查發現jei~~以我睇到的資料~~呢d好多時會之後好返~~~你皮膚細菌感染發炎你會唔會好驚呀??你驚只不過係因為個位置係宮頸~~而你未了解清楚有誤解JEI~~放鬆D啦~~^^

就當你會去到CIN1都唔驚GA!因為你無HPV感染~~可以話無咩威脅(當然作為醫生肯定唔敢同你說100%無可能啦...)~~完全無生命威脅GA你呢類情況~~~~只不過人地一年檢查一次~~~你3--6個月檢查一次JEI~~~~又唔係CANCER~~

有HPV感染的宮頸都唔係個個變惡性~~~大部份無事~~~
更何況你又無病毒感染~~~只不過一般典型細胞異常JEI~~~受左細菌感染~~~要知道細菌可以搵藥殺死~~殺死左咪自然會慢慢好~~~無藥醫先驚啦~~~所以你唔好緊張~~唔好一聽到"細胞異常"就覺得好大件事~~~唔好俾隻字嚇親自己~~~網上好多資料~~睇多D知多D就知好小問題~~~更加唔洗驚唔知點話俾你先生知~~~你反而要了解多D~~然後話返佢知係咩回事~~~

洋房

Dear Bonbonjj
你話有藥醫hpv....係唔係真嫁...
我都知可以生bb....不過唔可以經由陰道出woo
要開肚生woo....好似係甘....=.="我都唔知自己係
hpv幾呀....and下年我要去照內窺鏡啦....好驚呀
bonbonjj 寫道:

唔使驚,我上次body check 醫生話我有不正常細胞同hpv過濾性病毒,重要系高危個隻,依家剛做完冷凝手術,要等一個月後再check,如果唔得就再做錐形個隻手術。
醫生話有hpv都可以有baby,唔會傳比baby,聽講下年就有葯醫hpv啦。
記住定時檢查就無問題啦!!!

洋房

Dear Jlmaz

我想問....就算有hpv...有cancer既機會一樣唔大..
點解呢..???黎緊我2007年1月我要做內窺鏡啦...
甘樣係唔係有大事發生呀....唉.....and hpv過濾性病毒
如果自己抵抗力好...係唔係自動好返,不過如果男方有...
個女方想好返都好難,到底而家女性有hpv係唔係好一件好common既事呀.......唉~~~~~~~~~~~~~
jlmaz 寫道:
兔兔小貝寶,

細菌感染會細胞病變??
通性年輕婦女病變係因為病毒(如hpv)感染先細胞病變∼∼∼原來細菌感染可以引起病變GA∼∼

如果唔係hpv而引起細胞病變更加唔洗驚啦,9成子宮頸癌婦女係因為感染hpv∼
而感染hpv而得到子宮頸癌的女性又係好好少數∼∼通常感染左都係維持係病變階段∼∼
再唔係做一個好小的子宮頸手術就可治療CIN啦∼做完手術又唔影響生育GE∼∼
你而家唔係因為HPV而引起病變好微好微機會係會引起癌啦∼∼∼所以只要你定期keep住做檢查就真係唔洗驚ga啦∼∼就好似血脂高的人要定期CHECK住咁∼唔洗死GA嘛∼∼又無生命威脅∼同一道理囉∼
同埋有細胞病變都可以照生仔ga∼唔影響生育的∼
你只要了解多D∼就唔驚GA啦∼∼
你而家驚係因為你唔了解嘛∼∼∼放心啦∼∼∼

大宅

我今日去做完手術哪!(電環切除手術)
做完之後好似M痛咁,痛

民房

FEEBIE,
醫生話係咩事啊?
點解要做個咁既手術(電環切除手術)既?
死喇!我就快要去做多次檢查好驚啊! :-( :-(

大宅

兔兔小貝寶 寫道:
FEEBIE,
醫生話係咩事啊?
點解要做個咁既手術(電環切除手術)既?
死喇!我就快要去做多次檢查好驚啊! :-( :-(

我係CIN 1+HPV,所有去私家做手術。
係家計會CIN 1唔會同我做手術架!

子爵府

ATHENA HO,

有HPV係比正常人患上子宮頸癌機會高∼∼變癌機會率係睇你感染邊隻hpv囉∼∼根據研究數字,如果感染HPV11,16,18等∼變成癌的機會高D∼∼但亦唔係一定變∼你唔理佢∼∼都係幾廿%會變囉∼仲要等5-10年先變∼而且而家D女人多左會去做檢查∼所以通常未去到癌都做左手術∼∼變癌機會更低

你要去做陰道鏡檢查,係正常程序,因為就咁PAP SMEAR細胞檢查可能會有誤差∼∼所以要用陰道鏡呢個檢查確定你GE病變程度∼而唔係話你有咩大件事∼∼同埋會拎少少組織驗下有無惡性細胞JEI(不過..多數都無惡性GE∼)∼∼∼所以陰道鏡檢查係保障我地GA∼

另外∼HPV係無藥醫∼∼只係有疫苗∼疫苗只係某幾種∼∼如HPV11,16,18等等∼唔能夠防晒所有HPV∼而疫苗已係美國通過∼∼但根據美國果邊的資料∼HPV疫苗係俾一D不曾有性行為及年齡26歲以下女性打的∼∼∼

我諗有左HPV∼如果維持好自己抵抗力係有可能自動打走HPV GE∼∼不過∼要睇下你係邊種HPV∼同埋我皮膚科醫生話∼通常如果去左CIN1∼一係繼續上去CIN2,CIN3∼∼一係就維持原狀係CIN1∼∼∼
點都好∼維持正常作息∼∼∼唔好煙(最重要)∼係最起碼要做的∼∼∼另外就皮膚來說∼∼多吃維他命C及E係對上皮有幫助GE∼∼

民房

FEEBIE,
做係私家做(電環切除手術)幾錢啊?
快唔快做完個手術啊?

大宅

兔兔小貝寶 寫道:
FEEBIE,
快唔快做完個手術啊?

我十點半開始做手術,十點十已經做完哪!但係要係院休息幾個鐘囉!因為做完我有D痛嘛!
我用了$11500左右出院囉!個doctor幾好人!我係港安做手術架!

民房

咁都好快又唔係貴喎!咁做完手術之後會唔會有d咩唔可以做唔可以食架?
feebie 寫道:
[quote]
兔兔小貝寶 寫道:
FEEBIE,
快唔快做完個手術啊?

我十點半開始做手術,十點十已經做完哪!但係要係院休息幾個鐘囉!因為做完我有D痛嘛!
我用了$11500左右出院囉!個doctor幾好人!我係港安做手術架![/quote]

大宅

兔兔小貝寶 寫道:
咁都好快又唔係貴喎!咁做完手術之後會唔會有d咩唔可以做唔可以食架?
[quote]
feebie 寫道:
[quote]
兔兔小貝寶 寫道:
FEEBIE,
快唔快做完個手術啊?

我用了$11500左右出院囉!個doctor幾好人!我係港安做手術架![/quote][/quote]

佢話唔可以食保品住喎!仲有唔可以行房囉!

複式洋房

To all sisters with HPV,

My doctor told my friend that HPV can infect others through the touch of skin. She's so scared to infect others as she carries HPV? I want to ask all sisters here do you afraid to infect your family members if you share the toilet board with them. (remember that when you go toilet, or when you change the M巾, your hand must touch your pat pat or underwear, then you sit on the toilet board) Does she need to pay special attention on hygiene to avoid infect others?

During M comes, she nearly go crazy as she afraid to infect others through the M blood.

複式洋房

如果我有病變
O甘我老公要無要去SEE 醫生
因為有一起
有無人有呢D經驗
萊分享下

子爵府

miss_snowlove

你有宮頸病變,你老公應該唔洗去睇醫生∼∼
你宮頸病變係咪有hpv?