產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿B(慈帶)(前頸). 勁擔心, 點算吵?

我18號照了4D,醫生話阿B重約2.3磅,懷孕至今已有28週,共重了19磅,醫生仲話阿B (慈帶)(前頸). 我勁擔心
:-( :-( :-(
url=http://www.youngnutrition.net][/url

複式洋房

Re: 阿B(慈帶)(前頸). 勁擔心, 點算吵?

你無問醫生前頸點算咩?
我之前問過健康院姑娘,
啲姑娘話係個肚內有胎水,
所以對BB無影響,唔會整到佢架.
可能遲啲BB游游吓水會鬆反出來架.
不過係生的時間先前頸先最危險.

別墅

yes, correct! that's what i am told b4 too.

bellans 寫道:
你無問醫生前頸點算咩?
我之前問過健康院姑娘,
啲姑娘話係個肚內有胎水,
所以對BB無影響,唔會整到佢架.
可能遲啲BB游游吓水會鬆反出來架.
不過係生的時間先前頸先最危險.

大宅

bellans

醫生叫我keep住留意bb有冇踢. 加上bb未調頭. 驚bb調頭時慈帶前頸, 要我2weeks後覆診. :cry:

url=http://www.youngnutrition.net][/url

男爵府

我生細仔時就係咁, 生咗一半姑娘叫停, 話慈帶前頸, 跟住忍一陣等佢哋唔知搞乜再生埋出來囉!

別墅

我在36週照超聲波時,醫生話bb臍帶纏頸,當時我都很擔心,但問過醫生及姑娘,他們都說這是常見的現像,只要出世時小心一點便問題不大。

而我bb最後要開刀生,所以臍帶已不是一個問題了。

大宅

<http://www.obsgyn.net/cgi-bin/fm/showquestion.asp?fldAuto=568&fname=懷孕問題&furl=2>

"有研究報告顯示5分之1(20%)的寶寶,都會有臍繞頸的狀況,臍繞頸的寶寶在生產時,產生胎心下降與缺氧的比率會比一般寶寶來的高一點,但是長遠來看對寶寶的健康應不至於造成影響,真正因為臍繞頸而引發胎死腹中的機會少之又少,只要寶寶胎動正常、活潑,對寶寶的影響應該不大才是。妳目前可以做的事就是注意寶寶的胎動狀況,一般來說12小時至少動2次或以上,如寶寶有胎動減少的狀況應儘快就醫檢查,以確保寶寶的狀況良好。"

至於若果到順產生個陣時仍然纏頸,姑娘會叫你忍一忍唔好用力住,等佢地解番條臍帶就可以繼續生,唔會有問題的,放心!

複式洋房

豬大媽,

醫生叫你check胎動係正常架,就算BB照到無事,每日check吓胎動自己都安心啲.需你都差不多三十週,如果健康院檢查都差不多叫你二星期檢查一次係正常程序黎架.不過如果你睇私家醫生就會幾破費就真.其實暫時只要check到有胎動便可.
到調左頭或生之前再照一次超聲波睇吓仲有無臍帶纏頸,到時再同醫生研究解決方法啦.
其實我同hinhei一樣,BB出世都臍帶纏頸.但現今醫療進
步,臍帶纏頸唔係大問題黎結啦.

首頁

尾頁

跳至