產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇食燕窩? 點食最有效?

陀仔有冇食燕窩?
係咪空肚食?
我食完燕窩再食一個生果, 會否阻住吸收?

洋房

Re: 有冇食燕窩? 點食最有效?

我陀仔時每早出門口就食一匙,跟住返到公司才食早餐, 可以算係空肚食, 等佢有時間吸收。

另外生完都有食, 因為D朋友來探我同BB時, 我話唔食雞晶, 所以佢地全部都買燕窩, 我個時先知都好多朋友咁關心我, 因為我有二十幾盒冰糖燕窩仲有3-4 樽即食燕窩, 食咗都幾耐先食完。

別墅

我都想空肚食.....不過又要係企飲鮮奶

男爵府

唔該我想問, 之前聽人講如果有瘤唔好食燕窩, 上次照超聲波時, 醫生話我有子官肌瘤, 不過唔係好大, 佢話好多女人都有係好平常喎, 亦唔會影

洋房

請問食燕窩同飲鮮奶咩解究要一齊, 係可以分開喎,

1. 可以早上空肚食燕窩跟住出門口,晚上飲鮮奶先瞓(不過會柯LIU。

2. 早上飲鮮奶, 晚上食燕窩

3. 又或者一次過鮮奶加燕窩一齊飲(早下或晚上, 視乎妳自己選擇啦)

別墅

我通常係企食早餐
咁食完燕喎, 再食早餐, 係咪效果無咁理食?

公爵府

2019新春慶豚圓

vvmakyy,

If you have 子官肌瘤, don't eat any 燕窩, cause 燕窩have a very high potient, so your 子官肌瘤 will grown very quick. My Chinese Doctor told me that.

男爵府

FennieMan

唔該哂, 咁即係逢有瘤都唔食得燕窩啦, 咁生完之後可以食嗎? 唔食燕窩重可以食咩好呢?

公爵府

2019新春慶豚圓

vvmakyy,

you can drink more milk (Hi C, low fat), egg, cheese, yogurt, blueberry, stawberry, some chinese soups (ox-tail, fish, tomato potato beef...). Eat balance and sleep well.

大宅

請問剛bingo可以開始食嗎?
我應該會買即食個種,但要雪,怕唔怕太涷啊?

THX
hi

男爵府

FennieMan

乜 blueberry 都有益架, 等我去買來食先, thanks

男爵府

將一匙即食燕窩放入鮮奶or媽媽奶或者麥片,然後用microwave "叮" 熱佢做早餐﹗

別墅

d人話成日叮野食, 唔健康

大宅

即食老行家, 沒有加任何東西, 早晚一湯匙
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

別墅

我都買了老行家, 價錢都幾合理..

大宅

但我見到官燕棧仲平, 唔知掂唔掂呢?

$482 約一個月份量
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

男爵府

講開用 microwave 叮熱食物, 好多人都話唔好, 但我有第一胎時在公司係帶飯盒, 每天都天叮熱來食, 雖然知道食得多唔好, 但好過出外食埋d有味精食物, 對胎兒咪重冇益, 而我大女出世時都好健康, 今胎我都係照帶飯盒, 起碼每餐都可以食到d有營養食物

男爵府

其實我都聽過成日用microwave唔好,但實在好難避免。不過有左baby之後,"叮"緊嘢就會盡量行遠d囉﹗
(怕幅射)

洋房

其實放咗飯盒入微波爐之後咪行去第二到, 叮一聲先返去攞, 仲有記住打開個蓋之後唔好即食,等一等會好d。

別墅

話就話微波爐唔好, 但有時趕時間, 又要整熱d鮮奶飲, 都係要用微波爐呢...

首頁

尾頁

跳至