意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 34|主題: 123236

[電腦] 請問點解我delete唔到vcd入面既圖片/相片?

男爵府

國民生產總值:5388

請問點解我delete唔到vcd入面既圖片/相片?

電腦成日話因為我隻vcd入面既file係唯讀檔案,所以delete唔到,請問係咩原因呢??
世事如棋,局局新,穫穫甘!

男爵府

Re: 請問點解我delete唔到vcd入面既圖片/相片?

別墅

國民生產總值:862

因為vcd 係 read-only, 可加不可減......
史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

男爵府

咁有冇方法可以delete?

侯爵府

國民生產總值:20469

畀面勳章

侯爵府

國民生產總值:20469

畀面勳章

try:

1.將個*.dat file抄落pc,
2.right-click果個file>properites>剔走"唯讀"/read-only
3.use software to edit your file

大宅

國民生產總值:3655

你可以儲存相片既應該係 cd-r 或者 cd-rw。如果係cd-r,就無得 delete,你只可以整到隻碟 read 唔到,電腦商場有隻野叫 cd data killer ,中文叫「破壞王」,你擺隻 cd 入去,佢會用熱力整好多點上去,等人地再 read 唔到d file。但隻碟唔可以再用。又或者,你可以用其他方法整爛隻碟囉。

至於 cd-rw,就可以成隻碟既資料抺去 (erase),唔可以揀個別 file 黎 delete,而 erase 完可以再用。所以,我多數用 cd-rw 或者 dvd-rw。

男爵府

thx~~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.