論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

Agent話印尼06年開始所有家傭要考試?

上年11月選了印傭, 12月尾香港入境處已批左ok. 一到現在2月中還未到. Agent話印尼06年開始所有家傭出國要考試, 所以唔只我遲, 全人類都遲 ! 請問有無人知道是否事實 ? Thanks. :-(

男爵府

Re: Agent話印尼06年開始所有家傭要考試?

05年10月巳經話,不知有否執行
[

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

係呀!佢地黎香港前要考試的,如果唔會格,我地就有排等~~考試實緊張架,真係分分鐘都緊張到變左唔識~佢地考多幾次就即係等於我地再等耐d咯~
該用戶已被刪除

伯爵府

好媽媽勳章

My agent hasn't told me that.

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

大宅

要唔要考宗教?例如先知穆罕默德的...真主的...可蘭經中的...?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

我agent話新制,一般考廣東話,cooking,家務等~~~~

洋房

DEL

洋房

我個工人嘅visa喺1月10日批咗, 但2月11日先已經考完試, 很好彩佢上星期黎咗...但係我聽我個agent 講, 佢地唔係一定要考試...只不過係如果地考到個試, 咁印尼嗰邊嘅agent/training centre 就可以慳番幾百元俾佢地出國。你應該再迫agent做嘢囉, 因為個visa 在簽證日起計3個月內有效, 換句話講, 個工人一定要3個月內黎到香港, 否則要重新申請過, 到時你重有排煩呀。

複式洋房

AppleChan168 寫道:
我個工人嘅visa喺1月10日批咗, 但2月11日先已經考完試, 很好彩佢上星期黎咗...但係我聽我個agent 講, 佢地唔係一定要考試...只不過係如果地考到個試, 咁印尼嗰邊嘅agent/training centre 就可以慳番幾百元俾佢地出國。你應該再迫agent做嘢囉, 因為個visa 在簽證日起計3個月內有效, 換句話講, 個工人一定要3個月內黎到香港, 否則要重新申請過, 到時你重有排煩呀。

有agent話如果真係唔合格, 肯駛錢就OK!

Fireman

伯爵府

我好有興趣想知呢個考試機制係點樣, 考d乜, 邊個做評估, 認可性, 係咪政府攪....

洋房

個試係印尼政府攪嘅, 考language & practice...總之我問過我個agent, d 工人唔係一定要考咗個試先可以出國, 最主要係睇印尼嗰邊嘅 training centre 係咪一定要佢考。因為考試合格嘅話,佢地d出國費會平d。

首頁

尾頁

跳至