懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

無痛分娩

我想順產但又怕痛,所以想用無痛分娩。知道廣華採用無痛分娩要計Quota 及只是辦公時间提供。在私家醫院,又要貴一是萬大元!請問無痛分娩有冇副作用!值得採用嗎?
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

別墅

Re: 無痛分娩

我開刀前都是用無痛分娩的, 其實醫生話無痛分娩會有萬分之一既機會整到半身不遂, 不過我當時痛到想死, 所以冇諗過呢個問題....而副作用就你, 接受左注射之後你會有機會嘔同埋發冷發燒....至於生完之後既副作用就係腰酸背痛, 仲有坐骨神經痛囉....以上既除左半身不遂之外, 我就中晒.

大宅

我就係o係私家加左1萬蚊做無痛, 本來公立都有, 不過又要睇quota, 又怕醫生手勢唔知好唔好, 所以都係去私家生. 好彩咩副作用都無, 好順利生左, 唔駛夾唔駛用真空吸. 所以俾多1萬蚊好值得~

男爵府

但我個friend非常之唔好彩, 佢用無痛...不過生完之後成日腰痛, 最慘係打風落雨, 打針個度(背脊骨)就會痛到飛起 :cry:

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

洋房

我都好怕痛,但聽你的經驗都好恐怖
你話生b痛定副作用痛呀?
fongbau 寫道:
我開刀前都是用無痛分娩的, 其實醫生話無痛分娩會有萬分之一既機會整到半身不遂, 不過我當時痛到想死, 所以冇諗過呢個問題....而副作用就你, 接受左注射之後你會有機會嘔同埋發冷發燒....至於生完之後既副作用就係腰酸背痛, 仲有坐骨神經痛囉....以上既除左半身不遂之外, 我就中晒.
29個惠康印花=$15 網褲4條=$40;高潔絲產婦衞生巾(全新未開過)10條,送1片佩儷試用裝=$15 Pampers甜睡BB年曆=FREE;Friso美素樂no.2 $8 coupon 4張=$10 以上物品可用 pampers M/L片或思詩樂乾/濕棉或其他bb用品同我交換,馬鞍山交換.

大宅

我一d 事都冇wow.
上次o係政府生, 今次都打算係, 好驚今次冇得無痛......好驚呀 :idea:

別墅

20060926,
當然係生b痛好多好多啦!

大宅

Hi ecec,你在邊間私家醫院生呀?需否自已Book 定麻醉師,還是用駐院的麻醉師呢?
ecec 寫道:
我就係o係私家加左1萬蚊做無痛, 本來公立都有, 不過又要睇quota, 又怕醫生手勢唔知好唔好, 所以都係去私家生. 好彩咩副作用都無, 好順利生左, 唔駛夾唔駛用真空吸. 所以俾多1萬蚊好值得~
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

大宅

I also used 無痛分娩 and also 一d 事都冇, I think 無痛分娩 is the greatest invention, I was in so much pain when I was only opened 3 度 (that's when I asked for 無痛), can't imagine going through the whole process without it.

首頁

尾頁

跳至