家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

租屋按揭問題

本人於月尾會將單位租出,適逢銀行减息戰開始,故往銀行查詢轉按問題,初步得到批核為P-2.75,(但無申報會將單位租出)。据知律師行會往填土廳查核單位有否問题或租约,但在按揭審批期間是否須補加租約查閱,据業內人仕稱須於租約補加一條款........就是1)借款人如末能還款予銀行,若按揭單位被银行收回,租客必須遷離單位不得議意。
上述問題是否存在,請给予意見

公爵府

好媽媽勳章

Re: 租屋按揭問題

我聽過下, 實際有冇人用過就真係唔知 :wink:

不過當冇錢供樓而比銀行收樓, 即代表業主巳經冇錢, 再下一步可能係要申請破產 (可能性)

銀行要收樓, 租客就一定要搬走, 如果個租客要告業主毀約, 業主最後都會冇錢陪比租客

所以我覺得寫唔窯呢句野個分別都唔大

以上個人意見 :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

問題係唔加呢句嘢,可能會影響借貸批核,同埋唔會比咁好嘅-2.75比我 :-( :-( 因為依家渣打比p-2.4我咋,而我又啱啱過咗罰息期,所以咪唸住轉按。

複式洋房

通常向銀行按樓,一般都話自住,你會唔會話比銀行聽,你層樓係收租嘅。

複式洋房

同埋律師樓係咪真係去填土廳check嘢架???
有無業主有同類個案,請指教

公爵府

好媽媽勳章

babyfat182000 寫道:
通常向銀行按樓,一般都話自住,你會唔會話比銀行聽,你層樓係收租嘅。

10個我唸有8個唔會講, 因為如果係申報係出租, 銀行一定唔會比咁好既rate你

公爵府

好媽媽勳章

babyfat182000 寫道:
同埋律師樓係咪真係去填土廳check嘢架???
有無業主有同類個案,請指教

你依家都係驚銀行去田土廳check你間屋係唔係出租左之ma, 如果你轉按律師樓係多數會去田土廳check的

大宅

打厘印係去稅局做,唔係田土廳,所以田土廳係無紀錄嫁,而大多銀行都係隻眼開隻眼閉,總之業主準時供款就得,唔會主動查你層樓係自住定出租。

個時有朋友又係轉按,佢個層樓仲要係一路都出租嫁,銀行咪又係無理,照當佢係自住咁樣按揭利率。

公爵府

好媽媽勳章

總之冇事就冇事, 有事就大件事起喇 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至