論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

終於同工人去簽 "認証" 啦

係星期六同工人去咗律師行簽 "認証". 証明佢所收既人工係正價, 同埋放足假期. 佢既臉口不知幾黑, 但係冇計, 佢最近做野又差, 屋企成日唔見野, 問佢成日話唔知 ! 我覺得佢有問題 ! 同佢簽咗認証, 等佢知我都有保障, 希望佢專心做埋呢一年, 唔好攬埋d小動作 !

侯爵府

Re: 終於同工人去簽 "認証" 啦

要做認証, 關係會否變得更惡劣呢?
仔仔考完試就放監!

子爵府

2019勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

做認証要多少錢侓師費?

別墅

你都要小心佢玩野駁炒,

大宅

純粹個人意見:我覺得做"認證"手續的確有可能令僱傭關係變差,而且我在BK亦見過有些例子是工人錄下僱主的對話來作證據.唉,只可以奉勸一句,小心啊!!!

洋房

hi, every one,
多謝大家意見 !我會小心啦!
我都知可能大家關係會變差,但係,真係好怕佢聽d工會講,係到攬事,自己走咗去,跟住話我 underpaid,到時仲衰 ! (佢近排好有問題 !)
因為我個朋友就係咁,工人自己走咗,然後告佢 underpaid,同冇假期. 個官幫住工人話如果真係要打官師,到時要隨傳隨到上庭,仲話要佢個大仔要做證人, 證明個工人係有放假. 我朋友同佢老公都返工, 兩個仔都要返學, 邊有咁多時間同佢玩上庭!最後,我個朋友由工人追討 hk$29k, 講到最終hk$10k 庭外和解. 就係冇野可以證明工人收足人工同放足假 !

我都已經忍咗佢年幾啦! 佢冇犯咩大錯都唔會想炒佢! 佢今年 10月到期2年合約, 就係費事佢亂諗野先同佢認証! 如果佢做得唔好同埋走咗去, 一定唔洗旨意可以收多個錢 !

我之前同agent 講過要工人去認証, agent 自己就話幫我同佢講, 所以佢冇可能錄到音, 因為全程都係 agent 同佢用我既手提電話同佢講, 你都可以咁做就安全d囉 !

我係去律師行做認証, 每次hk$300. 係工人做咗1件先簽.工人同僱主都有份文件 keep. 到佢走之前再簽多次, 又要收 hk$300. 即係2年共6佰大元 !

之後,有問過佢點簽認証情況係點,佢都大概講俾我聽d情序.見佢好似冇唔滿意. 可能有,我都睇唔出啦.

希望佢乖乖地做到 10月, 大家咪好頭好尾啦 !

首頁

尾頁

跳至