烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

紅米和糙米

你地有吃紅米或糙米代替白米嗎?真係對身體好好嗎?你地點煮紅米或糙米呀?

子爵府

Re: 紅米和糙米

糙米飯
http://www.wretch.cc/blog/ryouri&article_id=2189645

紅米飯
http://www.wretch.cc/blog/ryouri&article_id=2241275
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

畀面勳章

我食呢三種米ga...每種一份...煮前先張紅米同糙米浸半個鍾...再同白米一齊洗同煮就得喇...好有口感...食咗兩年喇

複式洋房

Thanks!!!

子爵府

畀面勳章

每日都煮一杯紅米,一杯半白米,煮之前要浸吓

大宅

monchan 寫道:
我食呢三種米ga...每種一份...煮前先張紅米同糙米浸半個鍾...再同白米一齊洗同煮就得喇...好有口感...食咗兩年喇

我都係咁 ....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個飯煲有煲糙米功能,所以我三溝都唔使浸米。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您
該用戶已被刪除

大宅

我食左紅米加白米(1:1)一年左右,大便真係好左,以前大便比較難,而家順暢左o的喎。我煮紅米比淨煮白米加多三分一水到,由於電飯煲有煮紅米功能,所以,唔需要浸水。

民房

anniekwok:
是mud東東飯煲, 可否介紹下, 駛唔駛落多d水 ??

禁止訪問

子爵府

我都係用紅米,糙米,白米三溝,好好味架!
***南無阿彌陀佛***

大宅

我只用紅米加白米
因覺糙米糠糠地
對腸道的暢順真的很有幫助呢
但其實紅米與糙米有甚麼分別呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就糙米+白米
每次買包2kg糙米& 5kg白米倒落米缸撈埋一齊,煮飯前浸半個鐘就ok[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/01/05/100441.gif[/img]
不過如果你未知家人鍾唔鍾意食,就唔好撈埋一齊,試好比例先.

子爵府

我用紅米、黑米、糙米和百搭米撈埋一齊,煮飯前浸半個鐘。o.k. 喎!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我就加紅米, 因為 c6 唔鐘意所以唔加咁多落去, 1/4 紅米, 3/4 白米.....

想問下糙米食起黎會否比紅米好食 d, 我都買, 不過怕 c6 食唔慣所以無買....

男爵府

我係用2杯白米+大半杯以經浸左過夜既紅米...好好味...
明顯有改善:
我大女每天都有便便(佢本身2-3天才1次)
我細仔鐘意食同便便都正常
但一定要浸過夜~唔係會好硬..

大宅

我昨天買齊小麥、蕎麥、高樑、燕麥、小米、薏米及紅米混在一起,以一半雜米一半白米的比例煮飯,
很好吃很有口感,可以不用餸也吃一大碗飯
不過以上的雜糧可是找了很多地方才能買齊呢

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至