意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 7|主題: 127745

小事一件.就知佢有幾好!

別墅

國民生產總值:958

小事一件.就知佢有幾好!

印印已做佐4個月la..可能我要求高la..揍囝囝ok..家務尚可(冇乜大錯..得過且過.!!!)
話說今日(星期日)同佢去街市買餸..咁落樓等屋村巴士(司機去佐厠所)當時只落毛毛雨,我地冇帶"姐".咁我用件褸的帽"姐"住個頭.工人都係咁用褸帽"姐",但等唔夠5妙,""係5妙"",(其他人都係咁等la)!佢就走佐去避雨.而我就係到排隊等車!雖然只等佐2分鐘!...我當然冇話佢la..佢冇錯!工人唔係黎賣身做牛做馬!!!...不過..唔知點講好...只知佢好鍚身囉!&有幾尊重佢boss 唔知你地o的會唔會咁?

大宅

國民生產總值:1704

Re: 小事一件.就知佢有幾好!

係咁架喇。我覺得佢地雖然係打工,但都一樣好有性格架。不過有時我覺得唔知係唔係我地太好人,對佢地太尊重,所以佢地唔覺得需要照顧你先。如果你鬧過佢咁樣唔咁,佢下次處事就會先考慮你既感受先。

別墅

國民生產總值:930

好媽媽勳章

我試過叫工人響樓下截架的士入村帶bb去街,點知等極都唔見佢返黎,原來佢怕曬,躲響兩條柱中間,截鬼截馬咩,所以工人係好錫身,話知你。

別墅

國民生產總值:792

佢地好錫身, 佢地好怕曬同淋雨,成日見D工人羅傘, 不過唔係傘小主, 係傘自己, 不過, 傘唔傘都係甘黑啦, 不如好似MJ甘, 漂白自啦. 甘鍚身唔好做工人啦.

大宅

國民生產總值:2837

same as me!我件印印又係咁樣,朝朝7點多同我一齊出門口,都帶定把傘,我帶2個仔番學轉2次車要成個鐘先到學校,送完先番工!都無佢咁誇,佢只係行5min就到market,都一樣帶傘!

好多次我阿媽在印印接阿哥校車時,由window望下去,見印印用傘只遮住自己同幫我大仔背書包,就由得我大仔自己慢慢行(我大仔行得好慢)又無拖住佢過馬路(當時我大仔7歲)!佢初初來我屋企時,第一樣就係去market買對手套(用來清潔帶)所以都唔話佢唔識野!

別墅

國民生產總值:617

maymei,

你應該即時叫返佢出來排隊,你要同佢講依家好大雨咩?個個都係要排隊,你係唔係要太太幫你排隊呀?你依家好無禮貌喎.

我用左印印咁多年,都發覺佢地係唔多識禮貌係咩野,佢地大多只要識講早晨,早抖,唔該,就以為已經好好禮貌架喇,淨係執佢地d禮貌都唔知要費幾多精神,唔執,又好失禮人.

別墅

國民生產總值:958

tssm..佢真係好失禮.(唔只呢樣)出聲又唔知點咁..!
不過聽完你講..!佢有下次.我一定會出聲.唔會理佢感受la

大宅

國民生產總值:1704

我都覺得係,要出聲,顧慮佢既感受太多,佢未必知道,但佢就一定更加唔會理你的感受,因為佢會覺得你接受佢咁樣。我自己就係好例子,因為佢以前既僱主對佢太好,我唔想佢做得唔開心,好多野都就佢以前的習慣,到依家就返唔到轉頭喇。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.