夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

99的小報告,煩死

前2日,我懷疑我個極品99同我阿媽通過電,點解,因為我阿媽上來鏟我爆粗罵我,話我過年好唔係99屋企食飯,只係得一得就走,搞到99好難堪,我令到99好冇面等等等等,但呢d野得我同老公知,我老公冇講過比我阿媽知呢d野,但我真係好谷氣,我年初一上去同佢拜年,我係冇食飯,但我都唔算得一得就走,話晒我都坐左成3個鐘....此外,又話最近62唔舒服,想我地返去同佢一齊住,搵我阿媽來鵝我,總之果晚我阿媽足足罵、鵝、煩足我成個幾鐘!真係多得99唔少!

聽日星期六,99同我阿媽講話過來佢度同上去我地度拜年,多鬼餘,十五都過埋仲話拜年,死都要搵藉口過來....好彩我聽日全日要返工,以及晚上老闆請食飯,睬佢都有味,等佢個乖仔招呼佢!
淡而無味
該用戶已被刪除

Re: 99的小報告,煩死

大宅

Sadness :

你媽咪年紀有幾多? 如果我99敢向我媽咪打我小報告, 我反
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

點解你阿媽唔企你個邊架??

翡翠宮

係囉又好少媽咪唔幫自己個女架喎 不過用另一個角度睇佢兩個親家都幾好丫, 得閒聯絡下都唔係一件壞事黎, 起碼你99有同你媽咪講, 有咩野你都第一時間收到唔會同99關係彊持都未嘗不可既
Kingswood 寫道:
點解你阿媽唔企你個邊架??

大宅

maggie&ben 寫道:
乜你奶奶會經常同你亞媽聯絡0家, 我媽同奶奶甚少打電話或與對方見面0家

me too!

洋房

我奶奶就算同我亞媽打小報告都無用, 因為我亞媽都勁唔鍾意佢, 唔止我亞媽, 連我所有屋企人, 見過佢嘅朋友,同事, 總之見過佢嘅人, 都話我奶奶好難頂!!

大宅

自我地打算結緍,99都無拜會我亞媽,連禮金、禮餅都無,直頭當無事發生,我亞媽巳唔妥佢,後咪買樓打算唔加老公名(淨我名),佢即刻彈上我媽屋企鬧人,一定要加,仲要加埋佢名,自始,我亞媽講明,99到我地住嗰區,要出聲,媽咪留响屋企,廢時碰到99喎。
仔仔06-12-2003出世

別墅

sadness,你嘅作風同我有得fight 哈哈......我阿媽又係咁...... 等佢個仔嚟服侍佢 我支持你
:-) :-) :-)
該用戶已被刪除

禁止訪問

大宅

2019勳章

我真係結左婚之後,至知我阿媽係咁樣,以前係屋企佢都已經係一個重男輕女的人,個仔有咩做得唔o岩,佢就會話係我冇教佢個仔點做好冇做榜樣,總之咩都幫住佢個仔,咁都唔出奇,都係錫個仔,咁細佬又係自己人,點知...

自從結左婚之後,成日走上來鵝+煩+罵,開口埋口就話:我地呢d 做女人,應該點點點點對夫家。你嫁左人就跟人姓,人地鍾意點對你都得架!你有咩唔開心都唔可以同老公講,自己忍左佢就算,但你老公有咩唔開心,你就要同佢分憂。你99真係慘,生左一粒仔出來就咁比你拿左去!你應該同佢住....等等等等呢d 說話,我真係覺得好慶!咩叫做我拿左佢個仔!!而家我迫婚?我夾硬揸槍搶佢個仔番來?!

人人做阿媽的,都一定會幫番自己個女,有咩事一定橕,以及都叫人地個仔對自己個女好,唔好蝦佢,相反我阿媽唔係咁諗,仲要講到而家係咸豐年代咁,去到夫家要做工人,每日晨咁早要打水比99、62洗面,煮早飯裝香!
淡而無味

珍珠宮

好彩我媽咪和奶奶,間唔中都有互相電聯,但相方係比較客氣.

男爵府

我奶奶又係成日同我阿媽講我壞話,又話自己對我幾好幾好,成日作大,好克人憎,我阿媽又唔敢反駁佢,成日和應佢,跟住阿媽就會話返我,做人新抱應該點,又話我咁樣唔岩,到我同佢講奶奶啲衰野,佢就次次幫住奶奶,仲話我有個咁好嘅奶奶好好彩,叫我忍咗去,我而家都好少同佢講,因為佢都唔會安慰我,好傷心!

大宅

2019勳章

星期六99來我地呢度拜年,我係要返工但我老公短週,咁當然由佢招呼佢個母親大人,而我阿媽就一朝早狂打電話比我,留言叫我唔好返工,留係度招呼阿99....當然我冇照佢說話去做,繼續番工,真係唔明點解自己個阿媽會係咁的...
淡而無味

大宅

Sadness:

你呀媽真係有些少問題! ?-(

Sadness 寫道:
星期六99來我地呢度拜年,我係要返工但我老公短週,咁當然由佢招呼佢個母親大人,而我阿媽就一朝早狂打電話比我,留言叫我唔好返工,留係度招呼阿99....當然我冇照佢說話去做,繼續番工,真係唔明點解自己個阿媽會係咁的...

大宅

我都明白點解阿媽會幫99講好話喺會唔開心, 但因為自己阿媽都喺過來人, 另外唔想個女在男家有出錯, 怕個女在夫家有難受或難聽的說話. 到時重會話喺阿你媽無家教. 所以99在打小報告, 我想你阿媽都要忍. 這樣都好, 你知道你99想點, 好過收在心裡, 成日喺你老公, 親人面前做場大戲比你睇, 到時殺到你一頸血或(醋)手不及.
你地試吓用另一角度去想, 佢地兩個都喺想提點你, 同你面對面講會有衝突, 自己阿媽易話為, 阿媽講完咪"哦"唔需要上心, 做得幾多咪幾多囉, 做得到就範圍之內, 做唔到就喺範圍之外.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

2019勳章

一直佢年年月月隔2日上來鵝+煩(除了初一單野係由我99報寸之外,佢上親來都係拿自己果套理論去重覆一次又一次講),我都由得佢,正如你地所講,由得佢,我都係哦哦哦回應,但我而家唔開心係,佢只係聽左99一面之詞就話係我唔o岩,問都唔問埋我的版本,又唔知頭唔知路去罵我,令我覺得自己被屈咁,咩都一面倒係我唔o岩...

"這樣都好, 你知道你99想點, 好過收在心裡, 成日喺你老公, 親人面前做場大戲比你睇, 到時殺到你一頸血或(醋)手不及.">>>>>>99係唔會係人面前做大戲,佢見親我都係黑面擺款,唔會同你講一句野,佢只會事後係佢d 女面前、老公面前打我小報告,而家就係我阿媽面前打...
淡而無味

大宅

2019勳章

此外,我阿媽係成日單憑佢自己觀察,就斷定我係咁對我老公:
有一晚,佢無端九點上左來,見到我地買晒野未煮飯。事實果日我同我老公去完街,因為買左d game咁一返到屋企大家一齊顧住玩未煮飯,正想煮時,佢又上來,我地諗住佢走左至煮 (其實係想玩game玩多一陣),隔日佢又上來,當時我老公未返,佢罵我話我好到九點幾都要個老公煮飯比我食,我飯都唔煮喎要等我老公服待我,我同佢講番唔係,佢跟本當佢自己觀察係o岩,不停罵罵罵,話我唔識做人老婆,又話我老公點好,我嫁到比佢執到...總之咩都講得出口...

以上只係講番其中一個事件,跟本有好多事上佢都係咁,我知總之自己事實唔係咁就算數,解釋左佢唔聽又由得佢嘛,但係佢成日走上來,又指呢d野唔o岩果d野又唔o岩,又屈我咁對我老公,聽得多都覺得煩同埋谷谷下都有火啦...
淡而無味

大宅

2019勳章

還有的是:佢將呢單九點幾要我老公煮飯比我食呢單野都講埋比99知,我仲可以點?
淡而無味

首頁

尾頁

跳至