意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 1|主題: 77870

寶寶眼仔水汪汪, 仲不自覺咁流眼水...求救

複式洋房

國民生產總值:174

寶寶眼仔水汪汪, 仲不自覺咁流眼水...求救

各位媽媽 :

我囡囡-17個月大, 右眼(只係右眼)成日眼濕濕, 仲會無那那流滴眼淚出0黎(唔係喊), 唔知係咪淚管有事? 聽講有d 寶寶要做手術先醫到, 好擔心. 請各位指教.

:-(

大宅

國民生產總值:3216

Re: 寶寶眼仔水汪汪, 仲不自覺咁流眼水...求救

WKW,

你囡囡之前有無試過係咁?淚管閉塞應該好早發覺,我囡囡初生時已經係,早上會有眼膠,平日係”king”左眼水係眼,淚水無色,一般98%會自己通, 但我個囡無咁好彩,所以做左手術.
流眼水有好多原因,唔好估估下,建議問清楚醫生bb的情況,. 希望你囡囡快d好返.

THB

複式洋房

THB:

多謝您祝福.

無喎, 都係最近先發現囡囡隻眼仔成日眼濕濕, 間中滴出眼淚,但係就冇你所形容既"早上會有眼膠".

請問您囡囡係幾多個月發現及幾多個月做手術? 點定斷要做手術? 搵邊個醫生做? 做完係咪即時收淚水?

大宅

國民生產總值:2089

THB,
我囡囡的情況和你囡囡一樣, 她出世時已發現這問題, 生話最好觀察至一歲才決定是否做手術. 一歲時去健康院醫生轉介去瑪麗眼科, 不過排期排到四月, 到時檢查完才知是否要做手術. 你囡囡當時情況是怎樣, 可否詳述, 現在你囡囡ok嗎? 希望你能與我分享, 謝謝!

如你不方便在此傾, 請pm我, thanks a lot!

THB 寫道:
WKW,

你囡囡之前有無試過係咁?淚管閉塞應該好早發覺,我囡囡初生時已經係,早上會有眼膠,平日係”king”左眼水係眼,淚水無色,一般98%會自己通, 但我個囡無咁好彩,所以做左手術.
流眼水有好多原因,唔好估估下,建議問清楚醫生bb的情況,. 希望你囡囡快d好返.

THB

複式洋房

國民生產總值:289

HI wkw

我個女出世時, 右眼有淚管塞塞地, 姑娘叫我按摩下鼻樑位置, 到五個月時, 就開始好番, 不過有時偒風鼻塞, 就又開塞塞地, 所以你不妨觀察下及按摩下, 睇下會唔好係咁的原因, 唔洗咁擔心. :-P

大宅

國民生產總值:3819

我個囡出世至2個月都係咁,醫生話佢淚管未發育成熟,唔駛擔心,遲啲就會慢慢好番…
不過你BB已經有17個月大,我諗你帶佢去睇吓兒科醫生問吓佢哋嘅專業意見會好啲,始終每個BB成長、發展都會唔同,所以你搵啲專業人仕會比較好,好過自己係度擔心…

大宅

wkw & yonniemarn,

囡囡一出世我就留意到呢個情況, 健康院同私家兒科醫生都係話同bb按摩,等到一歲,睇下會唔會自己通返,留意有無發炎,發炎多的話,淚管上可能會結疤,會影響淚管自己通返的機會. 我bb係歲半時重係咁,兒科醫生寫紙再約見眼科, 眼科多觀察一個月後,決定做手術.手術後無晒事lu.因為手術要全身痲醉,我比較緊張,搵私家眼科,我覺呢個醫生好好,如果有需要, 我可pm他資料比你地備用.

WKW,你bb而家先發現又唔係好似我地d case喎,會唔會睇下醫生穩陣d.

有關淚管閉塞的資料:
http://www.aapos.org/displaycommon.cfm?an=1&subarticlenbr=74

大宅

THB,

多謝你的分享. bb細時我都常常同佢按摩, 但而家一歲大左唔俾我地按, 等佢瞓左時又驚整醒佢. 我自己的concern都係全身痲醉, 我做護士的朋友都唔建議bb咁細全身痲醉, 驚會影響腦部發展. 暫時都無野做到, 睇下四月見完眼科時如何先再諗.

請你pm你私家醫生的資料給我, 可否告知費用大概幾錢. claim唔claim到保險? 呢個係先天問題, 好似保險唔受......

thanks a lot.

THB 寫道:
wkw & yonniemarn,

囡囡一出世我就留意到呢個情況, 健康院同私家兒科醫生都係話同bb按摩,等到一歲,睇下會唔會自己通返,留意有無發炎,發炎多的話,淚管上可能會結疤,會影響淚管自己通返的機會. 我bb係歲半時重係咁,兒科醫生寫紙再約見眼科, 眼科多觀察一個月後,決定做手術.手術後無晒事lu.因為手術要全身痲醉,我比較緊張,搵私家眼科,我覺呢個醫生好好,如果有需要, 我可pm他資料比你地備用.

WKW,你bb而家先發現又唔係好似我地d case喎,會唔會睇下醫生穩陣d.

有關淚管閉塞的資料:
http://www.aapos.org/displaycommon.cfm?an=1&subarticlenbr=74

大宅

唔駛客氣,我concern同你一樣,但睇左兩個眼科同check左好多呢方面的資料都係話要全身痲醉,後尾有朋友個仔做第二d手術都要全身痲醉,咁我諗其實有好多野我地控制唔到,如個touch wood有交通意外,醫生都係會用當時最好的方法醫. 而bb個眼科都講解得好詳細有關的風險,而唔做唔會好返,大d做亦唔保證一定通到,因為疤痕會多左,同會好容易發炎等,當然你重有時間,可見眼科時再打算.

我眼科醫生的資料已pm你,個個bb唔同,希望你唔駛用到呢d資料.

thb

大宅

Thanks, THB

THB 寫道:
唔駛客氣,我concern同你一樣,但睇左兩個眼科同check左好多呢方面的資料都係話要全身痲醉,後尾有朋友個仔做第二d手術都要全身痲醉,咁我諗其實有好多野我地控制唔到,如個touch wood有交通意外,醫生都係會用當時最好的方法醫. 而bb個眼科都講解得好詳細有關的風險,而唔做唔會好返,大d做亦唔保證一定通到,因為疤痕會多左,同會好容易發炎等,當然你重有時間,可見眼科時再打算.

我眼科醫生的資料已pm你,個個bb唔同,希望你唔駛用到呢d資料.

thb

複式洋房

THB & Yonniemarn,

多謝賜教.

我都聽過d上年紀既 auntie 話用按摩方法可能改善到眼仔水汪汪既情況. 又問過下醫生, 話小朋友個鼻仔唔係好通時會係咁.

我打算幫囡囡做按摩同觀察一個月(囡囡18個月時要去健康院check), 仲係咁就同姑娘講, 睇下有冇需要專科follow up.

thb 請pm 有關之醫生資料給我參考. thks.

大宅

WKW,

Pls check pm.

THB

複式洋房

Thanks so much.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.