婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完BB後,,身體好差,經常,,,,,

各位媽咪,有沒人生完BB後,好似我身體甘差的
我生完BB後,,因為家婆唔識野,所以我沒有吃過咩野補野,
出院的那一天都差唔多暈倒啦
日後身體就好差,,經常手震,出冷汗,
講野好似跑左長跑甘不斷喘氣,好似吸唔夠養甘,
心經常跳得好快,
有時會暈暈地,,
唉,,我都唔知點補好,,所以一直都沒理到,,
以為日後慢慢會好,,但都年幾啦,,情況還是這樣
該用戶已被刪除

Re: 生完BB後,,身體好差,經常,,,,,

男爵府

lakshith&kaisra / evaetee,

你們好, 我本身都係一個mama, 有2個boys(將來都係人地既99)! 我大仔出世時都有99幫我坐月, 但係都冇幫我做呢樣, 做果樣啦!!! 可能我後生, 所以recover好快, 到生細仔時, 都冇99幫我啦!!! 咁點呢??? 咪食自己囉!!! 千奇唔好依賴任何人幫你做任何野, 個身體係自己而唔係99既! 到時有什麼頭暈身興係自己既, 冇人會可憐你架!!! 你地有99已經好好啦!!!

希望你地唔好再批評99! 個身體係自己既, 為什麼要依賴99幫你做呢樣, 做果樣呢??? 難道生仔其實係為左99而生的嗎??? 定係想批評99仍在跟你們爭老公???

想補身好easy.... 均衡飲食, 作息定時! 每月M後飲八珍茶啦!!! 如果比得到$$$就食白鳳pills!
wallacemama
該用戶已被刪除

別墅

wallacemama,
你講得岩,任何人都靠唔住,經過這件事才知道,
以為屋企有個老人家,自己唔識唔緊要,
有個老人家靠下,點不知到自己真正需要幫手的時候,
卻靠唔住咩,

我地都經一事,長一智

別墅

lakshith&kaisra ,
我地一齊努力補返好個身體
過兩日又煲咩野湯水,,
我又來飲番兩淡先,,
該用戶已被刪除

大宅

我生完個仔,我99比左500大元我買補品,500大元買補品.....,年多前一隻雞都百幾蚊啦,哈哈哈哈,之後就嘜都無幫過我lu,不過我同自己講,你睇吓人地大陸d人,穿州過省洗嘜人幫,往我地讀咁多書,lee樣怕,果様辛苦,其實我地已很幸福

子爵府

你地成日見暈會吾會係吾夠血?平時沖多d紅棗水飲,得閒就煲番多d湯水比自己,要自己錫自己呀...

洋房

我生完bb都差唔多廿個月,我身體都好似你哋咁差,不過我在坐月期間,我奶奶就煲好多野俾我食,所以在嗰時面色好好及精神。但係過咗呢段時間後,身體狀況開始差、又易頭痛、感冒、M嚟得又唔好,時多時小;我睇過醫生就話我分泌失調,但又唔需要食藥住。咁我咪去睇中醫調理身體,中醫話我血氣唔好、身體好差,我問中醫在坐月期間食補品 mug 唔係補好以後既身體架咩? 中醫話只係補生完bb後嗰兩個月乍! 咁我就斷斷續續食咗三個月藥粉 (一星期食三、四次),但係都無 mug 進展,我驚佢 dum 症,所以無再睇。各位媽咪有無好既中醫 (最好在鰂魚涌、旺角、荃灣或葵涌) 介紹呢?

複式洋房

聽到妳哋咁講,我都喺買定個保險(搵個陪月幫手)唔好只意兩個老人家咯,到時我費事傷身又傷心呀(一吓唔該踏錯奶奶條尾,唔知老公到時會點對我呀)

別墅

蕭瑤 寫道:
聽到妳哋咁講,我都喺買定個保險(搵個陪月幫手)唔好只意兩個老人家咯,到時我費事傷身又傷心呀(一吓唔該踏錯奶奶條尾,唔知老公到時會點對我呀)

醒目女,,果然學到野,,如果果時我知道是靠唔住的話,,我都會學醒目D,,生仔已經辛苦啦,,真的唔好再讓自己身體再受苦,補好D,,對自己好D,,人都靚D,,做野有力D,,吵時大聲D,,走佬都走得快D,,,

別墅

小菲比 寫道:
你地成日見暈會吾會係吾夠血?平時沖多d紅棗水飲,得閒就煲番多d湯水比自己,要自己錫自己呀...

經一事,,長一智,,我現在學得好叻,自己身體自己打理,

準備生BB媽咪,,唔好以為家有一寶就指以她,
萬一她一句唔該飛起你,,自己真的走補(寶)

洋房

我生完bb(1年前)身體都差咗好多.(奶奶話可能當時我沒有食薑醋,因我真的不喜歡食) 請問知唔知道點樣可以補番?? 中醫可以"條"理到嗎? 有沒有中醫好介紹(旺角,馬安山區,尖沙咀區)??
我聽說有人因為想補番,就生多一個bb, 當初月時再食多d補野,補番個身體, 有沒有聽過 ?-( ?-(

洋房

可以食靈芝胎盤素,是膠囊丸,簡單方便又吾算貴(起碼平過成日睇醫生同煲野飲) 十分有效

洋房

connie31,

pm to you already. sorry for late reply

首頁

尾頁

跳至