香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

民房

荃灣浸信會 or 荃灣聖母幼稚園 ?

請問有否網友之子女讀緊荃灣浸信會 or 荃灣聖母幼稚園 ?

可否比o的意見參考o下 ? 唔該晒 !!!!

SUM mama

男爵府

Re: 荃灣浸信會 or 荃灣聖母幼稚園 ?

Hello Sum mama,
雖然我未有小朋友讀書, 但我本人係基督徒, 係返荃灣浸信會的, 當中有一些教師我也認識, 我覺得佢地都好有愛心, 而且間中夜晚都見佢地會攪一些講座, 值得考慮下!!

大宅

你bb是否已被兩間幼稚園取錄了?
兩間都是教會學校, 不過, 好少有聖母幼稚園的媽媽上來chat, 所以, 唔知近來的情況如何. 不過講緊十年前, 我表妹(在某天主教小學讀時), 她班裡考頭三名都係聖母出來的, 而且是由小一帶到小六, 而我以前講緊二十年前(都係天主教小學), 班中的聖母畢業生都是論流考的第一. 所以, 佢地應該是有一套方法教小朋友讀書.
而荃浸就是活動教育, 小朋友都讀得開心, 不過都係聽朋友講, 沒有實質經驗 (不過, 出年我仔會入讀).

民房

我個仔以前讀過,當初以為好好,因為好難入,要有熟人介紹才能入讀,完來係唔掂架,到佢讀中班時已經唔會有考試只係有評估,到小一泒位唔好,攞住聖母成績表去搵學校,全部唔收,因為佢地睇唔到實際成績,只有評估表,所以奉勸參思.

大宅

mingsl,
而家你仔仔去咗邊度讀呀!
原來咁多年後, 變化是哪麼大. 真係有點稀虛.

民房

完本泒左潮州,捱左一年而家去左荃灣柴灣角天主教小學lu.

大宅

mingsl,
咁荃浸會否都要大抽籤?
扣門的機會大嗎?

民房

點解你會想讀荃灣浸信會?反而我覺得綠楊幼稚園會好d.

大宅

mingsl,

綠楊唔係唔好, 只是interview後, 個人覺得, 綠楊的老師無荃浸咁有愛心, 而過程中, 覺得荃浸比較著重教育孩子的心(德育), 我們都有信念, 覺得孩子在幼稚園時期是打好心智的基礎, 然後才學術. 這是當初我們不選聖母的原因(本來我以為聖母比較深).

民房

唔該晒各位 !

其實2間都收左下午班, 不過無乜資料可參考, 故要問問大家意見 !

大宅

klkwan 寫道:
唔該晒各位 !

其實2間都收左下午班, 不過無乜資料可參考, 故要問問大家意見 !

好明白你心大心細的心態, 不過, 主要都係要睇你自己, 因為荃浸比較多時候要家長出席活動, 我見有些家長是不願意時常請假, 所以, 你要好好考慮這點.

大宅

CL322 寫道:
mingsl,

綠楊唔係唔好, 只是interview後, 個人覺得, 綠楊的老師無荃浸咁有愛心, 而過程中, 覺得荃浸比較著重教育孩子的心(德育), 我們都有信念, 覺得孩子在幼稚園時期是打好心智的基礎, 然後才學術. 這是當初我們不選聖母的原因(本來我以為聖母比較深).

同意~我囡而家讀緊荃浸k1,我好鐘意喱間學校呀,首先因為我係基督徒,另一方面,喱間學校d老師真係好有愛心同耐性,有時候我仲會請教佢地點樣教小朋友,佢地都會好樂意去教我~不過真係要考慮一樣嘢,就係荃浸好著重親子溝通,好多時都會有d親子活動或者習作要家長同小朋友一齊參與ga~

民房

As I know, 荃灣浸信會 also use 評估表in k1 and k2 (don't sure k3)!!

Actually, I'm not appreciate 荃灣浸信會.
1. They can not re-scheuale the interview, even your child is sick in hospital. (many excuse group observation...) Main reason is I don't mind you come or not. I have so many queue up.
2. kindergarden is small
3. No link with other primary school, They link other school if you are 基督徒. ie. encourge you to be 基督徒.
4. 愛心同耐性? MANY kindergarden in Tsuen wan (領報, 聖公会, 救世軍) also have 愛心同耐性, you can observate during interview or visit the school in morning (outside school)

What my observation is:
1. The principle is very good in school promotion.
2. It is 名牌 in Tsuen Wan, but you don't know the exact reason.

So from my point of view, it is just a normal kindergarden.

男爵府

2019新春慶豚圓

別墅

聖母的情況我不太清楚。但幾年前,我曾為我的兒子考過插班,事緣是因為我兒子在兩歲半以後才開始說話叫爸媽,我所心儀我幼稚園他全都考不上,結果只能在娘家附近找一家priority是5-6的幼稚園給他,這學校程度也不算深,是很一般的。但到升K2時,他已懂說話,學習也算不太差,便為了他轉校了,當中考了四至五家幼稚園,全都收他的,差一點,我是為他說了荃浸的(因為他在石籬新開了分校!),但在交學費及留位費以前,我問老師拿了他們的書單,發現我兒子在K1時唸過的書,他們居然在K2才教,我覺得很詑異(因為我兒子也看過了這些書,他全都懂得的)!而那系列的書,都是建議在K1才教的,為了不讓孩子分別在K1及K2讀同一套書,我還是turn down了他們,從錢包拿出來的學費,都給我塞回錢包裡去了。
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

複式洋房

原文章由 cat68 於 07-6-15 18:20 發表

Hi,其實我對仔女都讀緊聖母K2&K3.師資唔錯,老師亦有愛心.不過有三份之二係新移民,禮貌一般.我諗應該浸信會好D

複式洋房

Hi,其實我對仔女都讀緊聖母K2&K3.師資唔錯,老師亦有愛心.不過有三份之二係新移民,禮貌一般.我諗應該浸信會好D

別墅

我個仔去年在聖母畢業,我覺得間學校好好喎,老師有愛心,校長又好委身,而且呢個校長是新的,上任大概三年到,有好多改革,好緊貼現時的幼稚園,好似我個仔k3時,也有小一預備週,可以令到小朋友預習小一的模式,又在小朋友升了小一的時候,攪咗個舊生重聚,當天我見d小朋友好開心,我作為家長看到都覺得很開心,因為我真係感受到小朋友真係好享受在這間學校讀書的時間.
至於話得評估表,無考試,我個人認為小朋友在幼稚園應該是享受返學的樂趣,如果咁快要考試,個小朋友會好慘,因為到小學時大把測驗考試等住0黎,而且到k2及k3已經有功課做,尢其是k3要寫詞語,d字都唔淺.我個仔今年上小一都好適應,而且成績好好,他的幼稚園同學在小學成績都好好.
我個女今年k1,都是讀聖母,今年加咗普通話週及英話週,佢有時都會說一二句普通話或英語句子,所以總括而言,我本人都好滿意這間學校.但呢d都係我個人的感受,你可以自己去學校參觀吓.

複式洋房

我囡囡都讀聖母, 9月份升K3, 你小朋友升左邊間小學, 其他同學派得好唔好呀 ??

聖母都幾好, 歷史悠久老師有愛心, 而家教統局唔比幼稚園考試, 成績表用D咩來做標準, 我唸好多學校都用評估表.

有無聖母既媽咪係度, 入來傾下 !!

複式洋房

G
原文章由 CL322 於 06-2-21 11:57 發表
mingsl,

綠楊唔係唔好, 只是interview後, 個人覺得, 綠楊的老師無荃浸咁有愛心, 而過程中, 覺得荃浸比較著重教育孩子的心(德育), 我們都有信念, 覺得孩子在幼稚園時期是打好心智的基礎, 然後才學術. 這是當 ...

我都覺得荃浸比較好~因為的老師真是好好~好有愛心~其實選擇幼稚園都好睇每個小朋友, 因為有的佢地吸收力好強, 的教材深的都無問題, 但有的小朋友學野比較慢, 你地一迫佢仲衰左~因為你地是他的父母其實最清楚是自己LAW~
荃浸是無考試只有評估~我兩個仔都讀得好開心
綠楊 ~ 的功課比較深

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
K2學英文 ... 2 3 4 5 6 .. 8