印花","徵","Aeon","chanel",); ?>

意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 5|主題: 27095

BB可唔可以吃新鲜西莓?

男爵府

國民生產總值:5517

BB可唔可以吃新鲜西莓?

我BB7個月大, 有好幾日冇ng ng, 除咗比佢飲西莓汁(因為佢飲西莓汁都冇乜效), 請問可唔可以比佢吃新鲜西莓蓉呢?

請指教

男爵府

Re: BB可唔可以吃新鲜西莓?

有冇媽咪可指教, thanks.

cindytam 寫道:
我BB7個月大, 有好幾日冇ng ng, 除咗比佢飲西莓汁(因為佢飲西莓汁都冇乜效), 請問可唔可以比佢吃新鲜西莓蓉呢?

請指教

珍珠宮

國民生產總值:39346

會唔會太高纖??
bb食粥未呀,不如加多d菜落粥到啦,甚至來個淨菜粥都好!!
仲有比多d水佢飲!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

BB現在已经每日吃1餐粥仔,初初都係淨菜粥, 但都幾日先呵1次ngng, 仲呵到喊, 我每日都比半個生果(Apple or Banana) 同半支果汁(加水開稀) 比BB吃/飲, 但佢都仍然呵得好辛苦, 怎辨? 除咗apple & banana, 仲可以比d咩水果呀b吃?

webjen 寫道:
會唔會太高纖??
bb食粥未呀,不如加多d菜落粥到啦,甚至來個淨菜粥都好!!
仲有比多d水佢飲!!

珍珠宮

國民生產總值:39346

cindytam
萍果多鐵質反而令bb無得痾架!!
不如試下比啤梨,水晶梨之類佢食啦!!
我囡無得痾,我會比火龍果,提子,橙佢食,不過,你bb仲細,唔好食呢d住啦,1 歲先啦!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

國民生產總值:12285

2019新春慶豚圓

cindytam
我個囡剛轉奶粉加上佢又食好多粥, 痾d勁硬勁大既屎, 次次都痾到又cry又跳, 我當然即刻轉奶粉, 好少少但都係硬, 如果你個b唔關奶粉事, 就唔好比apple或apple juice佢飲住, 如果真係想比apple juice你試比bb既蘋果西梅汁, 生果方面比橙汁, 雪梨汁(凡汁都要溝水), 木瓜, 蕉, 粥方面可以煲下 鮮百合粥, 甜薯粥都好容易去便便, 如氣管無問題食乳酪重掂, 最衰就係我個囡氣管唔好, 重有水都好緊要, 我幾乎不停比 (但我個衰豬最唔鍾意飲水), 重之我都係咁做, touchwood我個囡d便便改善中.

男爵府

國民生產總值:5132

cindytam,
係呀, 加多d菜向粥度, 同埋水果食木瓜好掂架.

fatping,
你個囡又唔多飲水架, 同我個囡一樣喎, 咁你有咩辦法叫佢飲呀?
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

男爵府

fatping
我BB都係唔鍾意飲水, 我會輪住給蘋果西梅汁/蘋果汁/蘋果提子汁/梨汁我BB飲, 但木瓜及番薯就未比過, 請問甜薯粥可以怎樣煮呢?
另外, 我BB有濕疹, 所以暫時都不能吃牛奶制品, 而且比新的食物BB吃時, 都要選一些冇咁易引起皮膚敏感的食物! :-(

fatping 寫道:
cindytam
我個囡剛轉奶粉加上佢又食好多粥, 痾d勁硬勁大既屎, 次次都痾到又cry又跳, 我當然即刻轉奶粉, 好少少但都係硬, 如果你個b唔關奶粉事, 就唔好比apple或apple juice佢飲住, 如果真係想比apple juice你試比bb既蘋果西梅汁, 生果方面比橙汁, 雪梨汁(凡汁都要溝水), 木瓜, 蕉, 粥方面可以煲下 鮮百合粥, 甜薯粥都好容易去便便, 如氣管無問題食乳酪重掂, 最衰就係我個囡氣管唔好, 重有水都好緊要, 我幾乎不停比 (但我個衰豬最唔鍾意飲水), 重之我都係咁做, touchwood我個囡d便便改善中.

複式洋房

國民生產總值:377

"便秘寶寶也可吃蘋果。將蘋果和胡蘿蔔放入水中同煮,熟後與水同服,寶寶的大便會重新變得柔軟、通暢。"

子爵府

國民生產總值:12285

2019新春慶豚圓

ck1656
不停比d新奇玩具佢玩, 佢每次都肯同你"絕"十幾口, 或用匙喂佢, 總之不停比, 每日都可以飲到10安士清水, 此終清水係最好, 但呢10安士水真係喂得好辛苦.

cindytam
我囡都有濕疹, 但身體及手腳巳經完全好返晒(touchwood), 現只得面有時間中出, 水真係好重要, 特別係有濕疹既bb, 甜薯粥我自己就切大粒同d粥一齊煲, 覺得soft時就羅起用匙整溶佢, 再放落d粥度煲, 加少少肉或唔加都得, 但就千期唔好買紫心蕃薯因好難消化.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.