論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地既工人點稱呼 你地架?

水晶宮

Re: 你地既工人點稱呼 你地架?

Mrs. & Mr.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

印傭: 先生, 太太
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

複式洋房

Mum & Sir :lol: :lol:

mama

大宅

ck1656 寫道:

ME TOO~
2000-12-2 --日鋒-- 2004-12-16--日晴-- 2004-12-16--日宇-- 2002-12-4 --日朗-- 家有四個小魔怪

伯爵府

ck1656 寫道:

same

複式洋房

初頭: 叫我阿爸做sir, 阿媽唔叫, 會走埋去就咁講o野(冇禮貌); o係我面前講阿爸阿媽, 就叫佢o地做"your father"同"your mother", 唔係sir/mum!

後來話過佢, o係我面前識講sir/mum, 但同我阿媽講o野都係就咁講, 唔會叫左mum先o既~~

佢係菲籍, 加埋其他問題所以已被炒~~
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

別墅

個印印已做佐4個月la開頭叫我做太太..叫叫下跟我個仔叫媽咪!...都係保時距離好o的..叫佢叫返我做太太..費事做奈佐至叫佢改口..啦!

侯爵府

印印跟大B叫人, 叫嫲嫲爺爺, 公公婆婆, 舅父,姑姐等
叫我們就先生 /太太, 但有時亦爸爸/媽咪等

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Called us Daddy/媽咪. At first I don't like actuallly cos I'm not her 媽咪. But I think now it just stands for my position in the family, so I accept it.

珍珠宮

teresaman 寫道:
Mum & Sir :lol: :lol:

me 2

大宅

畀面勳章

先生,太太

大宅

Mum & Sir
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mum&sir
以前印傭叫先生,太太

大宅

我地既遭遇最差﹗:-(

初頭叫ma'am同sir﹐跟住唔係走埋去就咁講o野﹐係就咁哎出黎﹐到我地聽唔到唔應佢先叫我地。同佢講過﹐要同人地講野﹐要稱呼人先﹐話完又係咁。今朝先又話過黎﹐唉。

teresadust 寫道:
初頭: 叫我阿爸做sir, 阿媽唔叫, 會走埋去就咁講o野(冇禮貌); o係我面前講阿爸阿媽, 就叫佢o地做"your father"同"your mother", 唔係sir/mum!

後來話過佢, o係我面前識講sir/mum, 但同我阿媽講o野都係就咁講, 唔會叫左mum先o既~~

佢係菲籍, 加埋其他問題所以已被炒~~

複式洋房

叫sir/mum,先生/太太都有~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

叫sir/mum.

男爵府

sir and mum

別墅

Sir & Madam. No matter she's Philippino / Indonesian.

大宅

先生, 太太
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

首頁

尾頁

跳至