跳至
[2006年] 產後抑鬱

首頁

尾頁

複式洋房

產後抑鬱

bb出世一個月了,但我一直很不開心,除了忙於照顧bb外,對他的小小毛病常常憂慮,自己對乜都冇興趣冇心情,有時連老公都唔想睬,成日覺得佢唔了解我,睇佢好似樣樣都唔順眼咁,係咪困住自己在屋內太耐呢?! :cry:
:-D

洋房

Re: 產後抑鬱

我諗係正常架~~我好多朋友就無端百事喊~~有人仲有抱住BB跳樓0既念頭添~~我就自問無呢個postpartum depresion, 我幾enjoy being a mother﹐但係我d朋友來探完我後覺得我有..話我無以前咁多野講﹐好以心事重重咁~~仲有啊~~以前我好痴我老公架~~而家我一D都唔掛住佢(佢唔係香港)﹐覺得無左佢都無乜問題。
我諗個個人0既response following childbirth係唔同既~~你都唔好唔開心~~it'll go away in time ga~~

複式洋房

HeidiAngel,
It is important for you to express your feelings & share with your husband, relatives, friends or us BK moms... It will help to relieve your unhappy feelings. Talk to us more la. Delivering a baby should be a happy thing, don't worry too much! Ask for help if needed!
YY Mom :-D

伯爵府

我都試過la~! 不如妳出去行下,搵朋友食餐飯,會好d架~!
HeidiAngel 寫道:
bb出世一個月了,但我一直很不開心,除了忙於照顧bb外,對他的小小毛病常常憂慮,自己對乜都冇興趣冇心情,有時連老公都唔想睬,成日覺得佢唔了解我,睇佢好似樣樣都唔順眼咁,係咪困住自己在屋內太耐呢?! :cry:

大宅

係呀, 我都係大概bb滿月時間 覺得好唔開心好憂慮, bb食完奶都唔瞓, 又成日唔知做咩喊, 想佢定時食奶, 佢又唔定時醒搞到自己無得休息, 影響埋上奶量, 我抱住佢自己真係喊左兩日, 有時bb唔收聲我又喊,我仲想打佢添.....不過有人傾兩句又有d媽咪級朋友交流下心得, 而家好d喇, 最緊要自己知道 "i am not alone" 個個媽咪都有過之而無不及的經驗, 你就會開心d啦!!

大宅

生bb係一件happy嘅事嚟麻,冇咩要唔開心,十個月都捱過啦!我bb而家個半月...就快要返工喇!

公爵府

畀面勳章

我都係咁,可能緊張bb掛,又唔識湊,對眼望住電視但唔知做咩節目,一個鐘一個鐘咁過,淨掛住幾時餵奶幾時換片,唯一有心機係黎bk睇下點湊bb

大宅

唔開心最緊要上黎傾
唔識湊最緊要上黎問
講左出黎你就會發現好多媽媽都有同樣問題
you're not alone!
你就會釋懷架喇~
唔好唔開心啦~

複式洋房

I suffer from postnatal depression too! I cannot sleep well and have to depend on my mother to take care of my baby. :-(
I feel that I am a useless person and am very unsure of how to take care of my baby.
:-(
Help!!!

大宅

mamachan 寫道:
I suffer from postnatal depression too! I cannot sleep well and have to depend on my mother to take care of my baby. :-(
I feel that I am a useless person and am very unsure of how to take care of my baby.
:-(
Help!!!

Me have the same feeling. I need to depend on my auntie to help me. I can't trust my maid. I feel nervous and unhappy as well. I always cry too.
]

複式洋房

其實我覺得當新任媽咪壓力好大,屋企生活唔同晒,我都信唔過工人,覺得佢湊得唔好,依家我媽媽放工之後就來幫下我。因為唔放心,我惟有叫我媽媽遲左份工幫我湊,我都覺得自己好冇用。
我諗最初有bb時自己想法太天真,以為一切自己都處理到,點知bb出世後,因為緊張佢,加埋家庭出現其他壓力,個人就崩潰! :-(
:-D

大宅

我諗最初有bb時自己想法太天真,以為一切自己都處理到,點知bb出世後,因為緊張佢,加埋家庭出現其他壓力,個人就崩潰! :-(

Me too :-(
]

別墅

我都試過...後來在坐月後期找朋友在電話中哭訴及傾談, 雖然他們未必幫你解決所有問題, 但可舒發下自己的感受, 心情會好些, 好過同老公講...
有時間可以上bk 同我地一齊分享下, bb 會感覺到媽咪的偉大... 你更可以將這經歷寫下, 留番比bb 大個同佢share番...
好好照顧自己,bb 要靠媽媽照顧'0架'!我地一齊加油!

別墅

我初時都幾抑鬱,都試過喊o架!試過同老公講,佢以為我講笑重答我佢都有 就連我d朋友見到我都話我好正常=.=""一定唔會有咁o既問題,激死..
不過我又好快無事,因為見到亞b就會自自然開心返哂!
以前我都會打比老公同佢講掛住佢,衣家打比佢會話『我好掛住...BB』@@攪到佢都唔知好嬲定好笑。

男爵府

I also agree. Especially when BB cried non-stop. When you feel depressed, try to give your baby to others to take care for 1 or 2 hours, you can sleep or talk with others for a while - will be better.
唔好怪自己, 大家都係新手.

大宅

只要妳清楚知道產前or產後抑鬱係正常既,
咁就唔駛咁擔心... 最好就梗係搵老公呀朋友呀去傾下囉,
我好好彩冇產後抑鬱... 因為有媽咪/老公既幫助照顧bb,
又有好多朋友既關心, 湊bb係好辛苦, 不過過左3個月
bb會隱定好多就冇咁辛苦架啦 !

男爵府

唔知點解,生左到現在,情緒都有波動,每朝早扎起身,個人好驚咁,好唔想面對現實,個心好驚....。
該用戶已被刪除

大宅

我尋日都坐左係度喊,點解咁辛苦無人幫,就快又返工,好似無休息過咁,眼見人地d媽媽有屋企人幫手揍bb仲有時間keep fit,我第日返工仲要日日接送bb比人揍,日日無時間食野,成日胃痛,哎,喊左一陣,好d啦,呢幾日泵d奶出黎要bb一次過飲,咁就有返d私人時間,情緒都好d

複式洋房

我最初番到屋企...成日都好似聽到BB哭...但事實上佢係訓緊囉...真係好大壓力..

首頁

尾頁

跳至