自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇小朋友今年入學現在都不懂說話?

野蠻仔,
唔好遲呀, 我個仔都係有自閉傾向, 但因為好細已經接受早期訓練, 佢而家都就黎七歲, 進步左好多, 如果有需要接受訓練, 早好過遲, 況且唔一定自閉先要接受訓練, 發展遲緩都可以接受訓練架, 二至六歲係黃金期, 進步得最快, 唔好浪費~

男爵府

野蠻仔
你呀仔有冇同其他小朋友玩,多d帶佢出公園,見多d其他小朋友,對語言發展都好有幫助架

禁止訪問

男爵府

都算選擇性呀,佢係明白大人問咩但佢就唔肯講,多數手指
指,我都係同空氣傾計咁,不過佢經常笑我當我傻婆:tongue:
有時都會學我咀型但就特別玩野咁噴口水同誇大表情玩我,
就係C都唔肯講出聲:-( 趁我訓著佢會偷偷地係床仔講好
多野夾雜太空話,比我見到佢佢就收聲訓返低,唔知佢搞咩.

沙沙 寫道:
野蠻仔,

佢係咪一D都唔肯講定選擇性講呀 我大女兩歲時都係乜都唔講...就算講都唔多明...帶佢去健康院測試...都係話佢學野慢...跟住我咪帶多D佢去公園同D小朋友玩 & 間中比佢返遊戲班...佢開始想講多D野...但都係選擇性咁講...例如人地問佢..妳叫咩名...佢識的...但佢唔講...人地有公仔..佢就開口講公仔靚靚呀....好多時都係人地問既..佢唔答...笑微微咁...走鬼左去..但佢想講野時就一輪咀...現在佢就快三歲了...講既野多左好多....鬧人不知幾惡C同勁呢...但好多時都係選擇性答人. 好多時我都覺得自己同空氣講野架. 但我帶佢見姑娘..佢話呢D係佢性格來的喎(自我中心強)...話佢可能怕羞..有時可能唔識答就唔理咁囉.

我都建議妳帶小朋友去check下...如果佢地真係話妳小朋友有問題既..妳咪再帶佢出去其他私人地方check多次囉.

男爵府

catcatchong 寫道:
野蠻仔
你呀仔有冇同其他小朋友玩,多d帶佢出公園,見多d其他小朋友,對語言發展都好有幫助架

有去公園不過唔多尤其呢排怕左d麻雀,早兩個月
先係公園仆穿頭,所以老公都唔比我一個人帶佢去
公園了,唯有假日先可以比佢有d社交.

首頁

尾頁

跳至