自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

my two boys are left handed.

子爵府

引用:我都係用左手+但食飯果陣會頂住人

原帖由 yycheung1219 於 12-07-23 發表
我都係用左手 但食飯果陣會頂住人
我都好怕坐左手邊食飯,因為啲筷子好似打交咁。

大宅

回覆:呻下,用左手有問題嗎???

如果專登迫佢用右手,分分鐘寫字唔靚。同埋我見過人連畫直線都唔直

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

除左寫字我會用右手, 其他事我2 隻手都用, 左手最有力, 用多D.

曾經响琴行見到有位教結他的老師剛教一位新學生, 點知學生用左手, 老師走出課室問琴行有無左手的結他, 同講話吾識教左手彈的結他

男爵府

引用:我都係用左手+但食飯果陣會頂住人

原帖由 yycheung1219 於 12-07-23 發表
我都係用左手 但食飯果陣會頂住人
如果坐方枱,走位坐左邊角位。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鍾意用邊隻就用邊隻啦,有乜所謂?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:如果專登迫佢用右手,分分鐘寫字唔靚。同埋

原帖由 yuyusarang 於 12-07-23 發表
如果專登迫佢用右手,分分鐘寫字唔靚。同埋我見過人連畫直線都唔直
我訪問過左手寫字既朋友,佢地話係幾唔方便(中文字橫畫由左向右,枝筆剷落張紙度。而且仲遮住岩岩寫完既字,想睇返又要拎開隻手)

我是一隻喵

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我仔一直都係左手,我覺OK,比小朋友自己選擇

果陣幻22未又係甘話一甩就叫佢用右手
我真係回番佢話,唔好控制佢用咩手,佢有自由
之後佢都唔敢在控制個孫

琥珀宮

引用:吓,我細個時媽咪話用左手架人聰明啲添。但

原帖由 saulamlover 於 12-07-23 發表
吓,我細個時媽咪話用左手架人聰明啲添。但我用右手@@左右手都無所謂,最重要係小朋友覺得用得舒服啫。

...
我囝用左手,唔覺佢聰明d,但覺得寫字難d寫得靚!

男爵府

版主 的帖子

用左手既人係有創意啲架,我認識幾个做創作既人,都係左丘架!

公爵府

回覆:呻下,用左手有問題嗎

我覺得冇問題

子爵府

引用:我呢排留意到小b通常用左手揸玩具,食野,我

原帖由 carmen911 於 12-07-23 發表
我呢排留意到小b通常用左手揸玩具,食野,
我不嬲覺得用左手定右手都無乜所謂,
但噚日俾我家姐見到,話佢用左 ...
你家姐有無五十歲?

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

回覆:carmen911 的帖子

你家姐搞亂曬,用左手同人握手先至係唔禮貌

多數世界領袖、叻人、專業人仕都係左撇子ga! 我老公係左撇子,但bb主要用右手,我老公仲笑話:bb冇佢咁叻啦!

左撇子係非大多數,自然比人排擠,你反而要包容引導小朋友,先至可助佢發揮最大潛能。迫佢用右手=迫你用左手,你又會覺合理嗎?

公爵府

我覺得由得佢自然發展,左右手都無問題。
不過如果小朋友用左手而屋企個個都用右手,就會比較難教佢,因為好唔同,尤其揸筆同筷子。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我女女左手同右手都用到...左手楂筷子累就轉右手..右手累又轉左手...寫字又係咁..總知做咩事都好,都會左右手輪住用.....我都煩緊到佢讀書點算,因為想佢固定用死一隻手...吾想佢鍾意用下左手,一時用下右手.....
我都覺得女女比同齡GE 小朋友叻D....依+2歲幾,佢係1歲半已認曬A-Z大細階,點讀同識讀A-Z GE 併音,順序數到1-30...中文字已識得50個..我已經吾係刻意教佢,,只係教哥哥時佢係隔離聽埋..無耐,到佢識講野時佢竟然講到大半俾我聽...油顏色仲令過哥哥好多...但如果教其他自理方面GE 野就好差,,着鞋着衫褲點教都吾識....

可能用兩隻手GE 人記性會好D

伯爵府

BK Milk勳章

我係左手人,我呀媽當年都有諗過要我改,但係佢好開通咁接受左幼稚園老師嘅建議,由得我自由發展。其實無咩唔方便架喎,大個左仲有時可以成為一個同人溝通嘅開場白添不過我仲記得當年大學上英文堂,分組五個人,竟然只有一個係右手人,果刻真係好開心架,終於唔洗做"異類"

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家係咩野年代呀?

我仔都係左撇子, 老爺都出聲鬧過話我地唔教, 後尾有次去飲, 親友見到就話我仔係好野 "左拗仔聰明仔", 同時 D 親友出聲話我老爺, 咁我老爺再無出聲 (我幾兄姊及我都係左拗, 係亞哥無比人迫改用右手, 而我就係拿筆, 拿筷子及較剪係右手外, 全部都係用返左手)

左拗係唔係聰明些, 我地幾兄姊都算係... 我仔也是 (係小學老師講有小聰明, 不過上堂就唔留心, 因為睇幾睇就識, 之後就周圍搵野八 - 滿足佢既求知慾)

寶石宮

回覆:呻下,用左手有問題嗎

有乜問題?

首頁

尾頁

跳至