產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新驗孕棒 懷胎一月可辨性別

新驗孕棒 懷胎一月可辨性別(2005年7月11日)
在家滴血測試 稱準確率99.9%

【明報專訊】驗孕工具大革新,不僅可以驗出婦女有否懷孕,還可在懷孕一個多月後便能驗出胎兒性別。美國本月在市面推出的新驗孕產品,讓婦女懷孕5周即可在家滴血測試,據稱準確率達99.9%。但反墮胎組織擔心這會助長墮胎風氣,因為不滿意嬰兒性別者可更早墮胎。

該產品名為「Baby Gender Mentor」,每套售價275美元(約2100港元)。孕婦只需數滴血的分量,化驗棒便能分析血液中是否含有男性共有的Y染色體,如測試結果是「正」,意味胎兒是男嬰,如孕婦血液中發現不到Y染色體,意味她所懷的是女嬰。

一般檢查胎兒性別的方法是利用超聲波影像,但這要等到胎兒約16周至18周大,畫面上可見到胎兒的性器官,而且要視乎醫生的技術和胎兒的位置。5周大的胚胎則僅半吋長,婦女可能連有孕也未知。

論者憂助長墮胎風氣

獨家發售這種化驗棒的網上商店Pregnancystore.com主席博內利表示,這套工具是為急不及待想知道生男生女的準爸媽而設,例如準備嬰兒房的牆壁顏色等,沒證據顯示顧客利用來選擇性別。有反墮胎組織卻擔心,那些不滿意胎兒性別的婦女會趁早墮胎,因為愈早墮胎愈安全。

今年稍後時間,生產商擬推出能為數周大胎兒檢驗唐氏綜合症等遺傳病的化驗工具,孕婦將血液樣本交給有關醫生化驗,之後上網看結果。

星期日電訊報

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 新驗孕棒 懷胎一月可辨性別

係真唔係呀 ??
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

民房

我就用過曼秀雷敦,有咗1个禮拜就知啦!

大宅

下.......曼秀xx有得check到係仔定女架咩?
幾錢呀買??????準唔準呀??

伯爵府

咁堅

早 d 知仔定囡好 d~

別墅

Kavin 寫道:
我就用過曼秀雷敦,有咗1个禮拜就知啦!

你有冇睇人地文章講乜架???

子爵府

畀面勳章

其實咁早知係仔定囡有咩作為o者, 兩者都係自己既下代, 橫豎照超聲波都知架啦!!!!

子爵府

我覺得而家仲有好多人恨生仔(特別係大陸人), 如果咁早知道性別, 我覺得真係會有墜胎潮出現lo~ 其實生仔生女都係神的禮物, 仔女有咩所為, 遲d知同早d知, 冇分別~ 我就唔會買呢部機lo~

洋房

咁神奇,請問系邊有得賣呀?我都好心急想知.

大宅

成$2100一支, 知性別之o麻. 唔值.

大宅

ginnieginnie 寫道:
成$2100一支, 知性別之o麻. 唔值.

未係囉,咁貴,順其自然未幾好, 等到4,5個月先知係仔定係女,個種心情都好興奮架

大宅

幾百蚊照超聲波可以睇埋個bb 有d 咩唔妥, 同可以睇佢做緊咩. 就算驗尿知道個性別呀, 都唔會盡信, 到幾個月又咪會去超聲波double confirm

民房

I agreed!! Until now I still don't know whether my baby is a boy or a girl (my deliver date is13 Mar.) I only concern whether it's healthy or not cos they both my children!!

It's even more excited too ga!!!

首頁

尾頁

跳至