嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女成日無故竭斯底理咁閙情緒, 又喊又叫, 對佢硬又唔得, 軟又唔得, 已經幾年, 又無得醫呢?

禁止訪問

大宅

畀面勳章

你是否應該同佢去check下有沒有過渡活躍?

大宅

平時佢係好正常的, 唔係過度活躍, 只係眼瞓得滯或某些情況時就會失控.....

侯爵府

回覆 soeries 的帖子

咁點解唔係俾佢瞓, 或者防止"某些情況"發生
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

佢敏感, 夜晚瞓唔好... 唔係我唔俾佢瞓....

男爵府

回覆:soeries 的帖子

how old is your baby????

侯爵府

你指敏感是?

類似皮膚過敏, 還是人很敏感, 少少聲都會出去睇?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

另外, 小妹寫了一點點經歷, 看看有沒有幫助

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5044490&extra=page%3D1

家家公主    發表於 12-9-28 08:19

大宅

我個仔都係咁,平時好乖好合作, 某d情況 例如眼訓,肚餓, 岩岩訓醒, 見到我99
就會發癲, 係度喊,但係冇眼淚 渣叫果種, 可以玩足一日,
要帶佢去睇行為治療師,平時鼓勵佢多d表達自己想要既野 不要打/鬧,會更差
HAPPY EVERYDAY

大宅

回覆 pc999 的帖子

邊度有得睇行為治療?

大宅

回覆 pyjess 的帖子

佢有皮膚敏感, 所以瞓唔好, 加上多了個細妹, 應該係引我地注意的行為, 多謝你介紹條link, 對我好有用!

侯爵府

我有濕疹, 同樣睡不安寧, 最近看中醫, 頗見效

但看來最大問題在於怕細妹搶了你和爸爸...小朋友害怕, 自然會行為反常, 加油!

大宅

畀面勳章

回覆:soeries 的帖子

我大囡都係咁,佢眼瞓、累的時候就會發癲,癲到咆哮、失控。不過佢就冇濕疹,完全係情緒問題。佢都係近半年先邊成咁,就係啱啱佢弟弟出世時候開始變,唔知有冇關係?mouth:

侯爵府

回覆 Einet2009 的帖子

幾樣基本需要必須在"有需要"前滿足, 所以不能過度眼瞓, 太肚餓, 否則唔好話人仔, 連養隻狗仔, 都會咬主人, 係唔係?

另外, 有新生嬰兒, 有親人/熟人過身, 搬屋, 轉校, 升學, 轉換照顧者, 父母吵架, 都必須份外注意孩子情緒, 因為小朋友好固執, 好多時係咁就係咁, 怕改變, 或因改變而產生恐懼, 但又不懂說, 便會有反常行為, 惹大人注意, 他們不懂, 那是惹大人的氣

若孩子感到舒服正常有安全感, 是不會"作反"的, 反倒喜歡做些父母喜歡的事, 氹大人開心...畢竟他們很清楚, 我們是他們的父母, 也是"衣食父母"

大宅

畀面勳章

引用:回覆+Einet2009+的帖子 幾樣基本需要必須

原帖由 pyjess 於 12-07-27 發表

幾樣基本需要必須在"有需要"前滿足, 所以不能過度眼瞓, 太肚餓, 否則唔好話人仔, ...
pyjess, 想問你,如果佢發癲發到完全失控,狂吼叫,沒有理性時,家長應該採取乜野策略?試過幾次佢夜晚沖完涼後發狂,好似條大魚被撈上水咁狂掙扎,喊到自己透不過氣來。呢個時候同佢講道理係冇用,用軟功 tum佢玩具引佢又唔得,用重語氣又唔得,打佢更加冇效。要兩個大人合力同佢著衫,㩒住佢。試過影佢發癲樣俾佢睇,佢話唔記得發生過

大宅

Einet2009 發表於 12-7-27 16:23
pyjess, 想問你,如果佢發癲發到完全失控,狂吼叫,沒有理性時,家長應該採取乜野策略?試過幾次佢夜晚沖完 ...
Pyjess,

我都想問點樣可以靜落黎? 因為佢已喊都聲沙啦! 上個月直頭睇耳鼻喉科,不過無用. 因為佢受唔到西藥, 結果都係食中藥, 但又唔可以成日食, 唉....

另外, 我發現我老公陪佢瞓或早返屋企時, 都發生這個情況. 我老公試過用你介紹個招, 要佢道歉後才抱佢或攬佢, 但係唔得, 佢會更失控, 但我試過兩次, 佢又得喎? 點解呢?

大宅

你大女幾歲? 我0個個5歲啦! 幾妹8個月.

侯爵府

兩位媽媽

我介紹O既方法, 不是他吵, 按按扭便會停
而是一整套方法, 全部配合起來的

所以根本重點是定時作息, 防止小朋友因過攰, 過饑等而行為反常, 亦可以排除了因UNCERTAINTIES而產生的恐懼
在我的觀察中, 定時作息, 有助減少我小朋友90%以上反常的機會

所以, 你們要做的, 不是如何"叫定"他們吵, 而是如何防止他們吵

再下來, 是多讚孩子....上面個POST有講

有細佬/妹, 與獨生孩子, 唯一的不同時, 如何在作息時間中, 加入兩個小朋友的亙動時間(例如叫哥哥幫手做少少野照顧BB, 然後唔理做得好唔好, 都大讚), 和分配各自的一對一時間

至於點解媽媽做, 小朋友就停, 爸爸做, 小朋友就吵?
兩個原因, 一. 爸爸無徹底執行 (爸爸心軟/太攰, 唔想同小朋友角力?) 小朋友喊兩喊, 爸爸就投降, 孩子睇出呢點, 會扭得仲勁; 二. 爸爸覺得呢套方法, 同自己一向相信O既唔同, 執行時有D忌住忍住

記住, 小朋友其實係讀心高手, 佢地並非壞心眼, 但人的天性, 是會試人底線的

記得有一次, 我獨自帶我的孩子去見舊同學, 我個仔扭足我個幾鐘, 點解? 新地點, 新人, 我小朋友試我會唔會投鼠忌器, 曳下會唔會真係罰佢; 爸爸一到, 佢就變返乖

大宅

回覆 pyjess 的帖子

都係. 好似買禮物, 我和女有個蓄貼紙計劃, 夠數目就有禮物, 但我老公會無端端買俾個女, 仲要係大大份0個隻.... 有時同佢講完, 佢話下次會留意, 但好幾次無同我商量, 自行送左.....唉.

另外, 講到防止佢太攰, 有時無可避免, 好似畢業典禮, 佢地朝早採排, 下午正式表演, 到回家興奮過, 叫佢休息瞓下都瞓唔到, 結果連續兩晚就不停喊, 又話咁唔得, 0個樣唔得...唉.....

首頁

尾頁

跳至