嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

老人家湊BB太過保護??

有時真係唔明d老人家, 湊bb總係要保護十足...

1.係咁要佢著衫. 夜晚俾少件衫bb著, 就話佢冷親. 好似尋晚我俾bb著一件棉底衫+一件羊毛底+一件棉夾拿衣, 外蓋一張薄袍+一張厚氈打雙層. 點知俾奶奶話bb今朝個鼻si si 聲, 係冷親....又的阿b著左件夾棉背心. 有日十幾度, 要bb又係著成四件衫, 又羊毛底, 又厚少少既外衣, 又夾棉背心....有時仲要加多張包被.

2. 洗面係都要用暖水, 我成日話, 用凍滾水就可以, 唔係塊面好易敏感.

子爵府

Re: 老人家湊BB太過保護??

我都有好多朋友俾老人家湊的BB是這樣的,不奇不奇.但要知道佢對住妳bb時間長,操控權不在妳,同佢撐會傷和氣,請小心小心!

別墅

我屋企都有個,我好明白您心情,99係咪同您住架!
我bb一咸,我就好忙,因為99會講呢樣講果樣,一時就話bb係咪肚餓,一陣又話bb扭換片,一陣又話bb扭沖涼,一陣又敢,一陣又敢,好煩好煩!

伯爵府

好媽媽勳章

係呀, 我同佢同住架!
其實我地既關係一向唔錯既. 不過有時真係覺得好煩啫
同埋我唔想佢搞到我個仔好似佢個仔咁囉---又怕凍, 又食呢樣敏感, 果樣敏感, 我覺得係因為太過保護之過囉.

仲有佢有好多禁忌架, 有時真係啼笑皆非!
首先當然係唔可以係bb面前話bb好啦, 大隻啦, 靚啦, 食得啦......下刪幾百個詞語...
跟住又話唔好俾bb照鏡啦
又話唔好係bb面前跪啦
...

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我99也是這樣,bb熱到流晒汗都要他穿幾件衫,怕冷親。仲有成日怕跌倒,撞倒,唔比佢周圍去,唉!細路仔咩都要比試下嘛,跌倒咪企番起身law,99就話我地唔多理個仔。仲有99成日強迫他要食晒d奶,驚佢唔飽,佢唔食咪由得佢,個飽生係佢到,佢先知飽唔飽的嘛。所以我都無99辦法,多說又話我地識咩,句句頂住晒。

複式洋房

我99也是這樣,bb熱到流晒汗都要他穿幾件衫,怕冷親。仲有成日怕跌倒,撞倒,唔比佢周圍去,唉!細路仔咩都要比試下嘛,跌倒咪企番起身law,99就話我地唔多理個仔。仲有99成日強迫他要食晒d奶,驚佢唔飽,佢唔食咪由得佢,個飽生係佢到,佢先知飽唔飽的嘛。所以我都無99辦法,多說又話我地識咩,句句頂住晒。

大宅

我個bb都係99幫我照顧,不過我就比大家mami好彩啦,我99唔會比我bb呢樣唔好做個樣唔好做囉,佢什麼都比佢做,就算食野佢都唔同bb介架, 因為佢話樣樣都唔比佢食,咁第二時出街食出面既野咪會好容易有敏感囉. 所以而家我個小皇帝樣樣野都會食架,如果你唔比佢食佢就會 ,佢一d問題都冇之餘,重好活躍架. :mrgreen:

大宅

真係家家有本難念啲經! :-( :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

我99都係令人 著到隻糉都係唔夠 阿囡喊下都唔可以 BB 時,我抱慢DD都唔得!!
反而,我阿媽就而成日叫我唔好太就個囡,又話小朋友唔縱得!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我個仔都係比奶奶同我阿媽加工人一人睇2日,我地一早就表明要跟我地的方法......佢地都ok.但有時係會保護BB多D,我地都會有技巧地表明立場,雖然佢地會有D唔開心,但為左啊仔好,有少少conflict都冇辦法。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

唔好話99, 我媽都係咁, 記得頭3個月佢黎幫手, 夜晚我訓左佢就用條大毛巾封住bb條頸, 話唔好冷親氣管喎(7月天時), 幾日後去健康院, 我問姑娘點解bb成頭一粒粒, 佢話熱痱黎架著少d衫啦. bb一喊就話佢肚餓(雖然係人奶但岩岩食左15分鐘喳), 查實佢係度我仲神經緊張, 所以我諗第時一定唔會幫手湊孫, 嘿.

大宅

咁你地D奶奶會話要比D BB飲D乜乜物物 ?

複式洋房

Ha? 好似好多wo. 我BB(15個月)著一件棉底衫+一件睡衣, 外蓋一張毛巾.
前兩晚老爺半夜起身見BB踢被, 又打橫睡, 就幫佢換蓋一張薄袍, BB熱, 喊左好耐, 搞到成家人無覺好訓. 我地就再次解釋. BB怕熱ga. 再者蓋太多抵抗力會差D ga. 希望佢地明白.
慢慢溝通la, 同埋要兩公婆一致.
為左BB好, 有些原則必須堅持, 尤其係教育問題. 將來佢地會明既 (就算唔理解都無辦法, 擇善固執ma).
加油!

大宅

我99又係咁,尤其係食野方面和衣著方面。

明明見到佢成身汗,都仲話著唔夠

小朋友已經傷風感冒,醫生都話要食清d,佢仍然要日日煮瘦肉燙俾佢飲
該用戶已被刪除

大宅

happybaby&mom 寫道:
最慘係bb著慣左多衫, 只要凍少少都要包'種'咁....

還很容易流汗,成年底衫濕晒,跟住就傷風。
同佢讀有唔明,只係話:「都話著唔夠衫…有凍親啦」 :-( :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至