自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問....

我小朋友發燒已4天了,但仍沒有退,我已同佢睇左醫生,醫生話係感冒,但佢好精神,同平時無分別,而且佢額頭又唔熱,要探熱才知她是有發燒的,而且維持係101-102之間,我好擔心呀,好驚佢有咩事,大家可否比d 意見我

男爵府

Re: 請問....

你小朋友幾多歲呀???一般小朋友體溫都會高 D 架,其實101-102 唔算好高架咋!!!
鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

男爵府

我小朋友已9歲了 :-|
可能我個人比較容易緊張,
我有點怕佢唔知有咩事. :cry:
Isis_Iain 寫道:
你小朋友幾多歲呀???一般小朋友體溫都會高 D 架,其實101-102 唔算好高架咋!!!

男爵府

比 D 退燒藥你小朋友食,跟住留意下佢,小朋友一出汗就等如佢退燒架喇!!!

鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

男爵府

我都係咁諗,但等下又一日,等下又一日,我已等了四天了. :cry:
比 D 退燒藥你小朋友食,跟住留意下佢,小朋友一出汗就等如佢退燒架喇!!!

男爵府

既然咁擔心,不如轉過第二個e生再 check 清楚喇!!!

男爵府

如果佢真係再唔退的話,我星期一會再同佢睇多次醫生
thanks.
既然咁擔心,不如轉過第二個e生再 check 清楚喇!!!

大宅

囡囡發燒會帶佢睇醫生,醫生見高燒會俾一些塞入肛門的退燒藥和退燒藥水。同時我都會幫個女用退熱貼﹙各大藥房有售﹚。記得要飲多D水,同埋久唔久要幫佢探熱。

禁止訪問

男爵府

我個大小姐之前都試過發燒幾日都唔退, 睇o左醫生食o左退燒藥都唔退不特止, 體溫仲越黎越高, 果時我好驚, 帶o左佢去急症室, 帶埋醫生開果 d 藥, 政府醫生話一般私家醫生開 d 藥比較輕, 所以會持續發燒甚至無效, 當時佢開o左另外一樽退燒藥比佢, 食o左退燒 2~3 個鐘, 跟住又燒過, 不過係一次比一次低, 終於食o左 4 日藥, 佢至回復微燒, 除o左食藥, 最緊要飲水/果汁, 屋企保持空氣流通, 小朋友發燒唔好著咁多衫 (係室內), 可以多用暖毛巾同佢抹身/沖涼, 目的係幫佢散熱, 咁樣小朋友會舒服 d.
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Asher,
唔好咁担心啦.
我個女都試過3次發燒入e院.
由開始到第三至四日越燒越高持續唔退,好担心. 個e生係由亞女幾個月開始睇,我好信佢,佢話係過瀘性病毒,頭一兩次真係第五日開始退燒,但到出院果刻都唔知係咩事(佢解釋Virus有好多好多,e學上可以test到嘅祗得幾十種,但其它檢查顯示到啲figure佢體內打緊仗,所以應該係一啲virus).之後3個月再去check就完全正常. 但第3次就好驚,因第五、六曰都仲係104度,e生開始緊張同我老公講咗好多可能性(佢知我緊張),要求抽骨髓,同埋阿女白血球好低佢要求我地同亞女立即轉私家病房(因白血球好低隨時感染其它病就好大件事),我當時聽到發哂茅,但未決定抽唔抽前啲燒漸退,到第9日先出院.最後同第一二次一樣,都係virus.仲有我個妹都試過,都係過瀘性病毒感染. 我講咁多都係想妳唔好咁担心(實質為人父母者好難做到),如果再唔退燒,帶佢去睇多次啦. (而家2-4月流感高峰期,阿囡3次都係呢段時間入院tough wood!)
Asher 寫道:
我小朋友發燒已4天了,但仍沒有退,我已同佢睇左醫生,醫生話係感冒,但佢好精神,同平時無分別,而且佢額頭又唔熱,要探熱才知她是有發燒的,而且維持係101-102之間,我好擔心呀,好驚佢有咩事,大家可否比d 意見我

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

好多謝各位回應
我小朋友今日已退燒了,我立即鬆哂 今日先至真係舒口氣咋,佢燒左咁多日我真係好擔心佢有咩毛病,好彩現在無事.

男爵府

CINDYC,O媽媽,tingting媽媽,小香香
我現在一身都鬆哂啦.

每次佢地一病,我就處於緊張狀態,我個人又悲觀,成日諗埋哂
d 唔好野,所以攪到自己似病仲多個似佢病咁.
所以話湊大一個小朋友真係唔容易

伯爵府

好媽媽勳章

你小朋友退燒就好了,我諗妳都相當疲倦,盡可能休息吓啦,都要小心自己身體.[img align=left]http://www.baby-kingdom.com/images/smilies/icon_wave.gif[/img]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我同妳一樣,佢入院我真係担心到死,e生見我 :-( 所以所有嘢都同我老公講,驚我頂唔順痴咗
你同小朋友都需要好好瞓一覺,你好疲倦架啦,佢剛退燒都係,好好休息吓!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

係呀,我真係好疲倦,真係要好好咁休息下先得啦.
andrewmummy 寫道:
你小朋友退燒就好了,我諗妳都相當疲倦,盡可能休息吓啦,都要小心自己身體.[img align=left]http://www.baby-kingdom.com/images/smilies/icon_wave.gif[/img]

男爵府

係呀,每當小朋友有發燒,而多日唔退,我便立即處於緊張狀態,個人咩心機都無哂,做什麼都提唔起勁一樣.
我亞女出生到現在都入過2次醫院,我同你一樣都係喊到c ,可能因為有陰影,所以每當佢發燒我便好緊張好擔心.
CINDYC 寫道:
我同妳一樣,佢入院我真係担心到死,e生見我 :-( 所以所有嘢都同我老公講,驚我頂唔順痴咗
你同小朋友都需要好好瞓一覺,你好疲倦架啦,佢剛退燒都係,好好休息吓!

首頁

尾頁

跳至