嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 老人家湊BB太過保護??

我就剛剛相反,你哋吾鍾意 99做的事我就全部做晒,反而我媽媽/99成日叫我吾好同bb著咁多衫啦熱死佢 la,又話吾好壁bb食晒d奶肚餓就會食晒,多d帶bb出街吾係話天氣吾好就話有菌,比bb行多d啦吾好成日怕會跌嫁親佢,你哋話係吾係我有問題... :-( :-(

大宅

我個奶奶咪又係咁,我地一齊住都好有壓力架,佢一聽到囡囡喊就走入我地間房問呢問lu.又係個囡已經成身汗,都仲要話佢凍要加衫.不過,我一於小理,佢有佢講,我有我唔聽.
仲有我奶奶話由囡囡3個月大開始,每馮初一,十五要比囡囡食保嬰丹,又話要餵肥仔水,因為我個女唔肯飲水,佢又話要開始比葡萄糖水阿女飲,但通通比我否決哂,佢好唔開心架,但我又唔理.
又有一次,阿女喪喊左半粒鐘有多,好艱苦先暗瞓左個女,奶奶居然走埋黎叫阿女起身問佢仲乜扭計,阿女當然冇答,不過就再度喪喊囉,我即時怒啤佢呀,自此之後,佢冇同我講過一句野.

複式洋房

其實人人都錫BB, 只係方法唔同. 唔好怪自己. 如果妳想既話, 可以試下其他Mami 既方法, 試下會唔會有更好既效果(例如抵抗力好左).

dorothymui 寫道:
我就剛剛相反,你哋吾鍾意 99做的事我就全部做晒,反而我媽媽/99成日叫我吾好同bb著咁多衫啦熱死佢 la,又話吾好壁bb食晒d奶肚餓就會食晒,多d帶bb出街吾係話天氣吾好就話有菌,比bb行多d啦吾好成日怕會跌嫁親佢,你哋話係吾係我有問題... :-( :-(

複式洋房

其實我都幾好彩, 奶奶幾up-to-date, 跟我地上堂學幫BB沖涼...

只係有時D舊觀念改唔到. 我都試過因保嬰丹甚至煲金介指事件同佢吵過, 不過而家無野lo.

雖然佢唔識上網, 但係我成日講BK Mami D意見比佢聽, 佢都同我一齊學到野ga. [前日講呢個case比佢聽, 佢話, 著甘多? 我就唔會甘做la. 幾有用! 潛移默化.]

一齊住係唔容易, 傾多D偈有幫助ga.

大宅

我唔係同99住都有咁ge問題la, 我為咗唔想bb好似我咁偏食, 所以我乜都會比佢試吓, 但我煮親乜, 佢都話lee樣濕果樣濕. 佢話所有瓜都係濕, 三文魚又話無營養wor! 真係比佢吹脹!! 因為佢話歌仔都有得唱啦"番瓜番瓜濕"! 同埋講真, 佢係鄉下, 邊有三文魚食吖, 係咪都話濕. 只係食菜心&芥蘭先最正氣wor! 不過好在老公都support我, 樣樣試吓無所謂, 只要唔係過份就ok.

莫講話十幾度, 好似琴日廿幾度, 佢都話呀囡凍, 要著多件厚衫(even佢背脊出晒汗, 佢都話呀囡凍).

男爵府

同我屋企個一寶一樣o拉,
我同阿b女都有鼻敏感,
一有依郁就會喪打吃次+鼻水鼻塞,
婆婆就以為bb凍,著衫著衫再著衫,
講o吾聽,鬧o吾理,
我都好煩,阿b成日因而熱到病 :-(

子爵府

我隻似十足我~好怕熱!平時我只會同佢著件普通底衫+褲仔or1件薄長袍,如果涼D就加多件夾棉背心!但99成日都話BB:手涷呀!成日唔俾衫佢著,想涷病佢咩...之類嘅說話!又好似BB仲細(未足3M),成日都打C益,又話我唔俾水佢飲,又話唔識揍;講真BB係我生,我絕對唔會對佢唔好,佢病我一定唔好受(touchwood除肚風&奶癬,bb未病過),而且我bb食全人奶,根本就唔洗飲水!佢&佢身邊嘅親友(除咗我)冇人試過餵人奶,根本就唔知餵人奶係咩一回事,只係成日都話bb點點點.......!好煩 :evil:
莎莎莉莉 寫道:
有時真係唔明d老人家, 湊bb總係要保護十足...

1.係咁要佢著衫. 夜晚俾少件衫bb著, 就話佢冷親. 好似尋晚我俾bb著一件棉底衫+一件羊毛底+一件棉夾拿衣, 外蓋一張薄袍+一張厚氈打雙層. 點知俾奶奶話bb今朝個鼻si si 聲, 係冷親....又的阿b著左件夾棉背心. 有日十幾度, 要bb又係著成四件衫, 又羊毛底, 又厚少少既外衣, 又夾棉背心....有時仲要加多張包被.

2. 洗面係都要用暖水, 我成日話, 用凍滾水就可以, 唔係塊面好易敏感.

子爵府

!!!!!我bb摟計,只要我or hubby同佢講野or抱就會無事,但摟大計都要我出動,可能係我揍la,而且我知佢學野快,平時唔洗做家務就會train佢同佢講好多野,2mths左右,望住佢~就主動ar ku ku講野,bb又老積又鍾意笑,所以全部親友都好鍾意佢.........但99竟响人面前歸功於我hubby又成日話bb"只會"聽到我hubby把聲就唔摟計,"只有"我hubby抱,bb就唔會點點點,而且日日有意無意都話bb個樣全部似我hubby,咩都唔似我除唔靚果d.......但講真我hubby除每同bb玩吓俾我可以做家務,放假幫手咩bb出街之外,佢連片都未換過!
問心,咩都歸功於我hubby,真係有d唔happy,我99掙未講我hubby生個b出黎好辛苦!! :tongue:
該用戶已被刪除

別墅

中哂,一模一樣,係咪 d 99 個個都係咁架!

早幾日廿幾度(屋企温度計24.9度),我同BB着咗底衫+衫仔+衭仔+薄背心外套(因知99會嚟,所以着定費事比佢話少衫!),點知佢嚟到抱一陣就揭起d衫係到check,睇完就同BB講:『BB之中,你都算最少衫的一個喇』。根住就話要着返羊毛底衫 ,我唔郁,佢竟然同印印講,叫工人同佢着,第二日,BB出哂汗癬,成背脊都係,肉赤死我,但係又唔可以頂撞99,好慘,BB更受罪 :-( :-(

男爵府

係呀,我99都係咁,雖然我5月至生,但我見到叔仔個女就係咁啦,所以每次見到佢個女我都會check吓着咗幾多件衫,再續樣講比我叔仔老婆聽(實質係比99聽),所以佢知到我係唔會聽佢講,我忠指係:只要對bb好,我會堅持到底,因為呢個係做呀媽責任!!!
仲有d離晒譜,唉......叔仔個大女係飲人奶,因為個呀媽唔夠奶,咁係咪應該加埋奶粉比bb飲呀?99死都唔比飲奶粉,比粘米粉(正糕果d呢)煮成糊咁比bb食,話要有米氣至得喎,bb果時先得2個星期大咋 ,每次食都:-(到飛起 ,咩年代呀,叔仔又唔識又廢事頂撞99,叫個老婆唔好出聲,依家個女3歲8個月又瘦又細粒!!!
到個2女出世就飲奶粉,4個月大時,我老爺走黎同我講話呢個無食粘米粉糊會唔好喎,比我話佢:第1個食唔c,第2個又想黎過呀
99同老爺係極之唔happy,但就無出聲!!!2女依家2歲2個月同個家姐差唔多高,但就肥好多,所以我99都知衰啦

首頁

尾頁

跳至