跳至
[2005年] 戎夜奶一問

首頁

尾頁

大宅

戎夜奶一問

有無成功戒夜奶例子分享,
我個仔四個月還未成功!佢極之早訓,有時六點飲完奶,八點就訓,到半夜一、二點就要飲。其實都已經有七、八個鐘頭,我試個不比佢訓,但無可能,BB要訓既話點都訓。我又試過八點先比佢飲最後果次奶,都係一、二點起身!其實我應該改變佢訓覺時間定不比佢飲呢?但如果不比佢飲豈不是差不多十幾個鐘無得飲?有無人可以教

民房

Re: 戎夜奶一問

我個仔都係7pm飲完奶, 8pm訓. 但我們會11pm"dick"佢起身餵奶, 佢係一路瞓住飲, 飲完再瞓到6am. 之前問過姑娘是否應該skip 11pm 那餐, 佢話不用, 瞓住飲OK, 否則BB可能2-3am 要奶.

別墅

I also feed bb last meal at around 11:30, otherwise, bb woke up at around 4 o'clock la......if bb is tired, I will wash her face first.

大宅

guitar23:
你個b現在幾大?你幾時開始咁做?佢訓住飲你掃到風咩?同埋佢可以飲到幾多呢?
我曾經試過咁做,但可能第一"浸"訓覺比較"林",佢飲吾到全部,只有一半倒,而且好難掃風,頂住條氣佢仲杻計。

別墅

bb而家4個月,佢大約3個幾月自己介夜奶,佢大約11:30pm
飲6.5-7安,之後就6:00am飲下餐

民房

bonnieysl,

我個B現在3.5month old. 我在他2.5month old 時開始甘做. BB 飲到 5-6 oz (平時日間飲6 oz). 掃風係難D耐D, 不過都會bulp度. 如果你個B吾肯瞓住飲, 甘可能你要adjust佢睡的時間. 又或許你可餵3oz, 甘BB都可能遲D先醒, 甘你米都可以瞓多一, 兩個鐘.

子爵府

我都明 bb 要訓好難阻, 但, 始終都要阻下佢.
例如唔使刻意提供個靜的環境比佢, 嘈下佢.
佢一想訓就同佢玩下.
玩下活動量大 d 的 --> 有音樂的玩具, 同佢講野 .......
等佢再眼訓 d 先比佢訓.

咁如果佢訓覺的時間係固定, 咁佢夜左訓就會遲 d 先起身.
慢慢, 佢就會適應到. 每兩三日拖多佢半個鐘.

我就相反, 我就好想我個仔早 d 訓.
而家培養緊佢每晚早少少訓. (佢之前 11 點幾 12 點先訓, 而家 10 點幾左右啦.)

首頁

尾頁

跳至