自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/07/24/16020

(原載於:http://robustorlo.blogspot.hk/2012/07/blog-post_24.html
風暴期間,電子傳媒的新聞工作者緊守崗位,為市民第一時間報導風暴消息,絕對值得向他們致敬。但在下一直唔能夠理解,要記者在風暴之下著晒雨褸帶晒頭盔報導有何新聞價值?就算打算提供畫面作為向市民發出警示,又是否要有這必要?市民見到8號甚至9號都知道如非必要都不會外出吧!
今晚無線仲要派兩位女記者响馬鞍山白石同杏花邨海邊報導,剛才掛上9號風球時,汪溟曦做現場報導員仲要企唔穩。

2012-7-23 九號風球下TVB 戶外報導

仲有轉緊吹東至東南風,該處隨時有大浪打上岸。CONTROL根本應該作安全考慮唔應該要佢做報導員,或者立即停機叫佢同CAM MAN 撤退啦。

仲要今晚無响尖沙咀碼頭做LIVE,驚俾人「搞」呀?就算係,市區都大把地方俾你做啦!再者,咁驚俾人「搞」就唔該花哥你反醒下對香港嘅新聞專業做咗啲乜嘢好事
相對NOW 新聞台叫咗個張傑威响有蓋地方做報導,袁志偉身為無綫新聞總監,有無顧下啲下屬嘅人身安全架?!花哥你自己顧住擦共匪鞋响OFFICE 印印腳,但又咁鍾意要啲下屬搵命搏,咁算點先?!
係就你呢位新聞界老鬼身先事卒,自己出去海邊做LIVE,唔好要啲伙記搵命搏!!!!

Hana_Sugi    發表於 12-7-24 13:48
alicialee1210    發表於 12-7-24 13:30
車仔人    發表於 12-7-24 12:35
961123    發表於 12-7-24 12:08

伯爵府

好媽媽勳章

(轉載) 要求袁志偉自己出去報風暴

唔好成日挑起埋D對抗鬥爭啦
個個記者都係噤訓練出來
佢點知袁志偉以前冇試過?

cathy-tse  轉載上BK果位都  發表於 12-7-24 13:47
cathy-tse    發表於 12-7-24 13:46

象牙宮

辛苦曬

男爵府

唔好成日挑起埋D對抗鬥爭啦 個個記者都係噤

原帖由 莎莎莉莉 於 12-07-24 發表
個個記者都係噤訓練出來

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

莎莎莉莉 發表於 12-7-24 12:17
個個記者都係噤訓練出來

袁志偉有跑過, 但吹到甩頭甩計沙龍就真係未見過。

樓主講得m, 有蓋地方一樣可以報導, 冇必要要記者響露天感受巨風威力。

Crabtree  Agree  發表於 12-7-24 13:41
Crabtree  Agree  發表於 12-7-24 13:41
蜆介鯪魚球  agree  發表於 12-7-24 12:44

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

人比人比死人,唔好成日比,人地之前唔通未試過?每個人所付出都會有唔同,個女記者因此出左位也未必是壞事啊,之後佢可能有發圍呢。。

侯爵府

環保接龍勳章

咁....係要有人企响度先知D風大成點..
所以, 要向新聞工作者致敬!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

個個記者都係噤訓練出來
講得好, 幾時都有人唯恐天下不亂~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

記者們好專業, 辛苦了~~
我認為沒必要要佢地去d 食晒風, 吹得走人既地方去報導新聞~~

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實不嬲都唔使做到咁激既....

我好記得前幾年李臻當年又係跑風暴消息, 自告奮勇企喺中環任風吹雨打, 好多人戥佢慘, 咁就出咗位啦, 自此可以坐正做主播, 跟住幾年d高層咪有樣學樣要其他人都係咁做囉, 可以上網 search 吓.

禁止訪問

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

我想問點解淨係叫袁志偉既??佢管晒全hk記者架mouth:

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

個個記者都係噤訓練出來

嗯... 每個新記者都要週街跑新聞架啦,跑到咁下上先可以坐入直播室做主播。

颱風出外景都係一種考驗!每個主播都會做過同一樣嘅嘢...

同埋... 人家都係論更制架!咁巧合,今次颱風當值嘅清一色都係女仔... 都無辦法架喎!唔通上一更啲男記者當完一更攰賴賴,仲出去?!?!?! 會唔會更危險呢?!?!?!

子爵府

醒目開學勳章

新入行既新聞記者從來都是要去現場報導
當佢地成熟左就可以自己做專題或主播 (唔知正唔正確)
好似d戰地記者咁都是自己自原去架啦...

大宅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔明巿區點解要去到杏花邨, 仲要海邊黎報囉~

有能力真實反映巿區風力嗎?

新界又係, 專揀海旁.

鬼唔知大風咩! 有必要嗎?

男爵府

好媽媽勳章

一來點解個個都係女仔... 真係會吹走
點解唔去有避風的地方報
影 d 樹點樣搖擺咪得籮

珍珠宮

引用:人比人比死人,唔好成日比,人地之前唔通未

原帖由 emilylam 於 12-07-24 發表
人比人比死人,唔好成日比,人地之前唔通未試過?每個人所付出都會有唔同,個女記者因此出左位也未必是壞事 ...
佢已經紅左啦

大宅

peoplepower 發表於 12-7-24 12:05
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/07/24/16020

(原載於:http://robustorlo.blogspot.hk/2012/07 ...

仲要今晚無响尖沙咀碼頭做LIVE,驚俾人「搞」呀?就算係,市區都大把地方俾你做啦!再者,咁驚俾人「搞」就唔該花哥你反醒下對香港嘅新聞專業做咗啲乜嘢好事
相對NOW 新聞台叫咗個張傑威响有蓋地方做報導,袁志偉身為無綫新聞總監,有無顧下啲下屬嘅人身安全架?!花哥你自己顧住擦共匪鞋响OFFICE 印印腳,但又咁鍾意要啲下屬搵命搏,咁算點先?!
係就你呢位新聞界老鬼身先事卒,自己出去海邊做LIVE,唔好要啲伙記搵命搏!!!!

do u know what u're talking abt?

網上散佈謠言,同樣犯法
:-D :-?

珍珠宮

呢份工係咁, 無記一向都刻薄
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至