嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

斜視

有無媽咪的小孩(3歲)有斜視現象, 可否介紹治療地點.

大宅

Re: 斜視

Hi karechung :

我女兒2歲3個月大 , 1歲時我地叫健康院寫紙比我睇專科
(外斜視),到上個月覆診, 醫生話一定要做手術 , 但排期要
成年 , 我好担心 , 覺得自已好唔啱 , 生到佢噤樣 .
:-( :-(

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

去健康院做智能測驗時,順便見醫生,如醫生認為真是斜視,會再轉介去眼科

禁止訪問

洋房

Hi Karechung & 貓貓媽媽

我仔仔今年五歲都需做此手術,但現正考慮政府定私家.
(其實政府都無安排仔仔幾時可做,只時keep住做checking)

在BK有二位好好人的媽咪都分別在政府同私家做過,我覺得各有好處(好似生仔在政府同私家都各有好處).

大宅

斜視有分內斜視(即豆雞)同埋外斜視。
我所知外斜視可以做手術糾正,
最多有兩次機會,睇下好唔好彩,
如果做一次,對眼珠的角度做得好就無問題,
唔駛做第二次,如果做得唔好..
就要做第二次。

子爵府

醒目開學勳章

我呀陽光妹剛剛check o左屬假斜視($140一次檢查,半年後覆診),係政府資助機構如下,請自行比較:

香港盲人輔導會
普通科及低視能中心

1>元朗安寧路155~175地下
(家計會旁)

2>屯門青福里8號地下低層

3>深水po總部眼科中心
南昌街248號大樓東翼地下至三樓

係眼科醫生做檢查的,唔使轉介信,直接去1、2 預約就得,3就唔知,請打去問。

民房

4個月度我懷疑bb有斜視,,但在健康院,,醫生check完話冇問題,,,但依家成9個月,,我都覺得有小小斜視,,睇來都係要去睇下先得
該用戶已被刪除

民房

你唔好咁, 我細老個仔都有外斜視, 現在六歲才做手術, 一晚也不用留醫, 除了眼部仍有小小紅外, 也看不出. 最緊要看多2-3個專科, 多了解才是, 要加油

大宅

我個女大約6個月到被我哋發現有斜視, 之後我就去咗排街症, 叫醫生寫張比我帶個女去眼科醫院睇. 阿女依家3歲, 一路都有睇住唔使做手術.

大宅

conniechun

可否pm我或詳細d講下呀? 謝謝 :lol: :lol:

首頁

尾頁

跳至