在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請給我一些意見吧

我於很早之前便在考慮, 當我小朋友升小學時, 便做一名全職媽媽, 全力輔導女兒, 雖然我學歷不算高, 但我希望能培養她有個良好的學習態度.
但最近又有些動搖了, 因為我有一位信得過的親人, 願意幫我照顧女兒(現在由工人照顧), 如果這樣的話, 我繼續上班, 每月可多出8-9k, 否則, 雖不至經濟太緊, 但每月要好節省才會有錢儲, 而且我知道將來再找工作的話, 肯定人工不如現在. 但我又真係好想自己照顧女兒.

如果係你地, 會點決擇呢?

複式洋房

Re: 請給我一些意見吧

我就會視乎份工辛唔辛苦, 做得開唔開心, 又可嘗試接手個人是否會教小朋友工課, 因為由K3上小一是一個轉變,工課會忙D,如果OK味可以再做多2-3年,如果唔OK味再遲職都未遲

大宅

如果放工後不用家務,份工唔辛苦,有時間照顧個女,其實上班都不錯,因為小學返全日, 放學要做功課,小學生其實都好忙.最緊要你唔怕辛苦,可以同個女維繫感情,有無想過搵partime,不是更好嗎?

別墅

你同我的case都好似喎, 我原本打算下個月便遞辭職信了, 但突然又有人同我講, 叫我再考慮清楚d. 搞到我又心大心細tim. :cry:

複式洋房

多謝大家的回應.

我有考慮過做part-time, 但聽講不用易搵, 就算我搵到part-time做, 都會少左5/6k 收入. 而每日真正對住女兒的時間, 亦只不過比平時多2-3小時,(因為小學全日制) 就因為想起這些原因, 所以才又再考慮值唔值了.

大宅

咁你要有心理準備好辛苦,返工,家務,同個女相處時間.
如果老公肯幫手,加上個女生 就會好好多.
不如立即搵工,用幾個月時間睇下自己可否應付,大不了辭職做番全職媽媽.

大宅

o甘要睇下你覺得錢緊要d定同小朋友相處緊要d, 你小朋友已上小學, 仲要過多倆三年至考慮唔做, 我o念到時比你教至奇.

我小朋友現在k3下學期, 12月我已經無做野湊佢, 呢倆個月, 我覺得個仔進步o左好多, 仲要自律o左好多. 佢周圍同人講永永遠遠媽咪湊佢 好似昨天o甘, 亞仔病o左, 一接佢放學可以專心照顧佢, 下午訓醒已經好番好多, 比著以前奶奶湊根本都唔可以指示人地要點照顧仔仔.

自己湊好唔同. 錢係搵唔晒嫁, 我都要供樓要比錢父母, 每個月清, 但我覺得, 到老o左有錢o甘又點, 個仔已經大個有自己朋友, 到時睬你都奇. 反而而家慳d, 湊大個仔唔駛我跟, 到時又供完樓, 出番來做番個5,6千蚊receiption or 7,8千既clerk un un 腳, 老公接放工不知幾正.

對我來說錢唔重要得過仔, 最緊要你老公認唔認同.

複式洋房

Hi Kristy555 & 焱焱,

我個女同你囝囝一樣, 9月升小學, 所以我才一早plan好等佢升小一便唔做野, 可能這都算係人生的大事掛, 所以要慎重考慮, 因現在搵野做唔同以前了.
不過, 我昨日想左成晚, 都係決定唔做野lu, 照我原計劃進行.
免得我將來後悔.
睇完Kristy555 你的經驗, 另我更加覺得應該要辭職了.
其實我已經算好好啦, 因為我可以去阿媽度食飯, 做小好多家務ge lar.

Kristy555, 你係唔係得一個仔? 我得係一粒女咋.
:lol:
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至