產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

點同呢個 0甘 既奶奶溝通???

我坐月期間, 因為想慳錢, 奶奶住在我家照顧我 (因我自己的媽媽已不在人世). 但佢不太懂得整什麼東西給我吃, 但我早知, 已到書店買了很多產後食譜返來 比佢照整, 但佢時時都唔看, 每天只聽著收音機的財經台…但又常常問我整什麼野食好, 我都係新手媽媽, 我如果知就唔駛買書返來看啦… (之後已經後悔唔請個陪月), 同老公講, 佢又話自己阿媽都係關心我, 驚整左d 我唔鐘意食既野…總之總有佢理由.
另外, 本來打算BB出世後比奶奶湊,但佢腰骨唔好,唔可以長時間湊bb, 而且33年無湊過,我有點信唔過佢...但佢好鐘意抱bb, bb 一哭就抱,又鐘意係bb 耳邊講話:bb 唔好”0下”嫲嫲呀!(我好擔心bb隻耳膜會受損..); 而且, 一次也沒有試過喂bb吃奶 & 換片. 同老公講佢又話我太緊張...但我就發難話再係0甘我會帶bb離家出走…..之後我地決定請個bun bun 湊bb, 因為如bun bun 做錯, 我可以話佢, 但 99就唔話得! 27�2就返工,bun bun 要等2 個月至到, 宜家為有找個 local EE 在我返工後放bb在佢家, 等佢幫我看住bb, 之後, bun bun 湊bb, 99 在場看住, 唔駛佢粗勞.
現在奶奶返左自己屋企, 我以為可以過返的自己的生活, before返工之前同bb多點溝通, 點知99 好鬼緊張, 常常借 d “綺” 就到我家, 話要見bb. 開頭我都無所為, 因為bb 係佢第一粒孫; 但佢唔會識得尊重下你, 想見就call我老公話佢搭車來緊見bb, 之後差不多到我家就call 我, 話佢來緊 (我完全無得say NO). 最近, 2月14 日 (情人節) 想同老公在家吃”壽思” 興祝 (因不想同bb出街住, bb重係好細), 點知, 唔識做既奶奶又話要來看bb. 到左我家抱bb玩時, 又話我好食”壽思” (生冷野), 我火又來, 但忍住無出聲. 於是, 99 同 bb 講:媽咪同老豆食”壽思”唔理你, 你無得食呀! (如果佢係我自己阿媽, 我一定炳佢…..大老, 今日係情人節, 你件野係度左住晒!!!)
14 日上完, 17日晚上8:00pm又話好掛住又要來 (其實每個星期日, 我地一家都會返去99到吃飯, bb 一定會比佢見); 於是我今次忍不住…發難, 佢當日知我唔鐘意, bb又訓左, 佢無看bb就走, 但我老公追出去解釋唔係唔比佢見bb, 點知佢居然哭住話在街見到人地的bb, 好掛住自己個孫, (下刪一百個理由…), 攪到我老公覺得好對唔住佢阿媽… 我覺得我老公都好慘, 但我係絕對唔會覺得錯既係我!!! 但我都唔感講野頂返佢阿媽, 因為我有家教兼 bun bun 到時湊bb, 重要靠 99 上來看住! 十分矛盾, 但我無得簡, 因重要返工賺錢供樓, 否則又要同99 一齊住, 到時我一定會有精神/”益屈”病……

別墅

Re: 點同呢個 0甘 既奶奶溝通???

我曾經也試過有你呢個情況 :-( 不過我唔洗靠99看bb....佢果時成日話上嚟 跟住我直頭唔聽佢電話
:-) :-) :-)

大宅

我bb未出世=.=
不過如果我唔想見佢,佢又成日都要上黎ge話
我會帶bb走....
即刻搵街去....或者去d親戚度

走得多,佢會知我唔鍾意..

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果係我既話, 我會叫我老公同佢講明, 一個星期內邊幾日可以比佢上嚟, 咁你到時到候都有心理準備佢會上嚟, 如果有時你地唔想佢上嚟既, 又可以打定電話話佢知你地兩公婆唔得閒或者會出街, 起碼唔駛突然有人走上嚟嘛!

複式洋房

Mrs Yiu

I am having the same situation as you at the moment. 唯一唔同既係我99直情搬埋來住。。。
頭個一個星期我直情喊埋出黎。因為拒既湊法唔同﹐有好多我唔認同﹐之後又話我太緊張﹐其實拒自己仲緊張過我喇。我同老公本身唔想bb成日俾人抱﹐會蹤壞。但bb一喊就立刻抱起bb唔放﹐仲要一路抱﹐一路un..... 我老公話唔好un﹐由得bb喊﹐喊下就會自動收聲架啦!!點知拒鬧我老公添...
而家bb搞到要人抱住至訓得﹐一放落床走醒。
我自己有請菲佣﹐架家陣我工人就慘啦﹐一日要抱住BB抱到黑﹐夜晚又無得訓。
我最怕既係bb一有小小"伊郁"就叫我俾D乜乜物物拒食同搽, (中藥), 我通常就會話等我問下醫生先..........

因為99係度﹐我兩公婆都無行埋好耐...... :-(

複式洋房

新抱與99的關係, 真係千億萬年不會改變的事實,
我自己都係同99住咗4年, 真係十分十分唔開心, 要講唔開心的事情, 可以寫幾本長編小說, 但係你現在仍然坐月中, 千萬要保持心境開朗, 會好影響你自己呀!
現在這個環境, 只要平常心
1) 老公體諒自己
2) 問心無愧
唔需要理會99做什麼事情, 但我自己仍然會對佢好客氣, 我心裡係唔鍾意, 唔好表露出來, 我地此終係一個有修養有家教的人, 無需要同佢跟跟計較, 計較只會另自己更改唔開心。最重要你地都唔係一齊住, 如果佢要上來看BB, 一定要老公有場, 盡量小機會接觸, 會好一點
我個BB今年8月份出世, 打死都唔比99湊, 我都要請工人放係亞媽屋企,我住荃灣, 亞媽住北角, 最多每星期抽多一點時間, 返北角湊BB, 點樣辛苦都唔可以比99湊。

各位姐妹, BB比99湊, 真係要考慮清楚呀, 否則激死自己!!

男爵府

你哋都好啲吖, 佢臨上黎之前都會打電話比你, 我奶奶直頭無電話到, 成日都失驚無神走上黎, 果陣我放產假佢無端端上晝十點幾上黎又試過 (我都未訓醒), 晏晝二,三點又試過, 真係估佢唔到. 而家我返工, 我媽咪過黎我屋企睇住個工人同湊bb, 佢仍然係失驚無神走上黎, 叫佢幫手湊又話手痛, 一上到黎就話自己黎係玩 bb, 上到黎要爭餵奶爭抱, 我亞媽都唔同佢爭. 點知 bb 一喊佢就"隊"返比我亞媽, bb 嘔奶就叫我亞媽攞紗巾, bb 痾屎就話"婆婆, bb 痾屎呀", 好似我亞媽係工人咁. 佢平時點對我唔緊要, 但係就唔好搞到我亞媽吖嘛, 為咗咁已經返咗面咯.

子爵府

畀面勳章

冇架, 如果佢成日都失驚無神撞上黎, 我會搵幾次出左街, 等佢摸門釘囉, 不過我一定同老公講, 但我唔會同佢有正面沖突囉, 因為知老公一定難做, 同埋我地讀過書知道咩叫禮貌咩叫尊重架嘛~~~~

子爵府

但, 老人家都係掛住 bb 先上黎

別墅

Dear All BK Mama,

真係多謝大家支持.....

我都好想找幾次機會同bb閃出去, 唔好比99 0甘easy, 一句話上就上我家見bb; 但係佢在我坐月時佢已有我家的門匙, 到現在都比佢 keep 住, 所以佢一話上我家, 佢其實已在樓下兼有門匙開我度門.....

今個星期日返去食飯, 重比說話我聽...佢同bb講: "阿b, 呢到都係你屋企, 你可以點都得.... 無見嫲嫲0甘耐 (其實, 只係無見4日), 係咪好掛住嫲嫲呢!" 之後, 佢就抱住阿b 入自己間房, 成 5 分鐘都唔出來, 唔知佢做什麼...(可能落藥,等bb掛佢多d !!! )

跟住出來, 同我講: "阿b 隻眼一大一細既, 點解0甘0架?" (我好想同佢講 :老細大人, 你個孫剛訓醒, 隻眼都未爭大!) 我未答佢, 又問, bb 個下爬做什麼有一點點白點.... (今次我都廢時採佢, 佢唔好話比我聽唔知食奶粉會熱氣!) 但今次連老公都頂佢唔順, 同佢講:"0甘多問題, 不如你 list out 晒出來, 我地一次過答你吧!" 哈哈, 真係底死!!!:tongue: :tongue:

Anyway, 我已決定如果自己無錯, 我唔會再忍佢, 一句會"車" 埋佢, 佢自己個女都係0甘對佢! 所以有板看, 佢個女都比佢攪到0甘, 我更加唔想bb跟住佢, 比佢湊!

大宅

算啦, 咪當多個人錫bb law. 我以前覺得99好煩, 成日霸住個bb.
我估你都其實都係坐月o個時既心情唔好, 先會更加反感. 我坐月又係好唔鍾意人地攪我個b.
但係要靠佢睇住個工人, 要好好地改番好d 關係. 到時萬一佢嬲左唔黎, 你咪會仲担心. 係咪??

我想99黎幫我睇都唔得啦, 因為佢要番工.

大宅

So I never give my key to my 99 even she asked for. My 99 also very "fan" & "chi sin". She is also a good actor....show very kind & poor in front of my husband but show another face in front of me....WANT HER DIE!!!!

大宅

我既做法係,知道佢可能唔鍾意的說話就一定叫老公開聲。需要解釋的野就由我開聲。如果佢都係唔明,我老公會打俾佢既妹,叫個妹同自己阿媽講。通常D阿媽都會同個女容易溝通D。好彩我同奶奶住得唔近,唔係佢都會日日上來。
不過所有阿媽都係麻煩架喇(第日自己可能都係咁),自己阿媽都係一樣,不過自己唔鍾意可以話佢,佢都一樣會唔高興。所以話,都係唔好太close好。

男爵府

]

男爵府

mrs_yiu,我係同99住,未生之前已經諗:嘩!佢成30年都無湊過bb,攪唔攪得掂ga!又驚佢的湊b方法同我所學既會唔同,到時咪盞大家有意見唔開心,驚會因為咁而令到大家關係差,所以已經plan咗會請工人返來幫手,因知道自己坐月會好想休息,真係唔會落手落腳做家務,點知係我坐月期間都請唔到人,所以唯有幫手湊b law,坐月個時,佢都無煮d咩補品比我食,成日煮番薯粥,我都照食啦,無計呀,佢成日要湊bb,我又瞓到好晏幫唔到手,就因為咁我亞媽就覺得好心痛,點解個女坐月都無得食好d,(因佢住得遠,不能經常來)阿媽仲介意過我,又問我99之前點同佢個女補身呀咁
反而我就無咩所謂,我仲罵阿媽,99邊有咁多時間呀,就算有都比佢儘量休息la,(我未生之前,99日日都會去晨運同午睡,但係我坐月期間,佢成個月都無覺好瞓,莫講話晨運la)既然知道99唔係好識幫我補,咁咪叫老公買產後28坊比我食.
到咗差唔多坐完月,請到工人喇,我先發覺原來99其實都好勁,因為個工人上班第二日因為bb半夜成日醒要起身湊佢,所以工人攝親病咗,我當時諗:99成個月都係咁ga wor,真係辛苦晒!
:lol: :lol:
以前成日都想過二人世界,可以點就點.可能已經習慣咗同99住,依家反而覺得如果無佢屋企會立立亂,雖然我都知道婆媳之間問題會好多,正所謂"家家有本難諗的經ma"但我就反而相信家有一老,如有一寶law.
mrs_yiu,唔好咁嬲啦啦!對身體唔好ga!老人家係咁ga喇,鍾意睇下,抱下個孫ma.

]

大宅

你奶奶真係好。最緊要冇要你聽佢的老規矩。我奶奶其實都好識做了,最少唔會同我爭抱BB。不過都係好鬼煩。我對佢感覺係,唸起佢來到會幫手買送煮飯,就好想佢過來,不過佢來到,我就想佢可以快D走。因為佢來到總係增加我的煩惱。我又唔好意思出聲,佢來咁耐,我就忍咁耐。

首頁

尾頁

跳至