夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下.........

大家好
我想講我古仔比大家知
當我知道老公係出面有女人開始到現在已經係2年前了, 當時阿女1歲幾
2004年8月當我知佢有一個女人時, 佢有同個女人分手, 回到我身邊,一直相干無事, 直到
2005年4月比我知道佢攪大個女人個肚, 雖然落左,但仍然一起,
個女人知道佢結左婚仍然要同佢一起, 我老公好像很喜愛她, 沒有因為我知道要分手,
只是不斷甘講大話, 說已分手.
時間過左6個月, 我要佢同個女人分手, 但佢唔捨得, 最後係12月中我一定要決定, 如果唔係就離婚
(因為我直覺上覺得個女人又有左, 我講過如果再有第二次我一定離婚)
當佢離開屋企 , 番佢阿媽屋企, 沒有再說什麼, 一星期后 回來說離婚
係決定離婚其間佢話比我知個女人係有左但唔會比BB出生, 因為佢無可能養2頭家
今年1月我們決定同佢離婚, 阿女e+3歲幾
我認識一位男子, 他對我很好, 雖然我和他只是去過幾次街,
有次比我老公個朋友見到, 但我見唔到,(係我老公后期講我知的) 佢竟然話有人珍惜你咪好law, 我都唔識珍惜你

但我有些問題想問下大家…
1) 我們係咪真的要離婚? ………………大家都很鍚個女
2) 我其實沒有想像中甘憎佢同嬲佢, 可能已經願諒左佢…………………… 但佢唔珍惜我, 他說他仍然會係甘, 無得改
3) 個男人知我有個女, 仍然對我很好, 我是否接受他呢???...............但他令我有壓力, 對我好我就很怕

大宅

Re: 我想問下.........

你自己有冇經濟能力睇住成頭家先?如果你離婚要爭小朋友0既撫養權,你想小朋友跟邊個?你話個男人對你好好,但係如佢真係同你結0左婚,佢係咪都仍然對你個女好好先,如果你0地生0左第二個,佢會唔會偏心先?

別墅

peony123:其實你心裡一早已有答案,你心裡只有你老公,如果唔係你點會唔走?聽你講你老公都唔覺得錯, 無$養兩頭家?咁啫有$你就可以啦?香港法例一夫一妻制,如果比我,我真忍受唔到!至於新朋友...你可以用時間去睇吓佢,唔洗急呀!路遙知馬力,日久見人心!唔好因為一時之氣
:-) :-) :-)

複式洋房

撫養權係我, 個女跟我, 我唔多想再結婚同生第二個,
唸點個男人知道的,經濟能力呢點無問題, 佢都會比家用我, 我都有工作
francojoan1219 寫道:
你自己有冇,睇住成頭家先?如果你離婚要爭小朋友0既撫養權,你想小朋友跟邊個?你話個男人對你好好,但係如佢真係同你結0左婚,佢係咪都仍然對你個女好好先,如果你0地生0左第二個,佢會唔會偏心先?

複式洋房

雖然心裡係只有老公一個, 但佢心裡沒有我, 只有對我ga責任, 心沒有我留下又有咩意思, 況且佢心裡最喜歡係個女人, 不是我.
mayluk818 寫道:
peony123:其實你心裡一早已有答案,你心裡只有你老公,如果唔係你點會唔走?聽你講你老公都唔覺得錯, 無$養兩頭家?咁啫有$你就可以啦?香港法例一夫一妻制,如果比我,我真忍受唔到!至於新朋友...你可以用時間去睇吓佢,唔洗急呀!路遙知馬力,日久見人心!唔好因為一時之氣

別墅

如果你可以清楚自己嘅立場就好啦 傷口始終會復原,一個咁包容嘅人,一定可以找到幸福!
:-) :-) :-)

複式洋房

我不斷包容佢, 但佢不斷傷害我, 令我傷心, 就連其他男人(我的十年朋友)都話我太就佢了, 因為佢知我會容忍佢,令到他唔珍惜我對他的一切
mayluk818 寫道:
如果你可以清楚自己嘅立場就好啦 傷口始終會復原,一個咁包容嘅人,一定可以找到幸福!

大宅

PEONY123,
照你咁講,其實你離婚對你影響都唔會好大0者,你自己有工作,不過最緊要睇你個女點咋,如果你個女好抗拒你個新朋友,你就要小心決定,因為始終小朋友心靈係最弱,萬一處理得唔好就大件事啦﹗
不過如果你個女肯同你個新朋友一齊,咁你可以嘗試同新朋友有再進一步發展,結唔結婚都冇所謂啦,而家新時代,唔結婚都可以做到好好好好朋友0架﹗話唔定到時你仲會有好多意想不到0既開心呢﹗
至於生第二個,都係睇你自己0架咋,你想生同唔想生都冇人迫到你,不過我都係覺得一定要過0左你個女0個關先得﹗

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1) 離左婚都可以繼續鍚個女架!如果父母相處得唔溶恰咁都會令到小朋友過得唔快樂

2) 睇得開無憎佢咪好囉!憎一個人好辛苦架!既然佢唔珍惜你,咪由得佢囉!可能他日佢都會唔珍惜第二個....

3) 睇定D先啦!如果佢真係愛你會比D時間你既。佢再比壓力你你咪同佢講清楚你既狀況,你係需要時間去接受

禁止訪問

複式洋房

多謝大家
其實婚呢點都會離, 分開左阿女對佢老豆仲好,(因平時唔同老豆玩)e+可能很少見面, 因佢去左macau 做,
一星期一次回來, 一見到面多數都會主動同個老豆玩
對我....我就不用等他何時回家, 和什麼人一齊, 做d咩事
至於 新朋友呢阿女e+對佢都無問題,
只是我有很壓力, 很難面對d親友, 我自己屋企人全部都知道
可能真的要時間去忙記, 始終十幾年感情.

水晶宮

peony123,
支持妳
peony123 寫道:
多謝大家
其實婚呢點都會離, 分開左阿女對佢老豆仲好,(因平時唔同老豆玩)e+可能很少見面, 因佢去左macau 做,
一星期一次回來, 一見到面多數都會主動同個老豆玩
對我....我就不用等他何時回家, 和什麼人一齊, 做d咩事
至於 新朋友呢阿女e+對佢都無問題,
只是我有很壓力, 很難面對d親友, 我自己屋企人全部都知道
可能真的要時間去忙記, 始終十幾年感情.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

我覺得人生不只有愛情、親情..., 還有工作、興趣...., 這才叫生活。

離婚後又是新的生活, 不如先熟習一下新的新活, 看清楚自己想要甚麼的生活, 再融入新的戀情也不遲。

祝你生活愉快!

公爵府

你老公d說話都好hurt,無錢養2頭家都講得出,既然佢個心都唔係你到你留住都無用,至於新朋友我覺得仍然做住朋友先,一來可以睇定d,二來你都未完全放低果1x年感情,無謂咁快開始住。而家最緊要係搵錢同湊大個女

首頁

尾頁

跳至