自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇小朋友今年入學現在都不懂說話?

擔心嗎?

子爵府

Re: 有冇小朋友今年入學現在都不懂說話?

野蠻仔,
唔駛太擔心,我識好多bb2歲都未識講野,但佢一返學就好快學識,我囡囡依幾個月識講晒好多野,,但都係幾個月內發生0既事黎ga咋..唔駛太擔心,,得閒同佢講多d就得

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

phoebe^^ 寫道:
得閒同佢講多d就得

男爵府

phoebe^^ 寫道:
野蠻仔,
唔駛太擔心,我識好多bb2歲都未識講野,但佢一返學就好快學識,我囡囡依幾個月識講晒好多野,,但都係幾個月內發生0既事黎ga咋..唔駛太擔心,,得閒同佢講多d就得

不過佢完全唔專注望人,冇心機學講野,好驚第日返學
跟唔到同比人蝦 :-|

公爵府

健康院姑娘點話呀?

男爵府

好B 寫道:
健康院姑娘點話呀?

大半年前姑娘話佢似自閉症早期,叫我再約覆診
再測試,跟住我都冇約,因為我覺得唔係自閉喎

公爵府

其實做吓測試都冇壞吖!

野蠻仔 寫道:

男爵府

好B 寫道:
其實做吓測試都冇壞吖!

[quote]
野蠻仔 寫道:
[/quote]

測完咪仲衰,歲半第一次測話遲純,要佢下次講到26個字母
,2歲仲未識講話佢自閉早期,再測都冇乜用,短短十分鐘我
覺得不停要佢玩唔同玩具同講野都幾難,好怕判斷左佢係
自閉症而影響到正常學習,一陣要返特殊學校咪大鑊.

男爵府

如果可以...而家比佢返住幼兒園先....真係好大幫助

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁佢平時會唔會只專注/喜歡玩同一個玩具,例如,一玩同一架車仔就玩好長時間?
你問下你小朋友個班主任佢係學校生活係點?會唔會唔似個姑娘咁講,而且,男仔講說話係比女仔遲d,唔駛太擔心.

子爵府

野蠻仔 寫道:
[quote]
好B 寫道:
其實做吓測試都冇壞吖!

[quote]
野蠻仔 寫道:
[/quote]

自閉症而影響到正常學習,一陣要返特殊學校咪大鑊.[/quote]

我朋友個仔係發展遲緩,五歲都唔識講野!

如果佢真係有問題的話,
遲早都要讀特殊學校啦!
一定要接受!
唔好帶有色眼鏡,
其實返特殊學校唔大鑊架!
所以快快去做test!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

男爵府

honeyBB 寫道:
咁佢平時會唔會只專注/喜歡玩同一個玩具,例如,一玩同一架車仔就玩好長時間?
你問下你小朋友個班主任佢係學校生活係點?會唔會唔似個姑娘咁講,而且,男仔講說話係比女仔遲d,唔駛太擔心.

佢唔會玩同一件玩具好耐,平均一至半個月冧一個卡通人
物,過左氣望都唔望,玩具就冇特別玩一件,佢未返學下個
月先開始返PG,係公園見到其他小朋友都會主動走埋去
拖手撩人玩,玩滑梯都會等埋,講野就只識ABCD,爹爹,媽媽
,餓狗,狗屎,disney,"吟"(食咁解),哥哥,哎吔,跌倒.眼耳口
鼻只會指但唔講,卡通人物最認得,好多時自己學大人拎鎖
匙開門,拎潤唇膏搽咀,拎指甲油揩下咁扮搽腳指,學我渣
mouse,自己著拖鞋,除衫褲除鞋,拎片比我換,搣香蕉食,
自己冚帔,渣筷子,鍚鍚,拎毛巾抺咀抺枱,梳頭,睇電視轉台,
用飲管飲野,食物都認得部份生果同粉麵飯餅糖等,日常淨
係識呢d,係唔肯講野.

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

照你咁描述,你小朋友好可能只係怕陌生人/事,不大願講說話.
如果,夠2歲,pg 同 nursery比較,我認為返nursery會比較好d,因為,一來返學時間長,二來同學仔多d,而且學習課程會連貫,對引導小朋友主動&講說話都有好大作用,將來上k1都好有幫助(特別interview 心儀的幼稚園都加分呀!)

男爵府

我都考慮緊但會唔會易病?因為聽有d家長話返N1成日病,
咁係咪要打左水豆針先返好d?

honeyBB 寫道:
照你咁描述,你小朋友好可能只係怕陌生人/事,不大願講說話.
如果,夠2歲,pg 同 nursery比較,我認為返nursery會比較好d,因為,一來返學時間長,二來同學仔多d,而且學習課程會連貫,對引導小朋友主動&講說話都有好大作用,將來上k1都好有幫助(特別interview 心儀的幼稚園都加分呀!)

子爵府

野蠻仔,
我囡囡依個月6號先0岩0岩返學,返左幾日就咳喇,不過0岩0岩返學會係甘,,,過一排冇事ga喇,唔駛太擔心,俾佢早d返學,同多d人相處,應該對佢有幫助

侯爵府

侯爵府

野蠻仔 寫道:
[quote]
好B 寫道:
其實做吓測試都冇壞吖!

[quote]
野蠻仔 寫道:
[/quote]

自閉症而影響到正常學習,一陣要返特殊學校咪大鑊.[/quote]

如果做媽媽的逃避現實, 吾肯去面對, 到時小朋友真係評估為自閉症, 還大鑊

小朋友如果真係有自閉症or發展遲緩的話, 2-6是追得最快的機會, 配合適當的training, 可以進步好多

如果要自欺欺人的話, 無人會幫到個小朋友

有懷疑早評估, 好過係樹問人擔吾擔心

還有, 吾好信一句'男仔講野係遲d既'呢句說話

如果健康院的姑娘都有懷疑, 比著我, 一定會即刻帶仔仔去評估中心做評估, 更加吾會吾覆診, 因為評估完, 無事的, 大家安樂, 萬一評估完, 真係有問題(就算吾是自閉症亦可能係語言遲緩), 加上適當的training, 好快可以追得上

男爵府

野蠻仔
我仔因為早產,所以有定期智能評估,我之前因為比呀仔睇disney,同玩認字card.相對同呀仔講野嘅時間少左,到呀仔2歲做評估當然唔合格,話呀仔唔識用動詞同助動詞.之後仲教我点樣運用句字,引導佢講多d嘢,可能你呀仔係唔知点運用句字所以先唔講嘢都唔出奇,有人教点都好過自己摸摸下
呢度係沙田智力測驗中心电話
26477411,你可打去查詢下

別墅

我都係咁話....
好似我朋友個仔咁~由佢 2 歲幾時我已經發覺到有問題, 因為佢好大個仔都唔識講野, 學野又唔集中, 個個同佢講野都望天望地, 佢讀幼稚園時老師都叫佢留班喇, 因為佢實在追唔上.
佢亞媽都仲未發覺有問題, 但係...我同其他 d 朋友已發覺唔對路, 我地便叫一個同佢比較好傾 d 嘅同佢講, 因為如果我地咁多人講, 怕佢會尷尬......
到上年, 可能佢老師都叫佢帶個仔去 check 下, 佢終於都有帶佢去 check, 而結果係....佢個仔中咗"自閉症"所列條件 9 成呀~ :-( 而且仲有學習障礙添.....而家佢一個星期都帶個仔去一次語言學習中心度學習.
最近同佢出嚟, 佢都仲未接受到, 佢自己一提到個仔就喊喇....我地都安慰佢, 我同佢講....而家早 d 發覺, 都仲可以診早比佢有一d 特別教學方法佢, 唔洗等到大晒先至學, 可能咁樣先至叫對個小朋友好o架~咁甘啱嗰排做咗"勝在有心人-自閉編"嗰兩集, 我地都引用番嗰兩集 d 野, 比佢個心好過 d .....
而家就只睇佢放唔放得開囉.....

hinhinmummy 寫道:
如果做媽媽的逃避現實, 吾肯去面對, 到時小朋友真係評估為自閉症, 還大鑊

小朋友如果真係有自閉症or發展遲緩的話, 2-6是追得最快的機會, 配合適當的training, 可以進步好多

如果要自欺欺人的話, 無人會幫到個小朋友

有懷疑早評估, 好過係樹問人擔吾擔心

還有, 吾好信一句'男仔講野係遲d既'呢句說話

如果健康院的姑娘都有懷疑, 比著我, 一定會即刻帶仔仔去評估中心做評估, 更加吾會吾覆診, 因為評估完, 無事的, 大家安樂, 萬一評估完, 真係有問題(就算吾是自閉症亦可能係語言遲緩), 加上適當的training, 好快可以追得上

男爵府

岩岩呢幾日開始比佢睇disney美語世界,暫時未知點不過佢
都睇得好興奮肯跟住唱ABC,下個月返果個係一星期兩日的
EQ班,時間短不過佢從來冇返過呢d試下有冇進展先,我都會
同佢去沙田智力測驗中心測下睇下點啦,唔該晒你的資料,唔
係我都唔知有呢d中心同人評估,thank you~

catcatchong 寫道:
野蠻仔
我仔因為早產,所以有定期智能評估,我之前因為比呀仔睇disney,同玩認字card.相對同呀仔講野嘅時間少左,到呀仔2歲做評估當然唔合格,話呀仔唔識用動詞同助動詞.之後仲教我点樣運用句字,引導佢講多d嘢,可能你呀仔係唔知点運用句字所以先唔講嘢都唔出奇,有人教点都好過自己摸摸下
呢度係沙田智力測驗中心电話
26477411,你可打去查詢下

首頁

尾頁

跳至