論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問工人完約唔續幫佢買單程機票回菲, 僱主要唔要包埋付行李費呢? 我見cebu pacific 行李費要額外俾錢。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:YM 的帖子

咁你覺得個工人做得好唔好?好的話我會買機票時加埋行李費個part, 但若果好似我衰工人咁做左三個月就resgin我就唔會包埋佢行李費。

P.S. 之前有jm講過僱主只需提供機票,唔需包行李費。

大宅

sunnygirl 發表於 12-7-23 12:08
咁你覺得個工人做得好唔好?好的話我會買機票時加埋行李費個part, 但若果好似我衰工人咁做左三個月就resgin ...
就係做得唔好先唔續約

大宅

唔需要比咖, 簽約只需要包佢回程機票, 只要送佢返家鄉就得, 做得唔好唔好益佢, 唔好比啲外傭成日咁責任都比晒僱主, 因為外傭條約本身都我哋唔公平的

男爵府

加唔加就睇你自己... 本身只係包機票

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有加20 kg each way

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我個菲傭又係做左2個月就同我辭職, 態度惡劣同懶散, 成日掛住玩電話, 我都唔額外買行李費比佢因為佢已經浪費左我好多手續費"請佢黎HK玩", 如有得簡, 最好坐船反去添 .....

子爵府

I brought one way ticket to my terminated maid but finally she didn't take the flight as she find another employer in HK. Can I cancel the ticket and get refund from airline as my previous maid not turn up in the airport to go back home ?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢好極有限捱到完約, 你咪淨比機票算啦.
如好嘅, 比20kg都無所謂.

2009 偷野印siti捱到完約, 佢淨係要錢, 所以叫agency計錢比佢算. 因佢只想要錢.

而家大食bun續約, 都唔算好, 不過無偷野, 縯約返菲回HK, 我都比20kg佢.

大宅

回覆 回覆:lily-of-valley的帖子

她過來香港的機票錢,係吾係僱主比.

lily-of-valley  You mean siti?佢完約我要比機票佢走.  發表於 12-7-23 16:13

大宅

回覆 回覆:is的帖子

有些續約工人,她吾返印尼,出境去澳門,是否要計算來回錢?

大宅

引用:佢好極有限捱到完約,+你咪淨比機票算啦.如

原帖由 lily-of-valley 於 12-07-23 發表
佢好極有限捱到完約, 你咪淨比機票算啦.
如好嘅, 比20kg都無所謂.
收到

首頁

尾頁

跳至