跳至

首頁

尾頁

大宅

我的發燒餵人奶經歷

能餵全人奶是我一直在堅持的。但上星期病﹐燒了幾天﹐發現奶量少了﹐慘﹗

上星期三﹐左邊胸一直塞奶腺﹐很痛。中午吃完飯後﹐朋友到訪﹐慢慢開始感覺發冷﹐全身痛﹐心想『唔好病呀﹗』把朋友趕走﹐再探熱﹐哇﹐103℉﹗ 好不容易捱到看醫生﹐個老醫生十足『逃學威龍』個化學老師亞曾sir﹐問完又問﹐有否肚痛﹖肚痾﹖ ?-( ?-( 我只是很堅定跟他說『冇﹗但係我好想繼續餵人奶﹐唔該﹗』 他 EE or or﹐說我應該是感冒﹐ 叫我問我個婦科醫生餵人奶問題﹐只開了Paracetamol﹐收我$220。 打電話給婦科醫生﹐又問我醫生講咩。 唉﹐我都怕傳染BB﹐唯有每4小時泵走D奶﹐自己食藥﹐ 再給奶粉BB食﹐ 好心痛 :-( :-( :-(
星期四﹐上午無燒﹐下午又有燒﹐塞奶腺再加感冒痛﹐仲要看著BB食奶唔關我事... 只有不停熱敷加按摩加泵奶/人手squeeze塞了的奶腺。

星期五﹐燒退了﹐看書(What to expect the first year)發現其實感冒不會影響人奶的﹐反而因有抗體﹐對BB更好﹗ 之前倒掉D奶﹐好浪費﹗﹗ 所以就馬上帶口罩埋身餵奶了。可惜因之前兩天沒埋身餵﹐人又累﹐所以奶量少了﹐要補奶粉。

Breastfeeding organization 的人後來回我留的message, 也說發燒吃藥大多數是可以餵人奶 (Paracetamol 很safe) ﹐因抗體會保護BB。 真係要贊母乳育嬰協會D義工﹐很constructive﹐可惜她們回電話比較慢。

各位姊妹﹐保重身體﹐照顧BB﹗

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

男爵府

Re: 我的發燒餵人奶經歷

男爵府

努力加油呀...

你發冷發熱也可能是你塞乳線/發炎的關係。不過你而家冇事就好了。

大家一齊努力啦

該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至