婦女醫護

跳至

首頁
12345...13

尾頁

民房

Re: 曾患念珠菌的媽媽們入黎傾下啦

如果常常返發, 除左自己塞藥外, 仲要叫 Honey 去睇醫生,
因此菌會傳染比男性, 他的下體會有機會帶菌但又不發病,
他們不痕不痛, 中在都唔知, 當我地這個月醫好左, 下次
do do 又會傳返比我地, 交叉感染.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問患念珠菌有咩症狀?
我之前有痕同有分泌流出,但係冇事幾日,
而家又有啲分泌流出,但冇痕?
會吾會係呢 :-( :-(

別墅

唔用護墊仲厲害,我而家有用ph5.5的女性洗澡液來洗澡,係好d,但都會流出d黃色液體,唔知關唔關我有bb事?

別墅

呢隻死人菌會返發架,我之前睇過幾次醫生,又試過要老公都食藥但後來都返發,最後要改生活習慣先返發得少D,依家間晤時都會返發架。

禁止訪問

複式洋房

食多些乳酪會有幫助, 減少食甜野!

別墅

晤好著緊身褲,著幾日牛仔褲後一定著番幾日
鬆身褲,用綿質衛生巾及著綿質內褲。

別墅

仲有不要以為痕就成日清潔下體,由其是番鹼,因為會連陰道裡本來有的益箘也洗去,我現在只會在M時才用女性清潔液來清潔。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問患念珠菌有咩症狀?
我之前有痕同有分泌流出,但係冇事幾日,
而家又有啲分泌流出,但冇痕?
會吾會係呢 ? :-(

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hope can help to worry's female

內外全科﹕念珠菌陰道炎

一旦患上 又痕又癢
 念珠菌陰道炎是婦女十分常見的毛病,醫治容易又簡單。念珠菌是一種霉菌(又稱真菌),最常見引起陰道炎的是「白色念珠菌」。孕婦、糖尿病患者、長期服食避孕藥的女性及更年期的婦女較容易受到感染;如果陰道附近不清潔,又遇上潮濕季節而容易出汗的狀況下,受到念珠菌入侵的機會大增。念珠菌引起的陰道炎沒有甚麼後遺症,最嚴重都只是「痕到死」,對生殖器官不會有任何影響,也不會導致不育,但必須徹底醫治,以免長期受患。

念珠菌陰道炎的病徵包括:陰道分泌物呈乳酪狀,像豆腐碎那般,兼有臭味; 外陰痕癢,有時會在皮膚上出現粒狀體;小便時可能會下體刺痛。

念珠菌陰道炎通常是不會自行痊愈,常用的治療藥物是陰道塞藥和外用藥膏,有時或需用口服抗生素藥物;並且要同時醫治患者的性伴侶,以避免再繼續互相傳染,徹底消除炎症。

保持清潔 勤換

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hope can help to worry's female (2)

陰道炎元兇念珠菌
關唔關老公事
 「是不是你傳染我?」不少婦女在陰道或尿道發炎時,往往第一時間懷疑,繼而怒罵丈夫或是伴侶「在外搞搞震」惹菌傳染給自己,然後在誤會下導致吵架。其實性接觸傳染只是其中一種途徑,但丈夫也不一定是元兇,因為也有其他導致發炎的原因,例如婦女自身的身體問題,或是生活習慣也有影響,所以各位要了解清楚病情才好,不要怪錯伴侶!

陰道炎
 婦產科專科醫生韓苑莪表示,陰道炎是一種常見的婦科病,任何年齡的女性都有機會患上。當中念珠菌是導致婦女陰道發炎的原因之一,它屬於霉菌的一種,並不是細菌。一般婦女當中,有一至兩成人在陰道之中是有念珠菌存在,但平時不會發炎,也沒有任何病徵。

分泌物像豆腐渣
 陰道發炎時婦女下體會感到痕癢,會呈紅腫、刺痛、分泌物增加,但分泌物不像平時的白帶,呈膿狀,

一些豆腐渣的東西(西醫稱做芝士渣)。
 陰道發炎的原因之一,是念珠菌數量增加,既然念珠菌一向存在,為何會突然變成陰道炎?讓我們先了解婦女下體器官的位置,最前的是尿道(沒有細菌),然後是陰道(少量細菌),最後是肛門(最多細菌)。

其實陰道發炎不一定是因性行為而傳染,也有是因自身的問題而發炎。不過如果雙方也不注重清潔,在進行性行為時就容易導致細菌入侵而引起陰道發炎。

一.

複式洋房

Hi all,

我早兩日發現陰道很痛很痕,但沒有分泌物,所以今日去睇醫生,佢話系念珠菌,所以佢比我4 days 抗生素及塞藥,但上個月系月經前幾日同樣有一樣情況,最後食了8 days 抗生素仍然末好番,但最後因來經期自動好番,所以我唔道

男爵府

我陀bb同生完化後都試過,持續左好一段時間(間唔中幾日間唔中又幾日)好惡攪!我睇過醫生(陀住亞b時),都係食藥同用塞藥,不過醫生就教我不要用護墊(不是經期的日子,我為了貪清潔),原來反而會因太焗而滋生細菌的,仲有沖澡只用清水洗下體(不須用女性清潔用品).之後我有返發,就去有屈記買醫生俾我果隻窒藥(都係之前d媽媽講果一隻牌子,同一隻牌子有兩粒裝,藥性勁d,因我常返發,所以藥劑師建議我用).再加上我用埋同事教既一招:用全棉內褲,用完即棄,(即棄內褲),真係好好!好番後touch wood都未再出現.
希望幫到你!

大宅

我生細b時同 雲一樣,nurse都係吟教我.小食甜都有幫助.

別墅

請問隻窒藥是什麼牌子?一盒幾粒?幾錢一盒? thanks

男爵府

我就用”確膚寧”(0.5g )一盒一粒,價錢唔係好記得,大約$100左右一盒.但我每次事發用一盒就ok,到下次事發都係用一盒!touch wood,用左3-4次到而家都唔駛用!

男爵府

想問下大家塞藥後, 到第2朝會否自動跌出來? 因不知何解我臨睡前塞藥後, 巳盡量塞好入, 但到第2朝去洗手間時小便時, 就會成粒跌番出來, 是否我塞的方法有錯呢 ?-( 請指教, thanks!

首頁
12345...13

尾頁

跳至