自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細佬左撇,細個時阿媽迫佢用右手,佢就寫字用右手,其他左手。到我女細個時我媽幫我湊左一段時間,又發現我女係左撇子,佢問過我,我話由得佢啦,左右都一樣啫,好彩我媽又無同我作對喎~

其實真係無咩所謂,只係習慣啫,就算話坐埋食飯阻住人,又有幾何坐到好迫呢﹖就算一次半次坐得迫真係筷子打交,大家一家人唔會計較既~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

ctyying 發表於 12-7-23 14:31
返幼稚園老師會教返,但左手聰明啊!但食飯同枱就打交
坐最邊咪得囉冇所謂呀小朋友又唔駛夾餸, 都係一人一份餐~

大宅

回覆:呻下,用左手有問題嗎???

我仔仔都係左手,我諗住訓練番佢渣筆寫字同渣筷子用番右手

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔左手架...不知幾多人一見就話...左手好丫..聰明D丫...

不過我唔想左手聰明D囉..
因為我仔...
頭大...D人見又話..大頭仔..聰明喎..
高低耳...重要差好遠下果隻...D人見到...又話...咁係聰明喎...
左手...D人見到..又係話聰明...

不過真係氹下小朋友就得.
我仔笨過隻豬
所有芳間話聰明既特徵佢都有..
就係個頭腦聰明唔起

男爵府

畀面勳章

冇問題, 因為我都是用左手的

別墅

左手聰明D有冇根據?

伯爵府

回覆:i_luv_poodle 的帖子

就算佢用左手都無問題架,唔比人用左手係因為d家人用唔到左手教佢野姐~

大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

左拗定右拗都係天生架啦........點解一定要違返自然定律呢?左拗寫中文係麻煩D要攞開隻手先睇到之前寫左乜,但咁樣迫小朋友佢咪仲唔開心........左拗又唔係咩大問題,唔明點解D人當佢地係怪人,以前讀幼稚園有同學係左拗寫字,個老師一手打落佢隻手度,唔俾佢用左手.......
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

O... 第一次聽人講用左手=無禮貌~

我同老公都用左手.... = 無禮貌夫婦?

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

小朋友覺得 ok 就冇問題

大宅

無所謂啦,我都係左右手兩用(其實係超懶的行為)

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 carmen911 的帖子

我都認同係無所謂, 而且按研究用左手既人係叻D同埋高藝術天分D架~

不過我覺得部份家庭會糾正返D小朋友用右手, 原因只係佢地用右手, 如果小朋友用左手既話會難教寫字姐.. 我表妹都係左手既.. 佢以前細過出去跟D老師學寫毛筆字.. 個老師都鬧佢, 一定要佢用右手.. 因為D筆畫方向相反晒.. 佢教唔到.............. 結果我表妹比佢訓練到左右手都寫到一手好字, 哈哈

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我女歲幾時又係用左手我都冇迫佢用右手,慢慢大啲佢自然又用番右手,你咪同你屋企人講等佢大啲睇定先啲囉!

其實用左手真係冇乜問題,我c6都係左手俾人迫用番右手,佢而家淨係揸筷子先用左手,我又唔見食飯會撞到隔離進喎!

大宅

我c6都係左手 冇咩問題~~~

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

完全冇問題,左手㑖好

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

順其自然發展最好

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:呻下,用左手有問題嗎

我覺得無問題,我個女由細到大都係用左手,其它人講咩我都無理

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

洋房

用左手clever d 其實冇咩科學根據,,我個人認為用邊手只係代表小朋友邊隻手大力d,, 所以先會用個隻手,其實強行改變佢地ge習慣5太好

男爵府

玩具勳章

我自己係左手,不過細過媽媽唔準我左手寫字,結果我轉用右手,其他用左手,而家啲人見到我話幾好,左右都用。

子爵府

BK Milk勳章

唉,我細仔又係左手人, 每次我99一見到佢就鬧, 又話我哋好唔識教,又話我哋冇家教,佢以前點教d仔........
所以細仔細個唔鍾意佢, 見親都喊, 後尾話得多我忍唔住話: 我真係唔識教, 阿99不如你幫我教, 佢冇出聲, 之後我剪咗報紙d報導講左手人右腦發達俾佢睇, 佢又話少咗.

冇可否認, 如果個仔左手人, 教佢學寫字就辛苦d, 細仔今年九月k1,佢而家學寫字, 我嘗試教佢右手寫, 佢話: 媽咪, 呢隻手冇力, 寫唔到, 咁即係要用返左手, 迫都迫唔嚟, 咁我同佢講要自己努力d, 媽咪揸唔到你隻手教你寫, 要靠自己la!!

首頁

尾頁

跳至